Ποιες επενδύσεις κάνει τώρα το Ίδρυμα Ωνάση


Στο προσκήνιο και μάλιστα με δυναμικό τρόπο έρχεται τις τελευταίες ημέρες το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης που διαχειρίζεται την επιχειρηματική παρακαταθήκη που του κληροδότησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Από τη μία πλευρά η είδηση ότι επενδύει σε στρατηγική συνεργασία με τον Πέτρο Γ. Λιβανό στο φυσικό αέριο και από την άλλη τα deals των τελευταίων ημερών με Σύριο επιχειρηματία στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης του στόλου που διαχειρίζεται, προκαλούν αίσθηση και αποκαλύπτουν την επενδυτική του στρατηγική στην δυσμενή συγκυρία.

Ο στόλος

Όλα τα έργα του Ιδρύματος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα με το όνομα "Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" με έδρα το Vaduz του Liechtenstein, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών και η ναυτιλιακή Olympic Shipping & Management S.A. που έχει την έδρα της στο Παλαιό Φάληρο. Η ναυτιλιακή εταιρεία αυτή αποτελεί τη συνέχεια της Olympic Maritime, την οποία ίδρυσε το 1952 στο Παρίσι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η οποία είχε την έδρα της στο Μονακό έως τις αρχές του 1990. Η Olympic Shipping & Management έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στο site της, στόλο 11 δεξαμενοπλοίων και 4 ποντοπόρων φορτηγών τα οποία τελούν υπό παραγγελία. Αυτό μετά την πώληση δύο παλιών φορτηγών (Handysize), των Olympic Melody (1984) και Calliroe Patronicola (1985), τα οποία σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές αγοράστηκαν έναντι 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων από Σύριο εφοπλιστή.

Το deal με τη Συρία

Παρά την κλιμακούμενη πολιτικοκοινωνική ένταση στη Συρία τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στην συμφωνία, κατέβαλαν, κατά πάσα πιθανότητα σε μετρητά (αφού ελάχιστες εταιρείες που λειτουργούν από την Συρία μπορούν να εξασφαλίσουν τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με εξαίρεση ορισμένες, όπως η Samin Shipping, που λειτουργούν μέσω γραφείων στην Κύπρο) ένα τέτοιο τίμημα.

Ναυτιλιακοί κύκλοι σχολιάζουν στο Capital.gr πως η πώληση παραπέμπει σε επιχείρηση ανανέωσης του στόλου της Olympic Shipping και παράλληλα χαρακτηρίζουν την αγοραπωλησία ως μια καλή κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για τις ναυλαγορές που θα μπορούσε να βοηθήσει και την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από το ναυπηγικό πρόγραμμα. Πρόγραμμα που όμως αφορά φορτηγά και όχι δεξαμενόπλοια που παραδοσιακά διαχειρίζεται ο όμιλος Ωνάση. Πάντως ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons που δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία των ναυτιλιακών δεν αναφέρει μεταξύ του στόλου τα 4 υπό παραγγελία φορτηγά ενώ έχει εγγεγραμμένα 9 δεξαμενόπλοια.

Η επένδυση στον Λιβανό

«Όπως όλοι οι επιχειρηματίες στην ναυτιλία που διαθέτουν την επιφάνεια να το κάνουν, πολλοί θα ήθελαν να ανοιχτούν και στη μεταφορά φυσικού αερίου, σε πλοία LNG καθώς είναι ένα από τα λίγα προσοδοφόρα τμήματα σήμερα» σχολιάζουν στο Capital.gr κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν το σκεπτικό των αποφάσεων. «Όμως δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για πολλά χρόνια στα ναυπηγεία που είναι ικανά να χτίσουν τέτοια πλοία» συνεχίζουν και παραπέμπουν στην επένδυση που έχει γίνει στην υπό ένταξη στη Wall Street, ναυτιλιακή του Πέτρου Γ. Λιβανού.

Ο τελευταίος έχει σημαντικό στόλο τέτοιων πλοίων και κλεισμένες παραγγελίες για νέα όπως και options που υποχρεώνουν τα ναυπηγεία να του δώσουν προτεραιότητα έναντι άλλων ενδιαφερομένων. Ο Λιβανός, γιος του εφοπλιστή-θρύλου Γιώργου Π. Λιβανού και εγγονός από την μητέρα του Φωτεινή του εκ των «χρυσών Ελλήνων» Γιάννη Μ. Καρρά, επιχειρεί να εισαγάγει την GasLog, την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται αυτό τον στόλο, στη Wall με στόχο την άντληση έως και 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό που υπέβαλε προς έγκριση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας του είναι το Ίδρυμα Ωνάση μέσω της Olympic LNG Investments Ltd και η οικογένεια Radziwill μέσω της Blenheim Holdings. Και οι δύο αυτοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί όπως και ο Λιβανός να ενισχύσουν κεφαλαιακά την ναυτιλιακή και να καλύψουν το επενδυτικό της πρόγραμμα είτε καλυφθεί είτε όχι η Δημόσια εγγραφή.

Οι επενδύσεις, η περιουσία και οι χρηματοδοτήσεις για κοινωφελή έργα

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συντάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση στο όνομα του γιου του Αλέξανδρου. Κατά τη ρητή βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση, έδρα του Ιδρύματος είναι το Vaduz του Liechtenstein. Ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι βασικές προτεραιότητες του Ιδρύματος. Όλα τα έργα του Ιδρύματος αυτού χρηματοδοτούνται, όπως προαναφέρθηκε, αποκλειστικά από τα κέρδη του ανεξάρτητου Ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα (Business Foundation) με το όνομα "Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης".

Το 50% των κερδών του αποδίδεται για το έργο του Κοινωφελούς Ίδρυματος. Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνονται χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και άλλες επενδύσεις σε αϋλα στοιχεία αλλά και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία έχει αποκτήσει μετά την ίδρυση του. Συγκεκριμένα ελέγχει μεγάλες ιδιοκτησίες στην Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βουκουρέστι και την Αθήνα.

Το ίδρυμα δηλώνει πως το 2010 τα περιουσιακά στοιχεία του Business Foundation είχαν πενταπλασιαστεί από αυτά που του κληροδοτήθηκαν το 1975 από τον Έλληνα Μεγιστάνα χωρίς καν να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που έχουν διατεθεί για αγαθοεργίες και φιλανθρωπικούς σκοπούς ( μερικά από τα υψηλότερα στον πλανήτη). Το 1975 το ίδρυμα είχε προικοδοτηθεί με 25 ποντοπόρα πλοία, επενδύσεις χαρτοφυλακίου ένα ακίνητο στο Λονδίνο και το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Συγγρού, έκτασης 8 στρεμμάτων, όπου ανεγέρθηκε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό.

Το «ζήτημα» με την Αθηνά Ωνάση

Επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1973, σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 25 ετών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε εντολή με τη χειρόγραφη διαθήκη του να διατεθεί το ήμισυ της περιουσίας του, μετά το θάνατο του, στην δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα έφερε το όνομα του Αλέξανδρου. Έτσι το Ίδρυμα Ωνάση ξεκαθαρίζει πως «ουδεμία σχέση έχει με την Αθηνά Ωνάση και με τα περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία της κληροδοτήθηκαν από το μερίδιο της μητέρας της Χριστίνας». Υπογραμμίζει δε, πως «η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση δεν προβλέπει σε κανένα σημείο ότι οι απόγονοί του θα έχουν δικαίωμα να είναι έστω και απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του».


 Tου
Ηλία Γ. Μπέλλου
για το Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr-
-.marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.