ΠΕΝΕΝ: "Σε κανένα από τα επίμαχα σημεία του άρθρου 44 δεν απάντησε θετικά η κυβέρνηση"

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο:
"Προς όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες".

Ειδικότερα αναφέρει:

"Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά όσον αφορά τον κίνδυνο που διατρέχει το σύνολο των κατακτήσεών μας που κερδήθηκαν με σκληρούς , δύσκολους και μακροχρόνιους αγώνες.


Η τρόικα και η πιστή σε αυτήν κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σταθερά ξηλώνει και κατακρεουργεί κάθε κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στις ΣΣΕ, στα βαρέα και ανθυγιεινά, καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία μας στην φτώχεια.

Βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά ξεπουλιούνται στους ιδιώτες για να αυξήσουν τα κέρδη τους, νέες περικοπές εξαγγέλλονται στα εισοδήματα, στις κοινωνικές δαπάνες ενώ προωθούνται πρόσθετα φορολογικά βάρη εναντίον των φτωχών και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Παιδεία και υγεία εμπορευματοποιούνται και υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο που περιγράφουμε πιο πάνω εξελίσσεται η μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ σε βάρος του Ναυτεργατικού μας κόσμου από την ακολουθούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική. Μια πολιτική η οποία έχει στο στόχαστρό της τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των Ναυτεργατών (διάλυση ΝΑΤ, Οίκου Ναύτη, δραματική μείωση συντάξεων, κύριας και επικουρικής, ειδικός τρόπος φορολογίας, θέσεις εργασίας Ελλήνων Ναυτεργατών, απελευθέρωση του καμποτάζ, ουσιαστικό πάγωμα των ΣΣΕ κ.α).

Αυτή η πολιτική θυσιάζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ναυτεργατών ενώ διατηρεί αλώβητο και άθικτο το καθεστώς ασυδοσίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και όχι μόνο αυτό αλλά διαρκώς με μέτρα και πολιτικές το θωρακίζει για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του εφοπλισμού. Πρόκειται για μια σκληρή και ανάλγητη πολιτική.

Συνάδελφοι,

η ΠΕΝΕΝ είχε επανειλημμένα τονίσει ότι σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται και στον χώρο της ναυτιλίας είναι όσο ποτέ αναγκαία η ενότητα, η συσπείρωση, η κινητοποίηση, ο αγωνιστικός προσανατολισμός όλων των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ενορχηστρωμένη και καλά συντονισμένη επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Δυστυχώς από την μια η γνωστή πλειοψηφία της ΠΝΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ Γιάννη Χαλά επέλεξε για άλλη μια φορά τον συμβιβασμό, την άτακτη υποχώρηση και τελικά την υποταγή στα κυβερνητικά κελεύσματα αλλά και στις εφοπλιστικές παραινέσεις. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για την στάση, την τακτική και τις τελικές επιλογές της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Για άλλη μια φορά (πόσες άραγε ως τώρα) βασίστηκε σε ψευτοϋποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα ξέροντας και γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση αγωνιούσε να αγοράσει χρόνο για να περάσει η καλοκαιρινή περίοδος χωρίς την εκδήλωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στην ουσία σε κανένα από τα επίμαχα σημεία του άρθρου 44 δεν απάντησε θετικά η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χάρης Παμπούκης.

Τώρα πως μπορεί να υπάρχουν «εκπρόσωποι Ναυτεργατών» οι οποίοι ικανοποιούνται με το πάγωμα του νόμου 3075/2002 και με το γεγονός ότι όλες οι συντάξεις θα διολισθήσουν πολύ κάτω του 70% τα επόμενα χρόνια, είναι άξιο απορίας και όχι μόνο…..

Όμως ευθύνη έχουν και οι εκπρόσωποι του κομματικού συνδικαλισμού (Διοικήσεις ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) οι οποίοι ξεχνώντας και διαγράφοντας προηγούμενες θέσεις και απόψεις τους προσήλθαν σε έναν στημένο διάλογο ο οποίος ήταν προσχηματικός και εξυπηρετούσε τους επικοινωνιακούς στόχους της κυβέρνησης. Με την συμμετοχή τους αυτή συνέβαλαν για άλλη μια φορά να δημιουργηθούν συγχύσεις και αυταπάτες ενώ στρογγυλοκάθισαν σε διάλογο και με τους εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας οι οποίοι δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους Ναυτεργάτες….. ενώ την προηγούμενη ζητούσαν την κατάργησή τους…..

