Άδειες έρευνας πετρελαίου έδωσε το Μαυροβούνιο


Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ΕΛΠΕ και Aegean Energy


Η απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να παραχωρήσει άδειες για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Aegean Energy. Σύμφωνα με το Reuters, το Yπ. Οικονομίας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλαν, εκτός των δύο προαναφερόμενων ελληνικών σχημάτων, η ρωσική Gazprom Neft και η
σερβική θυγατρική της NIS, η ρωσική εταιρία αερίου Novatek, η αμερικανική Hess Corporation και η ιταλική ENI. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν, ακόμη, η νορβηγική Statoil, η γαλλική Total, η ιταλική Edison, η κροατική INA, η ουγγρική MOL, η βρετανική Trajan Oil&Gas Services Ltd, η Geopartners Limited, η Sterling Energy Plc, η Premieroil, η Northern Petroleum Plc και η ουγγρική TDE Services. Οι παραχωρήσεις θα δοθούν για περίοδο 30 ετών και περιλαμβάνουν περιοχές στα νότια των ακτών του Μαυρουβουνίου, στην Αδριατική Θάλασσα. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν παρουσία στο Μαυροβούνιο μέσω της θυγατρικής τους Jugopetrol Kotor.

«Σύμφωνα με σεισμικές έρευνες στο νότιο τμήμα της Αδριατικής, υπάρχουν αρκετές υποσχόμενες τοποθεσίες για πιθανά κοιτάσματα», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Η εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχει έκταση 4.000 τ.χλμ., ενώ το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει σήμερα παραγωγή πετρελαίου. Παρ' όλα αυτά, φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες του στο μέλλον μέσω των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν.

Το 2010 η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε τη διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην περιοχή και τον Δεκέμβριο ζήτησε από τις εταιρίες του κλάδου να υποβάλουν τις προσφορές τους ώστε να αποδοθούν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης.



ΑΠΟ-protothema.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.