Τουρισμός, ναυτιλία αντιστρέφουν το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με Βρετανία

Τουρισμός και ναυτιλία αντιστρέφουν σε πλεονασματικές τις εμπορικές συναλλαγές μας με τη Βρετανία, που κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με χρόνιο έλλειμμα σε βάρος της χώρας μας στο εμπόριο αγαθών.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο και σημειώνεται ότι, στον τομέα του τουρισμού η χώρα μας είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αναψυχής των Βρετανών και φτάνει κάθε χρόνο περίπου τα 2,5 εκατ. επισκεπτών.


Επίσης, σύμφωνα με τα μη ολοκληρωμένα στοιχεία για το 2010, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν ελαφρά άνοδο με παράλληλη μικρή μείωση των βρετανικών εξαγωγών προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμα στις κατηγορίες των αγαθών, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε πλεόνασμα τους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο 2008, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία για τις υπηρεσίες, το έλλειμμα στις ανταλλαγές αγαθών με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν -987 εκατ. λίρες, ενώ στις ανταλλαγές υπηρεσιών καταγράφεται πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος, ύψους περίπου 1.060 εκατ. λιρών, το οποίο ξεπερνά το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών κατά 73 εκατ. λίρες και επομένως στο συνολικό εμπόριο (αγαθών και υπηρεσιών) καταγράφεται πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος, που έφτασε τα 73 εκατ. λίρες έναντι όμως 612 που ήταν το 2007.

Βέβαια, οι προοπτικές των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, υπό τη σημερινή οικονομική κρίση, είναι ελαφρώς αρνητικές, τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η υποτίμηση του ευρώ έναντι της βρετανικής λίρας την τρέχουσα περίοδο (αν διατηρηθεί), μάλλον επηρεάζει θετικά τις εξαγωγές μας, καθώς όμως η πτώση της εσωτερικής ζήτησης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, μάλλον μικρές ελπίδες δημιουργεί για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων. Η ναυτιλία έπειτα από την κρίση του 2008-2009 φαίνεται ότι ανακάμπτει ως κλάδος, αλλά εφόσον το διεθνές εμπόριο παραμένει σε στασιμότητα, τα αναμενόμενα εξ' αυτού έσοδα αναμένονται στάσιμα προς το παρόν.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία παρουσιάζουν ελαφρά βελτίωση κατά το 2010 (μη τελικά στοιχεία) σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Τα αίτια της εξέλιξης αυτής μπορούν να αναζητηθούν στη συσχέτιση της αξίας λίρα/ευρώ, καθώς και στον εξαγωγικό προσανατολισμό ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κυριότερος κλάδος εξαγωγών μας παραμένει εκείνος των φαρμακευτικών προϊόντων, που δεν είναι εγγενής κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα από ξένες πολυεθνικές (πιθανόν βρετανικές), κυρίως για την ελληνική αγορά. Επειδή όμως οι τιμές των προϊόντων αυτών είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα (λόγω του ισχύοντος καθεστώτος ελέγχου τιμών των φαρμάκων), μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.

Πέραν από τα φαρμακευτικά, οι εξαγωγές των παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα γιαούρτια, οι ελιές, τα σταφύλια, τα ψάρια κ.λπ., φαίνεται να παρουσιάζουν ελαφρά ανάκαμψη, ενώ τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα καλώδια, τα προφίλ αλουμινίου, τα μηχανήματα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα πλαστικά κ.α., σημειώνουν μικρή κάμψη, λόγω και της κρίσης του κατασκευαστικού τομέα στη Μεγάλη Βρετανία. Πολύ χαμηλή παρουσία συνεχίζουν να έχουν στην αγορά τα ελληνικά κρασιά. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνουν κατά καιρούς οι ελληνικές οινοβιομηχανίες, τα κρασιά μας περιορίζονται στα εστιατόρια κυρίως της ελληνικής και της κυπριακής ομογένειας.

Σύμφωνα με την πρεσβεία μας, οι κατηγορίες προϊόντων που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακάμψουν μεσοπρόθεσμα είναι τα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία συνήθως αποτελούν και τα μεγαλύτερα κονδύλια στις εξαγωγές μας, όπως τα καλώδια, τα προφίλ αλουμινίου, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα μηχανήματα κ.λπ. Αύξηση, επίσης, αναμένεται και στον τομέα των τροφίμων, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς και πάντα σε συνάρτηση με το ρυθμό ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης.

Σημειώνεται, γενικότερα, ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, στα τελευταία χρόνια, μείωσε δραματικά την παρουσία πολλών ελληνικών εξαγωγικών κλάδων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα αναφέρεται από την πρεσβεία ότι ο ανταγωνισμός στα προϊόντα μας προέρχεται από τις εξής αγορές:

- Για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως από Ισπανία και δευτερευόντως από Ιταλία και Γαλλία.

- Γαλακτοκομικά από Γερμανία, Γαλλία, Δανία.

- Ψάρια από Γαλλία και Τουρκία

- Ελαιόλαδο, ελιές από Ιταλία, Ισπανία

- Κρασί, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Χιλή, Αυστραλία, ΗΠΑ.













ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.