Excel Maritime: Φούσκωσαν οι ζημιές λόγω της κρίσης


Βυθίστηκε περισσότερο στις ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Excel Maritime Carriers του Ελληνα εφοπλιστή Γαβριήλ Παναγιωτίδη. Η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2012 μειωμένα έσοδα και αυξημένες ζημίες σαν αποτέλεσμα της κρίσης που πλήττει τη ναυλαγορά.

Τα έσοδα της Excel Maritime μειώθηκαν κατά 34,1% στα 64,1 εκατ. δολ. έναντι των 97,3 εκατ. δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι ζημίες αυξήθηκαν σημαντικά και έφθασαν τα 36,6 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 1 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 53,8% στα 22,2 εκατ. δολ. έναντι 48 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Η εταιρεία απασχόλησε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 ένα στόλο από 47 πλοία (κατά μέσο όρο) έναντι 48,3 πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ τα καθαρά ημερήσια έσοδα ανά πλοίο μειώθηκαν στα 14.018 δολ. έναντι 19.642 πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2012 η Excel Maritime, σε συμφωνία με τους πιστωτές της, τροποποίησε δανειακή σύμβασης ύψους 1,4 δισ. δολ και απέκτησε τη δυνατότητα να αναβάλει για το 2016 την εξόφληση ποσών μέχρι 100 εκατ. δολ που η αρχική πρόβλεψη ήταν για το 2012 και το 2013. Επίσης η εταιρεία πέτυχε απαλλαγή από ορισμένους όρους των δανείων της, έτσι ώστε οι συμβάσεις να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες αξίες των πλοίων.
Μετά την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, η εταιρεία ανέβαλε την καταβολή δόσης ύψους 24,3 εκατ. δολ. που επρόκειτο να καταβάλει στις αρχές του περασμένου Απριλίου, για τον Απρίλιο του 2016.
Η Excel Maritime μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2012 είχε καλύψει με ναυλοσύμφωνα το 100% των ημερών λειτουργίας του στόλου των capesize πλοίων για το 2010 και το 65% των πλοίων τύπου kamsarmax, ενώ για το σύνολο του στόλου το ποσοστό μειώνεται ελαφρώς στο 65%.
Υπογραμμίζεται ότι ποσοστό 25% των συμβολαίων ναύλωσης προβλέπουν συμμετοχή της εταιρείας στα κέρδη σε περίπτωση που οι ναύλοι στην αγορά, κινηθούν υψηλότερα από ένα καθορισμένο όριο, ενώ περιλαμβάνουν και κατώτατο όριο «προστασίας»" σε περίπτωση που κινηθούν πολύ χαμηλότερα.
Σε δηλώσεις του ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Παύλος Κανελλόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία με τους δανειστές δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις μίας «ταραγμένης» αγοράς.
Επίσης ο κ. Κανελλόπουλος εκτίμησε ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για το στόλο της Excel maritime παραμένει θετική, καθώς η ισχυρή ζήτηση για εμπορεύματα από τις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, θα οδηγήσει τελικά σε μια σταθερή ανάκαμψη στις τιμές των ναύλων, καθώς η υπερπροσφορά πλοίων θα αρχίσει να απορροφάται.
Η Excel διαχειρίζεται ένα στόλο από 47 πλοία ξηρού χύδην φορτίου εκ των οποίων τα 40 είναι ιδιόκτητα και τα επτά τα έχει ναυλώσει με bareboat. Από τα 47 πλοία τα επτά είναι Capesize, τα 14 Kamsarmax, τα 21 Panamax, δυο Supramax και τρία Handymax με συνολική μεταφορική ικανότητα 4,1 εκατ. dwt.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.