ανάκαμψη των πωλήσεων κατοικιών από δεύτερο χέρι. Σήμερα, Παρασκευή, έρευνα του Bloomberg αποκαλύπτει τη βαθιά κρίση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Η έρευνα έδειξε ότι οι κατασχεμένες οικίες από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, πενταπλασιάστηκαν την τελευταία τριετία και έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 242.000.
Η αξία των κατασχεμένων οικιών τετραπλασιάστηκε την τριετία της κρίσης 2008-2010 και έφθασε στα 24 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι τα 242.000 σπίτια, που έχουν κατασχέσει και για τα οποία αναζητούν αγοραστές οι Fannie Mae και Freddie Mac, υπολογίζεται ότι αποτελούν μετά βίας το ένα τρίτο των οικιών που έχουν κατασχέσει οι τράπεζες και εν γένει οι εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και πασχίζουν βεβαίως να ξαναπουλήσουν.
Οι διοικήσεις των Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες σημειωτέον ότι λειτουργούν υπό κρατικό έλεγχο, επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να «σταθεροποιήσουν τις γειτονιές» και γι' αυτό διαθέτουν τις κατασχεμένες οικίες σε τιμές που βρίσκονται κοντά στις τιμές της αγοράς. Με τις κατασχέσεις, ωστόσο, να αυξάνονται διαρκώς - οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αυξηθούν εφέτος - η προοπτική πτώσης των τιμών είναι πολύ πιθανή. Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν πτώση των τιμών με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων.
«Η ανησυχία μας δεν αφορά τόσο τις απογοητευτικές ανακοινώσεις της Fannie και της Freddie για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο αυτά που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί», δήλωσε ο Μάικλ Φέντερ, διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας εταιρείας μεσιτών Radar Logic.
Ο Φέντερ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ασκεί πιέσεις στις δύο εταιρείες προκειμένου να επαναπροωθούν σταδιακά στην αγορά τα ακίνητα που διαθέτουν, προκειμένου να μη θιγούν οι ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν το σπίτι τους. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ότι τα αποθέματα απούλητων σπιτιών που έχουν οι δύο εταιρείες είναι μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνουν.
Ο Μάικλ Σλάουτερ της New Providence Capital από το Ντάλας του Τέξας συμφωνεί: «Νομίζω ότι προσέχουν να μην πλημμυρίσουν την αγορά με ακίνητα, ώστε να μην καταρρεύσουν οι τιμές. Είναι κατανοητό αυτό που κάνουν, αλλά φοβάμαι ότι απλώς αναβάλλουν το αναπόφευκτο». Το αναπόφευκτο, βεβαίως, είναι η πτώση των τιμών.
«Δεν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές μας για να πετύχουμε μια γρήγορη πώληση. Μέλημά μας είναι να στηρίξουμε τις αξίες των ακινήτων, όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί από την προσφορά και τη ζήτηση σε κάθε γειτονιά» , παραδέχεται ο Ντέιβιντ Γουέντλινγκ, διευθυντής πωλήσεων της Freddie Mac.
Σημειωτέον ότι ήδη οι Fannie Mae και Freddie Mac διαθέτουν σπίτια σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εδρεύουσας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια εταιρείας μεσιτών RealtyStore, η μέση τιμή του καταλόγου κατασχεμένων οικιών που διαθέτουν προς πώληση οι δύο εταιρείες είναι 99.000 δολάρια. Συνολικά η μέση τιμή πώλησης των 4 εκατομμυρίων οικιών που υπολογίζεται ότι διατίθενται σήμερα προς πώληση στην αμερικανική επικράτεια είναι 171.000 δολάρια.
Το 2010 οι κατασχέσεις οικιών στις ΗΠΑ έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ των 2,87 εκατομμυρίων. Στις αρχές Ιανουαρίου η RealtyTrac, που εδρεύει στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, είχε προβλέψει αύξηση των κατασχέσεων κατά 20% εφέτος. Η απώλεια της κατοικίας συνιστά μεγάλο οικονομικό πλήγμα για ένα νοικοκυριό, ενώ περιορίζει δραματικά και την αγοραστική του δύναμη. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις από το σκάσιμο της φούσκας της subprime market (αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου) είναι και κοινωνικές και οικονομικές, καθώς δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Απο το - http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=379637&dt=21/01/2011