Το big deal του Δημήτρη Μελισσανίδη στην Αίγυπτο


Η Aegean εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις και το operation της ExxonMobil

Πρώτα το Γιβραλτάρ, το Χιούστον και η Σιγκαπούρη, μετά ο Παναμάς και τώρα η Αίγυπτος. Νευραλγικές περιοχές- «κάστρα» της παγκόσμιας αγοράς των καυσίμων που πολιορκούνταν σθεναρά από διεθνείς κολοσσούς, υποκλίνονται το ένα μετά το άλλο στην Aegean Marine του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, ο οποίος ελέγχει ήδη 20 σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων σε πάνω από 40 λιμάνια και 70 δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Deal», ταράζει και πάλι τα νερά της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.

Προχώρησε σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες με την ExxonMobil για την εξαγορά των εγκαταστάσεών της και του operation στην χώρα των Φαραώ, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα» που κατατάσσει την Aegean Marine σε έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αυξάνοντας διαρκώς την «σφαίρα» επιρροής του σε καίρια γεωγραφικά σημεία του πλανήτη.

Επόμενες «στάσεις» για τους οποίους βάζει... πλώρη η εισηγμένη στον NYSE, είναι η Ουρουγουάη και το Χονγκ Κονγκ ώστε να εξασφαλίσει άδειες για την κατασκευή σταθμών στις επίσης σημαντικές για το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο αγορές.

Η απόβαση του Μελισσανίδη στην Αίγυπτο σηματοδοτεί ότι η Aegean αποκτά στρατηγικό ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή, εκείνη της διώρυγας του Σουέζ, η οποία αποτελεί θαλάσσιο πέρασμα πλοίων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα οφέλη που είχε μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος διεθνώς πετρελαϊκός κολοσσός, ExxonMobil, από την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για την αποθήκευση των καυσίμων, θα τα καρπώνεται η Aegean Marine, συμβάλλοντας στην κερδοφόρο αύξηση του όγκου των πωλήσεών της.

Μάλιστα, τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του deal τις είχε αναλάβει ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως λένε οι πληροφορίες, προκειμένου να είναι σίγουρος για την έκβασή τους. Μην ξεχνάμε πως η Αίγυπτος αποτελεί «φιλέτο» μαύρου χρυσού με την παραγωγή της να αγγίζει τα 700.000 βαρέλια την ημέρα και πολλές εταιρείες «διαγκωνίζονται» για να εισέλθουν στην αγορά της.

Η νέα συμφωνία του «Τίγρη» ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η Aegean αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πουλώντας το 50% των μετοχών που ήλεγχε στην Aegean Power στον μέχρι πρότινος συνέταιρό του, Βασίλη Μηλιώνη.

Μια κίνηση που αποδόθηκε και στη στρατηγική της Aegean Marine να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στις παραδοσιακές δραστηριότητές της, τα πετρελαιοειδή και τη ναυτιλία..

Τα λιμάνια που ελέγχει

Πριν από μερικούς μήνες ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος έχει χτίσει μια αυτοκρατορία αξίας 6 δις. δολαρίων, έπιασε «λιμάνι» στον Παναμά. Απέκτησε άδεια για τη λειτουργία χερσαίων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών στα λιμάνια Cristobal και Balboa σε αποκλειστική βάση. Οι δύο αποθήκες έχουν χωρητικότητα για περίπου 3 εκατ. βαρέλια, ενώ οι διελεύσεις πλοίων σε ετήσια βάση ανέρχονται στις 140.000 και αποδίδουν πωλήσεις καυσίμων περισσότερους από 5 εκατ. μετρικούς τόνους.

Σταθμούς έχει δημιουργήσει όμως και στα Ην. Αραβ. Εμιράτα, το Γιβραλτάρ, το Χιούστον, το Πρ. Ακρωτήρι και στο Μαρόκο. Εκεί εξασφάλισε την αποκλειστική χρήση του σταθμού στο λιμάνι της Ταγγέρης για τα επόμενα 25 χρόνια.

Μία από τις σπουδαιότερες εξαγορές στις οποίες προχώρησε, ήταν κι εκείνη της βελγικής εταιρείας Verbeke Bunkering, η οποία κατέχει ηγετική θέση στις αγορές του Άμστερνταμ, της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανεφοδιασμού στον κόσμο. Ακόμη υπό τον έλεγχό του έχει και τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας.

Στην Τζαμάικα είναι το επόμενο λιμάνι του, όπου κι εκεί αγόρασε από τον κολοσσό Texaco τον σταθμό ανεφοδιασμού που διέθετε, καθώς και τη βελγική Bunkers at Sea, η οποία προμηθεύει αποκλειστικά τα πλοία που διέρχονται από τη Βόρεια Θάλασσα.

Εγκαινιάστηκε το «Μελισσανίδειο Μέλαθρον»

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Ζώρα Μελισσανίδη εκπληρώθηκε. Οι δύο γιοι του, Δημήτρης και Ιάκωβος εγκαινίασαν ανήμερα της Παναγίας το «Μελισσανίδειο Μέλαθρον» στην Καστανιά Ημαθίας, δίπλα από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας για τους Πόντιους, αλλά και για την ίδια την οικογένεια Μελισσανίδη.

Υπό το βλέμμα εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και πλήθους απλού κόσμου παρέδωσαν στον ποντιακό ελληνισμό το συγκρότημα που κατασκεύασαν στη μνήμη του πατέρα τους και το οποίο περιλαμβάνει ένα αρχονταρίκι και ξενώνες 100 κλινών.

Για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό συνολικά όλα αυτά τα χρόνια μάλιστα, οι Δημήτρης και Ιάκωβος Μελισσανίδης ανακηρύχθηκαν σε ευεργέτες και τους απενεμήθη ο χρυσός σταυρός της Σουμελιώτισσας μετά από απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος.

Άλλωστε η επιλογή να χτίσουν τους ξενώνες δίπλα από την Παναγία Σουμελά μόνο τυχαία δεν είναι. Από όταν ακόμη ήταν παιδιά, ο πατέρας τους πίστευε πως ήταν εκείνη που θα τους προστάτευε. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 1969 πούλησε το σπίτι του στη Νίκαια με σκοπό τα χρήματα να διατεθούν για την κατασκευή ξενώνα, όραμα που εκπληρώθηκε 42 χρόνια μετά.








ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.