Εκτός αν πίστευαν ότι με τον κοινωνικό διάλογο θα έπειθαν την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Όμως προηγούμενα οι ίδιοι αυτοί συνδικαλιστές είχαν δώσει χέρι βοηθείας στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αφού από κοινού και ομόφωνα μεταξύ τους είχαν αποφασίσει να σταματήσουν μια επιτυχημένη απεργία η οποία εξελίχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά 28 – 30 Ιούνη 2011.

Από την λήξη αυτής της απεργίας βομβάρδιζαν καθημερινά μέσω του κομματικού και παραταξιακού τους τύπου και άλλων φιλικών ΜΜΕ ότι οργανώνονται, προετοιμάζονται για την απεργία του 3ου δεκαήμερου του Ιούλη. Είναι δεκάδες τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό. Προφανώς πίστευαν ότι η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ θα τηρούσε (όπως συνεπής είναι πάντα….) την απόφασή της(!!) ή εκτός αν μας ενοχλούσε η κινητοποίηση των ιδιοκτητών των ταξί…..

Η συνέχεια είναι γνωστή, ένα δελτίο τύπου και ξεμπερδέψαμε με όλους και όλα….. εξάλλου ο Σεπτέμβρης είναι κοντά….. ο διάλογος με τον κ. Παμπούκη θα συνεχισθεί, αυτή την φορά κάτι θετικό μπορεί να βγει……

Συνάδελφοι,

η στάση και η τακτική της ΠΕΝΕΝ ήταν σαφής, ξεκάθαρη και αποφασιστική και συνδιαμορφώθηκε σε στενή επικοινωνία με τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες.

Η απεργία στις 30/6/2011 όχι μόνο δεν έπρεπε να σταματήσει όπως αποφάσισαν από κοινού οι δυνάμεις του κομματικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αλλά αντίθετα έπρεπε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Αν η κυβέρνηση είχε καλές προθέσεις – όπως διατείνονται ορισμένοι στην ΠΝΟ – πριν δημιουργήσει και διαμορφώσει τετελεσμένα σε βάρος μας όπως έγινε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, θα μπορούσε να καλέσει την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και να την ενημερώσει σχετικά.

Διάλογος με τους όρους της κυβέρνησης και αφού προηγούμενα είναι σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση από την μια και από την άλλη έχεις υποστείλει την σημαία του αγώνα σταματώντας αδικαιολόγητα και αναιτιολόγητα μια πετυχημένη απεργία, το αποτέλεσμα είναι πλέον προδιαγεγραμμένο…..

Σχετικά με όσα αποδίδει ο κομματικός συνδικαλισμός για την 24ωρη συμμετοχή μας στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 29/6/2011, την απάντηση την δίνουμε στην Ανακοίνωσή μας στις 25/6/2011. Κωλοτούμπα του χειρίστου είδους έκαναν οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού που στην ΠΝΟ και στο Ε.Κ.Πειραιά ψήφισαν 48ωρη Πανελλαδική απεργία και τελικά έκαναν μόνο στο λιμάνι του Πειραιά που είναι αμφίβολο εάν τις δυο μέρες ήταν το 5% των πλοίων της επιβατηγού ναυτιλίας. Εάν πιστεύουν με τα άθλια ψέματα και τους γελοίους αντιπερισπασμούς θα πείσουν κανέναν, απατούνται οικτρά.

Σε αυτές τις συνθήκες τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται η πιο πλατιά ενότητα του Ναυτεργατικού μας κόσμου για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση στο τέλος Αυγούστου (έτσι έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία της ΠΝΟ) επιβάλλεται να οργανωθεί μια πλατιά σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν τόσο τα Σωματεία της δύναμης της ΠΝΟ όσο και όλα τα Συνταξιουχικά Ναυτεργατικά Σωματεία. Αντικείμενο της σύσκεψης πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την από κοινού οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων με βασικό διεκδικητικό πλαίσιο τα καταγεγραμμένα αιτήματα που αφορούν τις θέσεις για την κοινωνική ασφάλιση (ΝΑΤ – Οίκο Ναύτη, Άρθρο 44, ΚΕΑΝ, Ταμεία Προνοίας, κλπ.), εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας και ότι άλλο προστεθεί από τους συμμετέχοντες. Ξέρουμε εκ των προτέρων ότι οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού πιθανότατα θα απορρίψουν την πρότασή μας διότι ότι δεν ελέγχουν το υπονομεύουν και το πετροβολούν……..

Πάγια θέση της ΠΕΝΕΝ είναι ότι βασικός στόχος στις κινητοποιήσεις πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή και συμβολή όλων των Ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων στους αγώνες, ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που αποτελούν μια τεράστια δύναμη η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο στον προγραμματισμό των αγώνων.

Αναλυτικά θα καταθέσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας στα όποια όργανα συνέλθουν για τον σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα".












ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.