Πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κρουαζιέρας προανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός κι ως προς το θέμα των προκαταβολών της επόμενης σεζόν που έχει ανακύψει από τους μεγάλους tour operators προς τους Έλληνες ξενοδόχους.
Παράλληλα, εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση πως το 2011 αποτελεί χρονιά ιστορικών ρεκόρ για τον τουριστικό τομέα, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων όσο και με τα έσοδα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να υποδέχεται έως και 25 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Άρση καμποτάζ
«Η πλήρης άρση του καμποτάζ για την ελληνική κρουαζιέρα θα έρθει πολύ γρήγορα. Είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει», ανέφερε ο κ. Νικητιάδης στη συνέντευξη Τύπου για τη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia που ανοίγει τις πύλες της σήμερα (έως και τις 20 Νοεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη. Σε διευκρινιστικές του δηλώσεις μάλιστα ο υφυπουργός τόνισε ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για ζητήματα Ναυτιλίας, Άδ. Γεωργιάδη, ότι θα δρομολογήσει το θέμα και ότι κατά την εκτίμησή του αυτό μπορεί να έχει γίνει είτε έως το τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2012.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Για να υποδεχθούμε 3.000 - 4.000 κόσμο ανά κρουαζιερόπλοιο, απαιτείται να δημιουργήσουμε και την απαραίτητη υποδομή σε μόλους», είπε ο κ. Νικητιάδης κι αποκάλυψε ότι οι διεθνείς παίκτες της αγοράς κρουαζιέρας προτίθενται ακόμη και οι ίδιοι να αναλάβουν το κόστος κατασκευής αυτής της υποδομής. «Είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό και δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε αυτό το τρένο», επισήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως με τη σωστή υποδομή η κρουαζιέρα θα προσθέσει 4% στο ΑΕΠ της χώρας.
Προκαταβολές
Σε σχέση με το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις προκαταβολές προς τους ξενοδόχους της χώρας, από τους διεθνείς tour operators σημείωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τους τελευταίους πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν, αν και δεν έκρυψε ότι ένας από αυτούς «έχει αδυναμίες και ελπίζω ότι θα τις καταβάλει». Για το πρόβλημα με την TUI Nordic ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι έχει δεχθεί επιστολή από τη μητρική TUI ότι δεν γνώριζε για τις κινήσεις της θυγατρικής και ότι «στη στρατηγική τους είναι να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα». Ως παράδειγμα αυτής της πρόθεσης, ο υφυπουργός έφερε τη συμφωνία με την TUI να οργανώσει το 2012 στην Ελλάδα το εσωτερικό της συνέδριο, το οποίο θα φέρει στη χώρα μας περίπου 3.000 πράκτορες του οργανισμού.
Πολυνομοσχέδιο
Έχοντας στο πλευρό του και τον έτερο υφυπουργό κ. Π. Αλιβιζάτο, ο κ. Νικητιάδης είπε ακόμη ότι είναι σε φάση επεξεργασίας πολυνομοσχέδιο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (οινολογικός, αγροτικός, αλιευτικός κ.λπ.), ενώ γνωστοποίησε ότι έχει συμφωνηθεί με μεγάλους tour operators της Ρωσίας να αποτελέσουν visa centers. «Αν δουλέψουμε σωστά το 2012 το 1 εκατ. αφίξεις από τη Ρωσία θα είναι μικρός αριθμός» είπε και αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη χρονιά, αναφέρθηκε και στο νέο brand που προσπαθεί να περάσει η Ελλάδα στο εξωτερικό, το οποίο βασίζεται στις εμπειρίες.
Του
Λεωνίδα Λιάμη
για την Ημερησία
Αναδημοσίευση