«Η ναυτιλία με ρότα για την έξοδο της χώρας από την κρίση»


Σε κλίμα ευφορίας και ικανοποίησης για την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας η τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον πρώην ΥΠΑΑΝ, Γ. Στουρνάρα, στον υπουργό Κ. Μουσουρούλη και τον υφυπουργό, Γ. Βερνίκο.

H ναυτιλία είναι ο τομέας εθνικής υπεροχής. Με βραχίονα το Λιμενικό Σώμα, η πολιτεία θα αξιοποιήσει τη ναυτιλία για την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρα.
Ο κ. Μουσουρούλης και ο υφυπουργός, Γιώργος Βερνίκος, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην επανασύσταση του υπουργείου και την επαναφορά του Λιμενικού στο φυσικό του χώρο.
«Η ναυτιλία είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής, που μπορεί ομαλά, με σιγουριά και αποφασιστικότητα, να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και να επιστρέψει στον τόπο την πολυπόθητη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός. «Αισθάνομαι τιμή και δέος», πρόσθεσε ο υπουργός και εξήγησε: «Τιμή, καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα, αναλαμβάνω την ευθύνη αυτού του ιστορικού υπουργείου, και δέος για τις απεριόριστες δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας».
Αναφερόμενος στο εθνικό νηολόγιο, είπε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητά του, ενώ για την ποντοπόρο ναυτιλία θα αξιοποιηθεί η αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας.
Βιώσιμη ακτοπλοΐα
Για την ακτοπλοΐα, είπε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η καλή λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Βερνίκος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα υπουργείο που να είναι αντάξιο των ελληνικών θαλασσών, της παράδοσής μας, τη ναυτοσύνης, των ναυτεργατών, των εφοπλιστών και όλου του κόσμου που κινείται και ζει γύρω από τη ναυτιλία.
Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες, ενώ πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά ένας ενεργός επιχειρηματίας συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα συνεργαστώ στενά με το νέο υπουργό, προκειμένου να αισθανθεί ξανά ο λαός την ελπίδα που έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Βερνίκος.
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας το υπουργείο, είπε ότι η ναυτιλία είναι μεγάλη δύναμη για την Ελλάδα και τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία είναι πολύ σοβαρά. Πρόσθεσε, ωστόσο, όμως, ότι οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς μελέτες, που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η συμβολή της ναυτιλίας στο ελληνικό προϊόν και την απασχόληση μπορεί να διπλασιαστεί και να τριπλασιαστεί.
Ικανοποίηση εφοπλιστών
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Χαράλαμπος Σημαντώνης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του κλάδου για την άμεση επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και την τήρηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν προεκλογικά στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Με την επανίδρυση του υπουργείου και τη δημιουργία επιπλέον υφυπουργείου, προσδοκούμε την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, τόνισε ο κ. Σημαντώνης.
Η Ενωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίησή της για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Το νέο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου πρέπει να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλαισίου στήριξης των ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ναυτιλιακής διπλωματίας και την ενίσχυση του ελληνικού στόλου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Χρειαζόμαστε υπουργείο Ναυτιλίας και όχι υπουργείο εφοπλιστών, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
Οπως επισημαίνει ο κ. Δρίτσας, «άλλες ανάγκες εξυπηρετεί η ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Ναυτιλίας με πολιτικό χαρακτήρα και αναπτυξιακή κατεύθυνση -επιλογή που συγκροτεί και τη δική μας πρόταση- και διαφορετικές ανάγκες, μονόπλευρες και ιδιοτελείς, εξυπηρετεί η αναβίωση του παλιού ΥΕΝ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα», ανέφερε.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.