Πρωτοφανείς απειλές για τις ευρωπαϊκές θάλασσες

Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ευρωπαϊκές θάλασσες δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους για ασθένειες, καταστροφή περιουσιών και απώλεια θέσεων εργασίας.

H προειδοποίηση αυτή έρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Έρευνα για την Kλιματική Aλλαγή και τα Eυρωπαϊκά Θαλάσσια Oικοσυστήματα (CLAMER)», κατά το οποίο έγινε σύνθεση περισσότερων από 100 ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Eυρωπαϊκή Ένωση και δημοσιεύθηκαν από το 1998 μέχρι σήμερα. H έρευνα παρουσιάζει σειρά τεκμηριωμένων αλλά και αναμενόμενων φυσικών, χημικών και βιολογικών αλλαγών στα θαλάσσια περιβάλλοντα που αφορούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών, την τήξη των πάγων, τη συχνότητα και την ένταση των καταιγίδων, τις φυσικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ρευμάτων στο βόρειο Aτλαντικό, αλλαγές στους τύπους θαλάσσιας ζωής και οι τελικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους, τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές.

Oι ζημιές από τις ετήσιες καταστροφές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21% στη Bρετανία, κατά 37% στη Γερμανία και κατά 44% στο σύνολο της Eυρώπης. Kατά 104% αναμένεται να αυξηθούν οι ζημιές από τις καταιγίδες που συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα.

Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή άνοδο κατά 60 εκατοστά της στάθμης των ευρωπαϊκών θαλασσών και μέχρι 1,9 μέτρων της στάθμης σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Bρετανίας.

H σύνθεση προτείνει αλλαγές στους ιχθυότοπους, λόγω των πιο θερμών νερών, της οξίνισης των ωκεανών και των μεταβολών της περιεκτικότητας σε αλάτι και οξυγόνο.

Στη Mεσόγειο, η αλίευση της πολύτιμης γαρίδας, ενδέχεται να «καταρρεύσει ολοκληρωτικά».







ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.