120 εκ. ευρώ στα νησιά του Σαρωνικού


Η Αντιπεριφέρεια Νήσων εντάσσει στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα υποδομών
Δ. Κατσικάρης : Με έργο πάμε μπροστά
Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου είχε την Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης κατά την οποία τους ενημέρωσε για την πορεία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της αλλά και τις προοπτικές της. Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων προέκυψε με την ψήφιση του «Καλλικράτη», με την αποδοχή από την επίσημη Πολιτεία της ανάγκης ύπαρξης των Νησιών της Αττικής, ως ξεχωριστής αυτόνομης οντότητας που οφείλει να αναπτυχθεί ξεφεύγοντας από τη «σκιά» του κεντρικού Πειραιά.
Η λειτουργία της ξεκίνησε  σε κοινή λειτουργία με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο ενός «δικέφαλου σχήματος». Αυτό άλλαξε το 2012 με την υπερψήφιση του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας ο οποίος αναγνώρισε την διαφορετικότητα των νησιών και την ανάγκη να λειτουργήσουν από μια νέα Αφετηρία με δικές τους υπηρεσίες.
Με έργο πάμε μπροστά
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Ενότητας Νήσων έκανε ξεκάθαρο ότι θα λειτουργήσει με βάση συγκεκριμένο δεσμευτικό Πρόγραμμα και κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να υπηρετηθούν. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την διαχρονική υστέρηση των Νησιών σε ουσιαστικές υποδομές, δόθηκε βάρος στην εκκίνηση μιας νέας πορείας, ώστε να εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα η καθαρή και διαφανής άποψη και πολιτική για το «τι θέλουμε, που πάμε και πως θα το πετύχουμε».
Διάλογος 
Για να πετύχουμε την καλύτερη συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς των νησιών, έγιναν επιτόπιες επισκέψεις με συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη στα δημοτικά συμβούλια των νησιωτικών δήμων. Εκεί δώσαμε το στίγμα της Περιφέρειας Αττικής και θέσαμε μαζί τις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας, πάντα με βάση τις ανάγκες και τις δικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις που ειδικά για τα νησιά ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα και απαντούν σε κραυγές αγωνίας δεκαετιών.
Από την αρχή μέχρι σήμερα υπάρχει αδιαμεσολάβητη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, πέρα από παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές.
Υποδομές
Στη μέχρι τώρα λειτουργία της Π.Ε. Νήσων στο κρίσιμο ζήτημα των υποδομών, εκτός από τα συνεχιζόμενα έργα που με επιτυχία διαχειριστήκαμε, προχωρήσαμε με εντάξεις στο ΕΣΠΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ, τα παρακάτω νέα έργα:
Κατασκευή του έργου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Σπετσών. Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με το Δήμο Σπετσών και εντάξαμε το έργο ύψους 19 εκατομμυρίων στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, το οποίο τώρα βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης. Πρόκειται για έργο ζωής με την ολοκλήρωσή του οποίου οι Σπέτσες περνούν σε μια νέα εποχή στο επίπεδο των ουσιαστικών υποδομών. 
Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας.  Εντάξαμε το έργο ύψους 13.680.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή της μελέτης. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής υποδομής για την Αίγινα που θα συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού.
Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία συνεργασίας με το Δήμο Ύδρας και έτσι κατέστη δυνατή η υποβολή αιτήματος  στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την ένταξη έργου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στο έργο αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων στην Ύδρα. Πρόκειται για έργο πνοής που λύνει το μείζον πρόβλημα της Ύδρας και η επιτυχής κατάληξή του ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του νησιού. 
Το δίκτυο Ομβρίων στη Σαλαμίνα, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργο που αντιμετωπίζει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν οι πλημμύρες στο νησί.
Το έργο οδοποιίας Δρυόπης - Γαλατά, προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατασκευής του. Με το έργο αυτό εξυπηρετείται καλύτερα η ασφαλής προσβασιμότητα προς Γαλατά και Πόρο και ενισχύεται η τουριστική κίνηση.
Το έργο οδοποιίας προς τα Κανάκια Σαλαμίνας, προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Με το έργο  γίνεται πιο ασφαλής η μετακίνηση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών στο τμήμα αυτό που διασχίζει τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου των νησιών.
Βελτίωση λειτουργίας, αντλιοστασίων, αποχετευτικού δικτύου και εργασίες συντήρησης Βιολογικού καθαρισμού Πόρου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Επέκταση δικτύου φωτισμού στον οδικό άξονα Φανερωμένης Σαλαμίνας, προϋπολογισμού 730.000 ευρώ, για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποφυγή ατυχημάτων. 
Κατασκευή γηπέδου Ύδρας, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, για να έχουν τα παιδιά το δικό τους χώρο άθλησης.  
Κατασκευή συστήματος Ναύδετου (σημαδούρας) στην Ύδρα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και να ενισχυθεί ο τουρισμός.
Ανακατασκευή παλαιού κοινοτικού ιατρείου Αντικυθήρων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να στηριχθεί η παροχή υγείας στο πιο ακριτικό νησί της Περιφέρειας Αττικής.
Κατεπείγουσες εργασίες προστασίας του πρώτου Ελληνικού Βουλευτηρίου Αίγινας (Ι. Μητρόπολη), προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της νεώτερης Ελλάδας που κινδυνεύει.
Σύνταξη κτηματολογίου για το έργο «βελτίωση επαρχιακών οδών Αίγινα - Κυψέλη  - Βαθύ - Βαγία-Μεσαγρός - Τούρλος», προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις κατασκευής ενός σημαντικού έργου για την ασφάλεια των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη.
Ολοκλήρωση λιμνοδεξαμενής Καρατζά Τροιζηνίας, 1.500.000 ευρώ. Πλέον  ολόκληρη η περιοχή Τροιζηνίας θα έχει για πρώτη φορά επιπλέον 400.000 κυβικά νερού για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
  Αποκατάσταση βλαβών κρηπιδωμάτων νέου λιμένα Πόρου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.  
Νερό - διαχείριση απορριμμάτων
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, ήταν στην πρώτη γραμμή του διαλόγου για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στα νησιά και την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης που επί δεκαετίες κρατάει σε ομηρία τους πολίτες.
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Δήμο Αίγινα ώστε το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί. Πρόκειται για όνειρο ζωής και αίτημα δεκαετιών από όλες τις δημοτικές αρχές του νησιού. 
Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή του έργου των Χερσαίων της Αίγινας (αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης), προϋπολογισμού 6,3 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαρροής μεγάλων ποσοτήτων νερού και παλαιότητας των σωλήνων.
Έγινε διάλογος με τους δήμους Σπετσών,  Ύδρας και Αγκιστρίου για τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης και αναμένεται η τελική τους απόφαση για τη συνεργασία και τη συμβολή μας στην προσπάθεια αυτή.
Καταγράφηκαν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ έγινε συνεργασία με τους δήμους για τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης των απορριμμάτων από κάθε νησί, ώστε να σταματήσει η μεταφορά τους στη Φυλή και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.
Έγιναν για πρώτη φορά έλεγχοι σε παράνομους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και μονάδες Βιολογικών καθαρισμών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια και επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Ιχθυοκαλλιέργειες
Καταγράφηκαν τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές της ιχθυοπαραγωγής στον Αργοσαρωνικό.
Έγιναν οι ενδεδειγμένοι  έλεγχοι και εκδόθηκαν αποφάσεις οριστικής διακοπής για δύο μονάδες στον Πόρο, για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. Οι προσφυγές για τις αποφάσεις αυτές δεν δικαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη και έτσι τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο εκτέλεσής τους.
Πήραμε σαφή θέση για την ΚΥΑ περί ιχθυοκαλλιεργειών με καθαρές θέσεις και προτάσεις που ανέλυσαν το πρόβλημα της πολυνομίας και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων που αποτελεί πηγή κακού στο πεδίο αυτό. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της για να γίνει πραγματικός διάλογος για το μείζον αυτό ζήτημα.

