Διπλάσια τα έσοδα στον τουρισμό αν τα λιμάνια μας ήταν home spots


Αν οι ελληνικοί λιμένες είχαν καθιερωθεί ως σημεία εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (home ports), τότε τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα ήταν διπλάσια, από την άνθιση της κρουαζιέρας στη χώρας μας φέτος, όπως δηλώνει στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιβάτης που απλά επισκέπτεται για ελάχιστες ώρες ένα λιμάνι (transit) ξοδεύει 60 με 65 ευρώ σε κάθε έξοδο του, ενώ ο επιβάτης που επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε ένα λιμάνι ξοδεύει κατ' ελάχιστο 200 ευρώ, όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Όπως υπογραμμίζει, «τα νούμερα για αύξησης της κρουαζιέρας ακούγονται για εντυπωσιασμό». Οι τουρίστες που αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια δαπανούν ελάχιστα καθώς πηγαίνουν μόνο στα μουσεία και επιπλέον δεν τρώνε σε εγχώρια εστιατόρια αφού έχουν πακέτα All Inclusive, συμπληρώνει με νόημα ο κ. Ρέτσος.
Ο τουριστικός κόσμος εκτιμά ότι αλλαγή της πολιτικής της εσωστρέφειας και του προστατευτισμού (πλήρη άρση του καμποτάζ, όπως αναφέρουν) μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των τουριστικών εσόδων που μπορεί να φτάσουν και τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από 600 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι η συνεισφορά της κρουαζιέρας στα τουριστικά έσοδα.
«Έχουμε ακριβώς τα ίδια μεγέθη στην αγορά της κρουαζιέρας με την Ιταλία (1/4 στη Μεσόγειο) και τα έσοδα της Ιταλίας είναι πολλαπλάσια σε σχέση με της Ελλάδας. Και αυτό συμβαίνει γιατί από την Ιταλία εκκινούν τα περισσότερα δρομολόγια για κρουαζιέρας», τονίζει ο κ. Ρέτσος.
Με τον Πειραιά να σημειώνει αύξηση της κίνησης σε κρουαζιερόπλοια και επιβάτες κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 η διοίκηση του ΟΛΠ κάνει λόγο για έτος της κρουαζιέρας εφέτος.
Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου, οι επιβάτες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθαν σε 1.611.429 (αύξηση 28,6%), εκ των οποίων οι transit επιβάτες σε 1.309.681(αύξηση 37,5%), έναντι του 2010.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τα ελληνικά λιμάνια σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μόνο αισιόδοξα είναι. Μνεία θα πρέπει να γίνει για τη Ρόδο που πέραν της πρωτιάς στα ποσοστά ανόδου των αφίξεων από αέρος σε πανελλαδικό επίπεδο, πρωταγωνιστεί και στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 85 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου, όταν πέρυσι τέτοια περίοδο οι κατάπλοι ήσαν 68. Μάλιστα για το Σεπτέμβριο τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν λιμάνι στο νησί των ιπποτών είναι περίπου 90.



Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.