Επιχείρηση από τη θάλασσα για τους Ελληνες της Λιβύης

Την επιστροφή των Ελλήνων που βρίσκονται στη Λιβύη σε ελληνικό έδαφος με οποιοδήποτε μέσο επιχειρεί να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το ζήτημα του επαναπατρισμού των περίπου 300 Ελλήνων που ζουν ή εργάζονται στη Λιβύη απασχολεί τις τελευταίες ώρες την ελληνική διπλωματία.

Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να απογειωθούν από την Ελευσίνα με προορισμό τη Λιβύη και αποστολή να μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα όσους Ελληνες βρίσκονται στη Λαϊκή Τζαμαχιρίγια και επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Το σχέδιο αεροπορικής "διάσωσης" των Ελλήνων της Λιβύης επί του παρόντος δεν μπορεί να ευοδωθεί για μια σειρά από λόγους: λόγω της χαώδους κατάστασης δεν υπάρχει τρόπος αξιόπιστης επικοινωνίας με τις αρχές της Λιβύης, η κυβέρνηση Καντάφι δεν έχει προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλεια των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι Έλληνες δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πόλη (όπως συνέβη πρόσφατα με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων Αιγυπτιωτών από την Αλεξάνδρεια) και άρα είναι εξαιρετικά δυσχερής η οργάνωση μιας επιχείρησης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζονταν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την επιστροφή των Ελλήνων της Λιβύης στην πατρίδα. Μέσω της διπλωματικής οδού επιχειρείται να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι Έλληνες να επιβιβαστούν σε κάποια από τα πλοία που θα προσεγγίσουν τις επόμενες ώρες τα λιμάνια της Τρίπολης, της Βεγγάζης ή και αλλού. Για την ακρίβεια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ώστε να υπάρξει συντονισμός και να επιτευχθεί η απομάκρυνση ομάδων Ελλήνων από θαλάσσης μέσω της επιβίβασής τους -ει δυνατόν- στο πρώτο πλοίο που θα πιάσει σε λιμάνι της Λιβύης.

Ηδη κατόπιν συνεννοήσεων του υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο της τελευταίας με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RA’S LANUF πλησίον της Σύρτης της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη, Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Κραυγή αγωνίας από Έλληνα εργαζόμενο στη Βεγγάζη

Το κλίμα που επικρατεί στη Λιβύη αποτυπώνει η δραματική έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε το πρωί της Τρίτης ένας Έλληνας εργαζόμενοςχ, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην έρημο, 500 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, μαζί με άλλους 20 συμπατριώτες μας.

Ο Παναγιώτης Κορυφίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ζήτησε βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε ακόμα και φόβους για την ζωή τους.


ΑΠΟ-marinews.gr
Του Μάκη Πολλάτου
για το protothema.gr
Αναδημοσίευση

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.