Το στοίχημα των Ελλήνων εφοπλιστών στις νέες παραγγελίες και το «μεγάλο μυστικό» τους


Προβληματισμό διατυπώνουν μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τραπεζίτες για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσουν τις τεράστιες παραγγελίες που έχουν βάλει σε πολυάριθμα ναυπηγεία οι Έλληνες εφοπλιστές.

Και αυτό διότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αξία των παραγγελιών ξεπερνά με ευκολία τα 200 εκατομμύρια δολάρια όπως στην περίπτωση Μαρινάκη πυροδοτώντας εντονότατη φημολογία για ενδεχόμενες δημόσιες εγγραφές ή και εκδόσεις ομολογιακών δανείων.Το γεγονός ότι πρόσφατα ο Μιχαηλ Μποντούρογλου εισήγαγε την Boxships αλλά δεν επέτυχε την τιμή που ζητούσε γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το εύρος του δανεισμού που ενδέχεται να αναλάβουν οι ελληνικές ναυτιλιακές.
Όμως οι επαΐοντες επισημαίνουν πως παραδοσιακά οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαίρουν μεγάλου σεβασμού από τους τραπεζίτες και μπορούν να αντλούν ποσά που δύσκολα θα μπορούσε οιοσδήποτε άλλος.
Η τεράστια ρευστότητα που ελέγχουν ως ιδιώτες είναι γνωστή στους τραπεζίτες και έτσι τις περισσότερες φορές ξεκαθαρίζει τα όποια ερωτηματικά πλανώνται στο αέρα, αναφέρει στο newscode.gr έμπειρο ναυτιλιακό στέλεχος.
«Δεν θα πρέπει να αμφισβητείται η ικανότητα των Ελλήνων εφοπλιστών να βρίσκουν χρήματα εκεί που οι άλλοι βρίσκουν κλειστές πόρτες» αναφέρει χαρακτηριστικά και θυμίζει την περίπτωση των Γερμανών πλοιοκτητών που αδυνατούν στην παρούσα φάση να βρουν χρηματοδοτικές γραμμές.
Σε κάθε περίπτωση η μόχλευση της ελληνικής ναυτιλίας αναμένεται να αυξηθεί από τα 65 δις. δολ στα οποία ανήλθαν τα δάνεια το 2010. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουν παραγγελθεί περισσότερα από 25 πλοία σε ναυπηγεία με μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων τους ακόμα σε εκκρεμότητα.
Το Lloyd’s list μάλιστα πιθανολογεί πως πολλά εξ’ αυτών θα καταλήξουν σε άλλα χέρια αφού οι Έλληνες θα τα πουλήσουν πριν τα παραλάβουν εάν οι τιμές τους ενισχυθούν αποφέροντας αξιόλογο κέρδος.
Μένει λοιπόν να εξακριβωθεί για μια ακόμη φορά εάν οι Έλληνες «διάβασαν» σωστά τον κύκλο της αγοράς και έβαλαν παραγγελίες σε ελκυστικά επίπεδα ή εάν θα υπάρξουν περεταίρω πιέσεις. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι η παροιμιώδης ικανότητα τους να προβλέπουν τις τάσεις της αγοράς με επιτυχία.


Του Γιώργου Γ. Λιάρου








ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.