«Ηρεμα νερά» θέλουν οι ακτοπλόοι

Την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών εκφράζουν παράγοντες της ελληνικής ακτοπλοΐας ενώ την ίδια στιγμή ζητούν την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να σωθεί από την κατάρρευση η ελληνική ακτοπλοΐα.


Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκειμένου να εξετάσει τη στάση που θα κρατήσει μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, για τα θέματα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Η ΠΝΟ ζητά να καταργηθούν όλες οι παράγραφοι του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου που αφορούν το ΝΑΤ και με τις οποίες μειώνεται η επιδότηση του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 100 εκατ. ευρώ από το 2012, ενώ καταργούνται και οι διατάξεις του νόμου για την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους. Ο κ. Παμπούκης αντιπρότεινε ευφυείς λύσεις, όπως είναι το «πάγωμα» του νόμου για τις συντάξεις των ναυτικών που καταργείται με τον εφαρμοστικό νόμο.

Η ΠΝΟ σήμερα θα εκτιμήσει την κατάσταση, σημειώνεται όμως ότι ήδη τέσσερα Σωματεία μέλη της, οι δύο Ενώσεις Μηχανικών ΠΕΜΕΝ και Στέφενσων, η Ενωση Μαγείρων αλλά και η Ενωση Ναυτών, ζητούν ήδη η ΠΝΟ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι ακτοπλόοι θεωρούν ότι μια απεργιακή κινητοποίηση τις προσεχείς ημέρες θα τινάξει στον αέρα τον κλάδο και τις νησιωτικές οικονομίες καθώς η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων στέλνει τους τουρίστες σε στεριανούς προορισμούς αν δεν οδηγεί σε ακυρώσεις του ταξιδιού κυρίως από το εξωτερικό.

Πρόβλημα επιβίωσης

Οι κινητοποιήσεις έρχονται σε μια περίοδο που η ελληνική ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Ο κίνδυνος να βιώσουμε με το τέλος του καλοκαιριού και το τέλος του κλάδου είναι υπαρκτός και ορατός, τονίζει ο Πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι και η ναυτιλία, έχει πρωταρχικό καθήκον να ασχοληθεί με τα θέματα της επιβατηγού ναυτιλίας, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης. Εάν δεν βρεθούν λύσεις είναι βέβαιο ότι τον Οκτώβριο του 2011, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή απόσυρση των νεότευκτων πλοίων και τη μείωση των δρομολογίων, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων εκτέλεσής τους, προσθέτει.

Πλοία 10ετίας

Ο κ. Σακέλλης μιλώντας πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος από τα 30 έτη που ήταν το 2000, μειώθηκε σήμερα σε λιγότερο από 10 έτη. Το 70% των επιβατών διακινείται με σύγχρονα πλοία νέας γενιάς. Το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 85% με τη δρομολόγηση του Olympic Champion στο Ηράκλειο, και των νεότευκτων Blue Star Delos και Blue Star Patmos που θα δρομολογηθούν φέτος και του χρόνου στο Αιγαίο.

Ο κ. Σακέλλης αποδίδει τις αιτίες των αρνητικών εξελίξεων στην ακτοπλοΐα στη:

* μείωση της κίνησης,

* συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων

* υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στα εισιτήρια

* στις αναγκαστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα ακτοπλοϊκά πλοία και αφορούν κυρίως το χρόνο δρομολόγησης, την επάνδρωση και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις.

Το σύστημα του άκρατου παρεμβατισμού κατέστρεψε την ελληνική κρουαζιέρα, το ελληνικό yachting και οδεύει ακάθεκτο για την άλωση και της ακτοπλοΐας, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βεντούρης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.




















ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.