Πολιτισμός - Τουρισμός
Στο επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων διοργάνωσε το «πολιτιστικό ταξίδι» με μουσικές εκδηλώσεις ποιότητας στα Νησιά, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι των νησιών και επισκέπτες. Οι παραστάσεις αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τους δήμους και συνέβαλαν στην επιτυχία σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η ΑΡΜΑΤΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ και τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτές τις εκδηλώσεις υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους, η οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους δήμους, κυρίως όμως από τους πολίτες. Φέτος γίνεται προσπάθεια να επαναληφθούν, εντός των οικονομικών ορίων. 
Η Τουριστική Προβολή των νησιών είναι προτεραιότητα για την  Ενότητα Νήσων. Με εργαλείο τη σύμβαση για την προβολή της Περιφέρειας που πρόσφατα υπεγράφη και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα τα νησιά θα προβληθούν -με «όπλο» το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά- ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και να τονωθεί η οικονομία τους.
Το αύριο
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η νεοσύστατη Περιφερειακή Ενότητα Νήσων πέτυχε να σταθεί στα πόδια της παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις εγγενείς δυσκολίες. Κινήθηκε πιστά στο προγραμματικό της πλαίσιο, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον και οι πολίτες των νησιών, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει πλέον Περιφέρεια και ξεχωριστή Ενότητα Νήσων.
Έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας, με βασικό στόχο την κατοχύρωση στη συνείδηση όλων της διαφορετικότητας των Νησιών μας - άρα και της ανάγκης στήριξης ενός νέου μέλλοντός τους.
Με πίστη στην συλλογικότητα και την κοινή δράση που εφαρμόζουμε στην πράξη, κινητοποιούμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις για να στηρίξουμε τα Νησιά μας, πέρα από κόμματα, χρώματα και στοιχίσεις τους παρελθόντος.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων αποτελεί το «μπαλκόνι της Αττικής» και θα  οδηγηθεί σε ένα νέο μέλλον με έργα ουσίας και πνοής και το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα. 
Αυτόν το στρατηγικό στόχο απαρέγκλιτα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, γιατί έτσι μόνο θα δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών που θέλουν «με έργο να πάμε μπροστά», όπως δεσμευτήκαμε το 2010 με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό».


ΠΗΓΗ:portnet.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.