Ένοπλοι φρουροί στα υπό Βρετανική σημαία πλοία

Τελική φάση για το υπό δημιουργία νομικό υπόβαθρο που υπό προϋποθέσεις θα επιτρέψει στα υπό Βρετανική σημαία εμπορικά πλοία να έχουν ένοπλες «συνοδείες» σε περιοχές όπου το φαινόμενο της πειρατείας «ανθεί». 

Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο θέμα της ανάπτυξης του νομικού υπόβαθρου έχει δημιουργήσει ένα κύκλο συζητήσεων περί των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου την ίδια ώρα που σε επίπεδο ΙΜΟ επίσης διεξάγονται συζητήσεις για το φλέγον θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας αλλά οι ενδείξεις θέλουν τις συζητήσεις αυτές να βαίνουν στο συμπερασματικό μέρος τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η τελική φάση των συζητήσεων ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε ύστερα από απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού  Επιμελητήριου (International Chamber of Shipping)να λάβει απόφαση για υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση ένοπλων ομάδων σε εμπορικά πλοία.  

Σε επίπεδο ΟΗΕ πάντως υπήρξε μία άλλη νομική βάση περί του θέματος που όμως δεν είχε να κάνει με τις ένοπλες συνοδείες αλλά με το «νομικό κενό» της εκδίκασης υποθέσεων πειρατείας.  Το  Συμβούλιο Ασφαλείας πρόσφατα σχετικά  ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα που παρουσιάστηκε από την Ρωσία και στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών κατά της πειρατείας στις σομαλικές ακτές.

Το ψήφισμα, τη βασική εισήγηση του οποίου είχε κάνει ο  Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν ενώπιον του ΟΗΕ, ζητούσε τη δημιουργία δικαστηρίων εκτός της Σομαλίας για τους πειρατές, ενώ προτείνει νέους νομικούς κανόνες, διεθνή δικαστήρια και ειδικές φυλακές.

Η πειρατεία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και δε νοείται να συμβαίνει τον 21 αιώνα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-operation Committee-GSCC), με αφορμή τον πολλαπλασιασμό των πειρατικών επιθέσεων.

Η Επιτροπή, επικαλούμενη στοιχεία της European Naval Force, αλλά και άλλων αξιόπιστων πηγών, υπογραμμίζει ότι μέχρι τις 5 Μαΐου, 24 πλοία βρίσκονταν υπό πειρατική κατάληψη, διαφόρων μεγεθών και τύπων, μαζί με 520 ναυτικούς πλήρωμα, συν άλλους 22 ναυτικούς που κρατούνται από προηγούμενες πειρατείες. Επιπλέον, σημειώνει η Επιτροπή, έχει αναφερθεί ότι κρατούνται άλλα 20 μικρότερα τοπικά πλοία, μαζί με 200 ναυτικούς.














ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.