ΣΕΕΝ: Οι ακτοπλόοι ζητούν εκ νέου κατάργηση εισφορών


Οι κρατήσεις υπέρ ΚΑΕΟ/ΝΑΤ επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κράτηση υπέρ τρίτων και πρέπει να καταργηθούν τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Οι επιχειρήσεις ακτοπλοΐας ζητούν επίσης την προσαρμογή του ΦΠΑστα επίπεδα του τουρισμού.
Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, να καταργήσει ορισμένες μη ανταποδοτικές κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν το εισιτήριο, προσθέτει ωστόσο ότι αν η πρωτοβουλία αυτή περιοριστεί μόνο στην κατάργηση των αχθοφορικών τελών θα είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου.
Τα παράνομα ως μη ανταποδοτικά αυτά τέλη, σε πολλά λιμάνια έχουν καταργηθεί στην πράξη από τους ίδιους τους επιβάτες οι οποίοι αρνούνται να τα καταβάλλουν, τονίζει ο ΣΕΕΝ και ζητά διεύρυνση του αριθμού των κρατήσεων που πρέπει να καταργηθούν, ενώ θα πρέπει παράλληλα να μειωθεί και ο ΦΠΑ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση του εισιτηρίου προέρχεται από την εισφορά υπέρ ΚΑΕΟ/ΝΑΤ και από τον επίναυλο, που αποτελούν και τις κρατήσεις που θα πρέπει πρωτίστως να καταργηθούν.
Επιπλέον, προσθέτει, είναι απαραίτητο το ΥΘΥΝΑΛ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ 13% και 23% για επιβάτες και οχήματα αντιστοίχως.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΕΝ ζητεί και πάλι την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων, πρωτίστως ΚΑΕΟ και επίναυλου και την προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ακτοπλοΐας στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπονται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το ΥΘΥΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης ή μείωση του ΦΠΑ, ούτε το επίναυλου (3% επί της τιμής του εισιτηρίου), ούτε βέβαια της εισφοράς του 6,5% υπέρ ΚΑΕΟ.
Στο μεταξύ τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στην άγονη γραμμή, ανακοίνωσε από τη Σαμοθράκη, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.
Επιπλέον πόροι
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων υπογράμμισε πως μετά από εντολή του πρωθυπουργού και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποφασίστηκε να διατεθούν επιπλέον πόροι προκειμένου να βελτιωθούν σημαντικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όχι μόνο στη Σαμοθράκη αλλά σε όλα τα νησιά της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτά της άγονης γραμμής.
Τόνισε παράλληλα πως δεν νοείται ανάπτυξη ενός νησιού χωρίς σωστές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον και από τους πλοιοκτήτες.
Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους ώστε να δώσει κίνητρα στις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν και τα ίδια τα νησιά.
ΑΠΟ-naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.