Οι χάρτες των πρώτων ερευνών για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Έτοιμη είχε η ελληνική κυβέρνηση την “απάντησή” της στις εκκλήσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Ρέσλερ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και από τους ίδιους τους Έλληνες στην χώρα μας, καθώς η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε, έπειτα από εισήγηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, το σχέδιο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τρία θαλάσσια οικόπεδα στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και στην Ήπειρο.

Το protothema.gr παρουσιάζει τους χάρτες των τριών περιοχών, από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι δυνατό να εξορυχθούν 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, 3 εκατ. καθώς και 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αντιστοίχως. Η απόφαση της κυβέρνησης προσδιορίζει την έναρξη μιας διαδικασίας open door από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τις συντεταγμένες περιοχές, διαδικασία που θα διαρκέσει 6 μήνες.

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα”.

Τι περιμένουν στις τρεις περιοχές

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό Κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.






ΑΠΟ-marinews.gr
Των
Σωτήρη Χιωτάκη, Ανδρέα Μπελεγρή
για το protothema.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.