Tο 14,5% του παγκοσμίου tonnage ελέγχουν οι Ελληνες εφοπλιστές

Περί τα 11 δισ. δολ. επένδυσαν οι Ελληνες εφοπλιστές κατά το πρώτο 6μηνο του 2011 για την αγορά πλοίων έναντι 16,3 δισ. δολ. που επένδυσαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons. Η σημαντική μείωση των χρημάτων που επενδύθηκαν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ελληνες αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές πλοίων ξηρού φορτίου, με αποτέλεσμα το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους να επενδυθούν μόλις 3,4 δισ. δολ. για την απόκτηση 193 τέτοιου τύπου έναντι 6,9 δισ. δολ. που επενδύθηκαν το πρώτο 6μηνο του 2010 για την αγορά 300 πλοίων ξηρού φορτίου.
Ωστόσο, παρά τις μειωμένες αγορές οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας ελέγχοντας το 14,5% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα gt. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Clarksons ο παγκόσμιος στόλος αποτελείται από 85.000 πλοία χωρητικότητας 1 δισ. gt (gross tonnage), ενώ η αξία του ανέρχεται στο 1 τρισ. δολ.

Εν τω μεταξύ προσφάτως η εταιρεία Diana Shipping, εισηγμένη στο ΝΥSE, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πλοίο «Corona» το οποίο θα μετονομαστεί σε «Arethusa». Πρόκειται για ένα πλοίο τύπου panamax χωρητικότητας 73.593 τόνων dwt, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2007. Το συγκεκριμένο σκάφος ναυλώθηκε στην Cargill International για μία περίοδο 11-13 μηνών με ένα μέσο ημερήσιο ναύλο 13.250 δολ. μείον 5% προμήθειες προς τρίτους. Η εταιρεία υπολογίζει ότι τα συνολικά έσοδα της ναύλωσης θα ανέλθουν στα 4,2 εκατ. δολ. Με την προσθήκη του «Arethusa» ο στόλος της Diana Shipping φθάνει τα 24 πλοία και αποτελείται από 15 panamax, ένα Post-Panamax και 8 Capesize. Η μέση ηλικία του στόλου είναι στα 5,8 έτη. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει στον στόλο της δύο ακόμη πλοία τύπου Newcastlemax τα οποία είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να παραληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Αύξηση κερδών

Στο πρώτο 3μηνο του 2011 η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη ανήλθαν στα 33,1 εκατ. δολ. έναντι κερδών ύψους 28,8 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2010 και έσοδα ύψους 69,4 εκατ. δολ. έναντι εσόδων 62,2 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην προσθήκη τριών νέων πλοίων στο στόλο της Diana Shipping, το προηγούμενο διάστημα.

Η Diana Shipping συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της επίσης εισηγμένης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο Diana Containerships η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.














ΑΠΟ-marinews.gr


Του Νίκου Mπαρδούνια
για την Καθημερινή 

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.