Ναυτικοί: Προβληματίζουν οι κανόνες εργασίας


Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τη διεθνή νομοθεσία για τους κανόνες εργασίας των ναυτικών τονίζει, σε γνωμοδότησης της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ).

Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ αφορά στην "Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/106 για το ελάχιστο επίπεδο εκπαίδευσης των ναυτικών", με εισηγήτρια τη δρα Αννα Μπρεδήμα (Ομάδα Ι - Εργοδότες) και έγινε δεκτή με 176 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 10 αποχές.

Στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας θέμα να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το δυναμικό των 250.000 ναυτικών της, διότι, αν αυτοί χαθούν, μπορεί να συμπαρασύρουν και τα άλλα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στο ναυτιλιακό κλάδο της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΟΚΕ δεν συμφωνεί με τη διατύπωση της προτεινόμενης Οδηγίας ότι "τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν ή να καταχωρίζουν συλλογικές συμφωνίες που να επιτρέπουν εξαιρέσεις από τις απαιτούμενες ώρες ανάπαυσης των ναυτικών". Η Οδηγία της Ε.Ε., τονίζει η ΕΟΚΕ, δεν πρέπει να αποκλίνει από τη διατύπωση της υφιστάμενης διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και, συγκεκριμένα, από τη Σύμβαση αριθ. 180 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ΔΟΕ , τη Σύμβαση της ΔΟΕ για τη ναυτική εργασία του 2006 και την Οδηγία 1999/63.

Νέοι κανόνες κατάρτισης

Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ακόμη ότι από το 2012 η κατάρτιση των ναυτικών θα υπόκειται σε νέους κανόνες όσον αφορά τις δεξιότητες, τα επαγγελματικά προσόντα, την ασφάλεια και την πιστοποίηση. Κανόνες που υιοθετήθηκαν στη Σύμβαση STCW η οποία τροποποιήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2010 στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Η κοινοτική οδηγία έχει στόχο αφενός την ευθυγράμμιση του δικαίου της Ε.Ε. με τους διεθνείς κανόνες, μέσω της ενσωμάτωσης στο εσωτερικό δίκαιο της αναθεωρημένης Σύμβασης STCW και αφετέρου καθιερώνει την υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά που αφορούν κατάρτιση των ναυτικών, ενώ, τέλος, καθορίζει διαδικασίες αναγνώρισης των εκπαιδευτικών συστημάτων τρίτων χωρών.

Αν και η Σύμβαση STCW θα αρχίσει να ισχύει την 1/1/2012, η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η προτεινόμενη Οδηγία δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τον Ιούλιο του 2012, λόγω των προπαρασκευαστικών νομοθετικών διαδικασιών στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τον έλεγχο των πλοίων από τα κράτη λιμένα εκτός Ε.Ε. όσον αφορά το νέο ωράριο εργασίας των ναυτικών, καθώς και στο ότι οι ναυτικοί της Ε.Ε. δεν θα έχουν πιστοποίηση STCW 2010 σε αρχική φάση. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστούν οι ναυτικοί της Ε.Ε. μη ανταγωνιστικοί, αφού δεν θα έχουν από νωρίς πιστοποίηση STCW 2010.

Όσον αφορά την αξιολόγηση τρίτων χωρών με σκοπό την αναγνώριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των πιστοποιητικών τους, η ΕΟΚΕ θεωρεί ρεαλιστική την παράταση της ισχύουσας προθεσμίας από τρεις σε δεκαοκτώ μήνες.



ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.