«Τρέχει» η τιμή του μαύρου χρυσού
Σκηνικό πετρελαϊκής κρίσης στήνεται τις τελευταίες ώρες με τις τιμές του αργού να κινούνται ανοδικά, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, τους αναλυτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα ακόμα και σε επίπεδο επάρκειας παραγωγής και διάθεσης μαύρου χρυσού και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται ώρα με την ώρα.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί πλέον σχεδόν στο σύνολο των χωρών της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στην «πετρελαιαποθήκη» του πλανήτη, αυξάνει την ανηχυσία για την ομαλή ροή μαύρου χρυσού προς τις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των συμβολαίων αργού παράδοσης Απριλίου που ήδη σημειώνουν αύξηση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων, ιδίως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του υιού του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου!
Η κρίση πρακτικά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τον πυρετό της λαϊκής εξέγερσης να κορυφώνεται σε Ιορδανία, Υεμένη, Μπαχρέιν, ενδεχομένως και σ’ αυτήν ακόμα την «καρδιά» του ΟΠΕΚ, Ιράν και Σαουδική Αραβία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς στη Βόρεια Αφρική βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο, με επιβεβαιωμένη παραγωγή της τάξης των 1,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, ποσότητα ίση με το 8% της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης των ΗΠΑ και το 36% της μέσης ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η Λιβύη ειδικότερα είναι η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και ήδη οι εταιρείες ΒΡ και Statoil ανακοίνωσαν τη διακοπή των εργασιών τους στη χώρα. Αναλυτικότερα, η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στη λιβυκή έρημο, σε μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία, αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει υπογράψει το 2007 με τη λιβυκή κυβέρνηση. Όσον αφορά στη νορβηγική πετρελαϊκή Statoil ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της και ανακαλεί τους εργαζομένους της.
Πρόκειται για δύο κολοσσιαίες εταιρείες και η απουσία τους από την παραγωγή θα κοστίσει σημαντικά στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία. Να σημειωθεί εδώ πως είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση της Shell για πλήρη αποχώρησή της από την αφρικανική αγορά, με την εκχώρηση των δραστηριοτήτων της σε ένα κονσόρτσιουμ μεταξύ της Ηelios Investments και της ενεργειακής εταιρείας Vitol.
Πάντως οι υπόλοιποι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν σε καθεστώς «business as usual». Ο λόγος για τη γαλλική Total, τη ρωσική Gazprom, την ισπανική Repsol και την ιταλική Eni που ανακοίνωσαν ότι οι λειτουργίες τους δεν έχουν επηρεαστεί από τις αναταραχές. Οι Gazprom και Eni ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν έχει εγκαταλείψει τις εργασίες του, ενώ η Total ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση "υψηλής ετοιμότητας", ακριβώς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία του πετρελαίου λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ήδη εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως.
ΑΠΟ-protothema.gr