Η παγκόσμια οικονομία τελικά δεν ....περπατάει

Η σημειολογία της πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας να προτείνει στην πρόσφατη Σύνοδο του OPEC αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι μεγάλη, γιατί εκφράζει το συμπέρασμα της πετρελαϊκής υπερδύναμης ότι η παγκόσμια οικονομία τελικά δεν ....περπατάει και χρειάζεται....επιδότηση με φθηνότερο πετρέλαιο για να πάρει εμπρός ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, αφού τα κέρδη και των πετρελαιοπαραγωγών δεν είναι στην τιμή αλλά στον τζίρο.
Εξ’ ίσου μεγάλη είναι και η σημειολογία της απόρριψης της πρότασης από τους....τζάμπα μάγκες της διεθνούς ενεργειακής και πολιτικής σκηνής, Ιράν, Βενεζουέλα κλπ., που προκειμένου να ζημιώσουν την Δύση, είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν ....ευχαρίστως, δείχνοντας σε πόσο μεγάλο βαθμό ακόμα στον
αιώνα της παγκοσμιοποίησης, η οικονομία εξαρτάται από πρωτόγονες εξω-οικονομικές ....παρορμήσεις.

-Η παραπάνω επιβεβαίωση της αναπτυξιακής αγκύλωσης η οποία άλλωστε έχει στοιχειοθετηθεί με πολλά συμπτώματα στις προηγούμενες ανασκοπήσεις επί μήνες, ενισχύθηκε στο επταήμερο από την προειδοποίηση των Fitch και Moody’s για προοπτική αρνητικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, μετά την προ μηνός προειδοποίηση της Standard & Poor’s.

Άρχισαν επίσης δειλά-δειλά κάποιες ανεπίσημες βέβαια ακριτομυθίες για νέο quantitative easing, (δηλαδή πάλι νέο χρήμα ), μετά την ομιλία Bernanke περί ανώμαλης και ενοχλητικά αργής ανάκαμψης, που έδειξε και η πρώτη από 11 μήνες κάμψη των λιανικών πωλήσεων Μαΐου.

-Ανάλογες δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ιαπωνίας ανάγκασαν το ΔΝΤ να προτείνει σταδιακό τριπλασιασμό του ΦΠΑ, που είναι απορίας άξιο τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει σε μια οικονομία που ούτως ή άλλως πάσχει από παραδοσιακή υποκατανάλωση. Αυτό θυμίζει τον φαύλο κύκλο της Ελληνικής οικονομίας .

- Στην ΕΕ, συνεχίζεται το αλαλούμ για το περιφερειακό χρέος, που φαίνεται στις καθημερινές τελείως αντικρουόμενες δηλώσεις, από τους Γερμανούς Πράσινους για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους που δεν θέλει να ακούσει ο Trichet, μέχρι την δήλωση.....πλειοδοσίας του Schaeuble ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα είναι €90 δισ.

Όσο δουλεύει τουλάχιστον η Γερμανική μηχανή με τις πρωτόγνωρες ταχύτητες των τελευταίων μηνών, υπερισχύουν έστω μετ’ εμποδίων οι αποφάσεις διάσωσης και υπάρχουν τα μέσα που αποτρέπουν την Ελληνική χρεοκοπία.

Το ζήτημα είναι να μην επηρεασθεί και η Γερμανική οικονομία από την παγκόσμια επιβράδυνση, όπως υποδηλώνουν οι ανησυχίες από την σημαντική μείωση 5,5% των εξαγωγών Απριλίου, και πει κάποια στιγμή σε αντίστοιχα..... αρχαία Γερμανικά “ούκ αν λάβετε παρά του μή έχοντος” .

- Το άλλο ζήτημα βέβαια, είναι να παραμείνει ελαφρά η επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων που σώζουν την κατάσταση στις μεταφορές και αποτρέπουν τα χειρότερα για την ναυλαγορά. Μέχρι στιγμής πάντως όλα εξελίσσονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως σημειοδοτεί και η κατάκτηση μιας ακόμα πρωτιάς από την Κίνα, στην κατανάλωση ενέργειας, με δεύτερες πλέον τις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό όλοι σχεδόν, με πιο πρόσφατο το ΔΝΤ, πρόβλεψαν την περασμένη εβδομάδα ότι παρά τα αντιπληθωριστικά μέτρα και 5,5% πληθωρισμό, δεν θα υπάρξει “ανώμαλη προσγείωση της Κινεζικής οικονομίας”, όπως διατείνονταν μέχρι πρότινος οι Κασσάνδρες
και ότι θα διατηρήσει τον αστρονομικό ρυθμό ανάπτυξης 9,5%.

Ακόμα και το άλμα 28% των εισαγωγών Μαΐου έναντι αύξησης μόνο...19% των εξαγωγών που μείωσαν το εμπορικό πλεόνασμα στα $ 13,1 δισ, είναι ουσιαστικά στοιχεία βελτίωσης, υγείας και ισχύος για το στάδιο που βρίσκεται η Κινεζική οικονομία γιατί: (α) τα κολοσσιαία συναλλαγματικά αποθέματα των $3 τρις δεν χρειάζονται αύξηση αλλά....μείωση, αφού πέραν ενός σημείου τροφοδοτούν τον πληθωρισμό,

(β) δείχνει ότι ο αναπροσανατολισμός της ανάπτυξης από εξαγωγές προς την ανεξάντλητη εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να συντελείται,

(γ) το αυξανόμενο εθνικό εισόδημα δεν ενθυλακώνεται από επιτήδεια lobbies αλλά διαχέεται στις μάζες, όπως συνέβαινε στις ΗΠΑ την εποχή του Αμερικανικού ονείρου, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη, την ζήτηση και την ιδιωτική κατανάλωση,

(δ) τα εισαγόμενα φορτία α’ υλών συνεχίζουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, είτε τα τελικά προϊόντα εξάγονται είτε καταναλώνονται εγχώρια και

(ε) επί πλέον αυξάνονται και οι εισαγωγές πολυτελών αγαθών παράλληλα με τα εισοδήματα. Νεότερη επιβεβαίωση αναπτυξιακής σταθερότητας ήταν τα στοιχεία Μαΐου για την εν μέσω παγκόσμιας υποχώρησης διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και βιομηχανικής παραγωγής και η επιτάχυνση επενδύσεων παγίων και αμέσων ξένων επενδύσεων.

- Για το άλλο στήριγμα των μεταφορών, την Ινδία, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή Απριλίου υποδεικνύουν μεγαλύτερη επιβράδυνση, όπως και στις υπόλοιπες BRIC, καθώς και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 8,5% παρά τις αυξήσεις επιτοκίων. Επειδή όμως οι αυξήσεις μισθών θα είναι εφέτος οι υψηλότερες της Ασίας, η κατανάλωση μαζί με τις δημόσιες αναπτυξιακές δαπάνες που θα φθάσουν εφέτος το τετραπλάσιο του 2005, μπορεί να επαναφέρουν την ανάπτυξη σε επίπεδα ψηλότερα από το 7,8% του α’ τριμήνου.





Ανάλυση
G.Moundreas SA













ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.