Υπερπροσφορά χωρητικότητας

Υστερα από ένα «σερί» 18 ημερών πτώσης ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index-BDI) έκλεισε χθες με άνοδο στις 1.260 μονάδες, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θεωρείται από τους αναλυτές ως αλλαγή τάσης.

Η παγκόσμια ναυτιλία είναι αντιμέτωπη με μία θεαματική αύξηση του στόλου σε όλους τους βασικούς της κλάδους (ξηρό φορτίο, δεξαμενόπλοια, containerships) και το άμεσο μέλλον σύμφωνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς από την πλευρά της ζήτησης (πορεία παγκοσμίου εμπορίου) δεν αναμένονται σπουδαία αποτελέσματα. Οι πλοιοκτήτες ξηρού χύδην φορτίου που αναμένουν μία ανάκαμψη των ναύλων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μάλλον θα απογοητευτούν σημειώνει η Barclays Capital, καθώς θεωρεί ότι ο Baltic Dry Index θα κινηθεί σε μέσο όρο στις 1.250 στο δεύτερο εξάμηνο τους έτους.

Πτώση 57%


Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 ο μέσος όρος του BDI είναι στις 1.372 μονάδες σύμφωνα με το ναυλομεστικό οίκο «G. Moundreas» όταν αντίστοιχα ο μέσος όρος του πρώτου εξαμήνου του 2010 ήτανε 3.166 δηλαδή υπέστη μία μείωση κατά 57%.

Πάντως η Barclays εκτιμά ότι τα πλοία τύπου panamax θα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος τύπου capes για τους επόμενους 18 μήνες, καθώς η αύξηση της ζήτησης από πλευράς Ινδίας σε σιδηρομετάλλευμα, αλλά και δημητριακά θα ενισχύσει τη ζήτηση των μικρότερου μεγέθους πλοίων (λόγω λιμενικών υποδομών στη χώρα) όπως είναι τα panamaχ.

Στα δεξαμενόπλοια οι αναλυτές της Jefferies & Co εκτιμούν ότι δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση των ναύλων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η πορεία της παγκοσμίας οικονομίας δεν προδιαθέτει για ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου που θα καλύψει την προσφερόμενη χωρητικότητα. Με δεδομένη και την εποχική μείωση της ζήτησης στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι αναλυτές της Jefferies & Co τοποθετούν πλέον την πολυπόθητη ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Κάπως πιο θετική εμφανίζεται η εικόνα στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της RS Platou Markets.

To παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2011 προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 4,1% και το 2012 κατά 4,4% και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Platou θα ενισχύσει τη ζήτηση γρηγορότερα από την αύξηση της χωρητικότητας με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η απασχόληση και να ανακάμψουν οι ναύλοι από τον επόμενο χρόνο. Στο πρώτο εξάμηνο «έπεσαν» στο νερό περίπου 750.000 TEU ως νέα χωρητικότητα, ενώ άλλα 800.000 TEU αναμένεται να πέσουν στο δεύτερο εξάμηνο. Επίσης 1,2 εκατ. TEU αναμένονται για το 2012. Αν ο ρυθμός απόσυρσης παραμείνει στα ίδια επίπεδα με φέτος αυτό σημαίνει μία αύξηση του στόλου των Containerships κατά 9-10% τον επόμενο χρόνο η οποία μπορεί όμως να αντισταθμιστεί από την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.

Η «θεραπεία»

Η μόνη «θεραπεία» για τη συνεχιζόμενη ανησυχία της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι η απόσυρση της χωρητικότητας, η αύξηση του αριθμού των πλοίων που θα οδηγηθούν σε διάλυση σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κοτζιά της Intermodal.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, 850 πλοία όλων των τύπων έχουν αποσυρθεί για διάλυση ή περίπου 26 εκατ. τόνοι. Αν αυτός ο ρυθμός συνεχισθεί μέχρι το τέλος του 2011, ενδέχεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2010 και πιθανώς τα επίπεδα ρεκόρ του 2009, αναφέρει ο κ. Κοτζιάς.

Ωστόσο, ο μεγάλης ηλικίας στόλος των πλοίων ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων μειώνεται με ταχύ ρυθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόνο 97 πλοία μεγέθους Handymax και μόλις 34 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας μόλις 16,5 εκατ. τόνων είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών. Συνεπώς όλο και μικρότερης ηλικίας πλοία θα οδηγούνται σε διάλυση εκτιμά ο κ. Κοτζιάς.



















ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.