ΕΛΠΕ: Στα 179 εκατ. ευρώ τα κέρδη Η1


Στα 179 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου των στο α΄εξάμηνο 2011 έναντι κερδών 59 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την επίπτωση των αποθεμάτων και εκτάκτων γεγονότων για το β’ τρίμηνο, ανήλθαν σε €144 εκατ., μειωμένα κατά 21% έναντι του 2010, ενώ η αντίστοιχη πτώση του α’ τριμήνου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 ήταν 42%.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αρνητική επίδραση από το δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον κλάδο διύλισης, καθώς επίσης και από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελληνική οικονομία. Θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα είχαν οι εξαγωγικές εμπορικές συναλλαγές και η συγκράτηση δαπανών, καθώς τα γενικά διοικητικά έξοδα του Ομίλου είναι μειωμένα κατά 12% στο Β’ τρίμηνο.
Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €93 εκατ., αυξημένα κατά 56% περίπου σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2010, επηρεασμένα από την αποτίμηση των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ, τις χαμηλότερες προβλέψεις για φόρους και τη βελτιωμένη κερδοφορία των ELPEDISON και ΔΕΠΑ. Αντίστοιχα, τα Δημοσιευμένα Καθαρά κέρδη του εξαμήνου ανήλθαν στα €179 εκατ. (έναντι €59 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2010) και τα Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή στα €0,59.
Σε ό,τι αφορά τις κύριες εξελίξεις, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και οι μονάδες είναι σε στάδιο έναρξης λειτουργίας, ενώ στο έργο αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, ο βαθμός προόδου των εργασιών έφτασε το 90%, με τη μηχανική ολοκλήρωση να αναμένεται στα τέλη του έτους. Τον Ιούλιο ο Όμιλος ανακοίνωσε την πώληση του 100% των μετοχών της ΕΚΟ Γεωργίας αντί τιμήματος €6,6 εκατ. Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, η πώληση ποσοστού 70% στο West Obayed είναι στα τελικά στάδια έγκρισης από τις Αιγυπτιακές Αρχές.
Τέλος, την 6η Ιουλίου ο ‘Όμιλος υπέγραψε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τα σωματεία ΕΛ.ΠΕ. και ΕΚΟ με τριετή διάρκεια. Η συμφωνία, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, ήταν αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας 6 μηνών και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον Όμιλο, κυρίως λόγω αύξησης της παραγωγικότητας αλλά και μείωσης κόστους, της τάξης των €54 εκ. Το μακροπρόθεσμο όφελος υπερκαλύπτει την έκτακτη επίπτωση των απεργιών στα αποτελέσματα του τριμήνου και συνδράμει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διυλιστηρίων του Ομίλου, εξασφαλίζοντας καλύτερες προοπτικές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Ο κύριος Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σχολίασε: «Το 2011 παραμένει μια δύσκολη χρονιά λόγω της ύφεσης.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματά μας, οι διαφοροποιημένες δραστηριότητες του Ομίλου και η έμφαση στη διαχείριση ρίσκου και τον έλεγχο δαπανών, συνέβαλαν στη μερική αντιστάθμιση των επιπτώσεων του αρνητικού περιβάλλοντος. Μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες, βασική μας προτεραιότητα παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του Ομίλου και τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας.» 




Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.