Aκτοπλοϊκές: «Ανάσα» από την άνοδο του τουρισμού

Βαθιά «ανάσα» στα έσοδα των επιχειρήσεων δίνει η άνοδος της τουριστικής κίνησης, η οποία παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί, συνεχίζει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις.
Ξενοδοχεία, επιβατηγός ναυτιλία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εστίαση και βιομηχανία τροφίμων και ποτών «βλέπουν» τις πωλήσεις τους να σημειώνουν σημαντική άνοδο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και το 25%. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και για το δεύτερο μισό του Αυγούστου αλλά και για το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των «αφίξεων μη κατοίκων» (διεθνείς τουριστικές αφίξεις ? international tourist arrivals), στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας, για το διάστημα Ιανουάριος ? Ιούλιος του 2011, παρατηρήθηκε αύξηση 10%.

Ειδικότερα, τα ξενοδοχειακά καταλύματα εμφανίζουν στη πλειονότητά τους υψηλή πληρότητα κατά το τελευταίο διάστημα, παρά το «φρένο» που κινδύνευσαν να βάλουν στην αύξηση των κρατήσεων τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, στα τέλη Ιουνίου, αλλά και οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε καθοριστικά και η μείωση των τιμών και οι δελεαστικές προσφορές που «έπεισαν» τους αλλοδαπούς τουρίστες να επισκεφτούν τα δημοφιλή θέρετρα της Ελλάδας. Οι ξενοδόχοι προβλέπουν πως τα έσοδά τους θα αυξηθούν φέτος μεταξύ 8%-10%, σε σχέση με το 2010, οπότε η τουριστική κίνηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τις βίαιες διαδηλώσεις του Μαΐου. Ήδη, οι κυριότεροι προορισμοί, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κως, παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρσι, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου.

Φόροι
«Κερδισμένες» είναι μέχρι στιγμής και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011, δοκιμάστηκαν έντονα από την ύφεση και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Η κατάργηση των φόρων «υπέρ τρίτων» στους ακτοπλοϊκούς ναύλους, αλλά και οι προσφορές, μείωσαν την τιμή των ναύλων και έκαναν ακόμη πιο ελκυστική τη θαλάσσια μετακίνηση προς τα νησιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λιμενικού, η πληρότητα σε ορισμένα δρομολόγια επιστροφής για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου από τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα από την Τήνο, την Πάρο και τη Μύκονο, αλλά και από τη Σαντορίνη και την Κρήτη, αγγίζει και το 100%. Ανοδικά κινούνται και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση τζίρου 8%-10% στο σύνολο της σεζόν. Να σημειωθεί, πως την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιείται περίπου το 55% με 60% των ετήσιων συνολικών πωλήσεων του κλάδου. Εξίσου θετική τον τελευταίο μήνα είναι και η πορεία των κλάδων της εστίασης και της βιομηχανίας των τροφίμων και ποτών. «Το φαγητό και το ποτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές», επισημαίνουν άνθρωποι του κλάδου και υποστηρίζουν πως είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσουν τις πωλήσεις τους και να καλύψουν τις όποιες ζημίες εμφάνισαν το προηγούμενο διάστημα. «Αγκάθι» για την ανάκαμψη, ωστόσο, αποτελεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται και η ανεργία καλπάζει.

Προβληματισμός
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως οι απώλειες εσόδων εξαιτίας της ύφεσης, πολύ δύσκολα θα αντισταθμιστούν στο σύνολό τους, καθώς οι τέσσερις μήνες που διαρκεί η καλοκαιρινή σεζόν είναι πολύ μικρό διάστημα και προβλέπουν δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις.










ΑΠΟ-marinews.gr


Του:  Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
για την Ημερησία
Αναδημοσίευση

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.