Η Ελλάδα είναι ο ασκός του Αιόλου


Ανάλυση G.Moundreas SA

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο των εκλογών η Ελλάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλης της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας.

Πάνω από 750 δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες του κόσμου με εκτενή ρεπορτάζ κάλυπταν τις εκλογές στην Ελλάδα, μιας χώρας που κρατά τις τύχες της Παγκόσμιας οικονομίας στα χέρια της.


Μας προκαλεί εντύπωση πως δεν ακυρώθηκε και η συνάντηση των G20 στο Μεξικό αφού συνέπεσε την ίδια χρονική στιγμή με τις εκλογές. Και ενώ από ότι δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετέπειτα εξελίξεις, η Ελλάδα δεν θα μείνει ακυβέρνητη ξαναφούντωσε η λαίλαπα των δηλώσεων από τους σκληροπυρηνικούς της Ευρώπης για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας αλλά το ανακοινωθέν των G20 υιοθετεί σκληρή γλώσσα για την ανάπτυξη, δίνοντας μικρότερη έμφαση στις περικοπές των ελλειμμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες ανακοινώσεις των G20, μήνυμα ενδεχομένως απευθυνόμενο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία που παραμένουν προσηλωμένες σε βαθιές περικοπές του προϋπολογισμού.

Η ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα των G20 καθώς οδηγεί στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και αυξάνει την ευημερία των ανθρώπων, προσθέτει η δήλωση ενώ για την Ευρωζώνη τονίζει ότι θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για μία τραπεζική ένωση με στόχο να κοπούν οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων.

Παράλληλα αναρωτιόμαστε, αφού η Ελλάδα είναι ο ασκός του Αιόλου για τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, γιατί αμέσως μετά την αισιοδοξία στην Ευρώπη από το εκλογικό αποτέλεσμα και με το Ευρώ να βρίσκεται σε υψηλό 3 εβδομάδων, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έσπαγαν συνέχεια ρεκόρ.

Το Ισπανικό χρέος έφτασε στο 72,1% του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο, χαμηλό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά το 4ο τρίμηνο του 2011 ήτανε στο 68,5%, ενώ από το 2008 έχει παρουσιάσει αύξηση 30%. Και σε αυτά τα νούμερα δεν αναγάγουμε και την βοήθεια των € 100 δισ. για την σωτηρία των τραπεζών.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Ισπανική Κεντρική Τράπεζα, το 8,72% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, δηλαδή € 152,74 δισ. είναι πάνω από 3 μήνες απλήρωτα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 1994 άρα ενδεχομένως η βοήθεια των 100 δισ. να μην είναι επαρκής ιδιαίτερα με την ανεργία να βρίσκεται στο 25% περίπου.

Γι' αυτούς τους λόγους η Moody's υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιβηρικής χώρας, προβλέποντας ότι το χρέος θα φτάσει στο 90% στα επόμενα 2 χρόνια.

Κατά πόδας φυσικά ακολουθεί και η Ιταλία όπου έχει πάνω από € 2 τρισ. χρέος, ενώ σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι το 3ο μεγαλύτερο του κόσμου μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Την ίδια ώρα, κάθε μήνα πρέπει να αντλεί από τις αγορές € 35 δισ. περισσότερα δηλαδή από την ετήσια παραγωγή της Κύπρου της Εσθονίας η της Μάλτας.

Από όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η Γερμανία αφού όλο αυτό το πλέγμα λιτότητας και περιορισμού κατανάλωσης μεταφράστηκε σε απώλειες € 2,3 δισ. προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου το 1ο τρίμηνο του 2012 με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Αναλυτικότερα οι Γερμανικές εξαγωγές προς την Ιταλία μειώθηκαν 7,6% στα € 14,9 δισ., προς την Ισπανία κατά 7,8% στα € 8,4 δισ., προς την Πορτογαλία κατά 14% στα € 1,7 δισ. και προς την Ελλάδα κατά 9,8% στα € 1,2 δισ.



Πηγή: marinews.gr
ΑΠΟ:  dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.