Αμερικανοκινεζικός εμπορικός πόλεμος προ των πυλών

Νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων για την άσκηση πίεσης στην Κίνα ώστε να αυξήσει την ισοτιμία του γιουάν, επεξεργάζεται η αμερικανική Γερουσία.

Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στο κινεζικό νόμισμα συγκεκριμένα αλλά δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.


Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου 2012, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία, με ποσοστό ανεργίας στο 9,1% , πλήττεται από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και πολλά μέλη του Κογκρέσου κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι δεν επιπλήττει ευθέως την Κίνα για τη χειραγώγηση του γιουάν.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε σύμφωνα με το Forbes, ότι, παρά κάποια σταδιακή προσαρμογή του γιουάν από το Πεκίνο κατά το παρελθόν έτος, η αξία του είναι ακόμη κατά 40% χαμηλότερη από την πραγματική ισοτιμία συγκρατώντας τις τιμές των κινεζικών προϊόντων τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα.

Θεωρούν ότι είναι βασικός παράγοντας του εμπορικού ελλείμματος ύψους 273 δισ. δολ που έχουν οι ΗΠΑ με την Κίνα.

Το Fair Currency Coalition, μία ομάδα που υποστηρίζει το νομοσχέδιο έδωσε ένα παράδειγμα για το πως επιδρά η συγκεκριμένη ισοτιμία δολαρίου γιουάν.

Ένας Κινέζος χρειάζεται 140.000 γιουάν για να αγοράσει ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο αξίας 20.000 δολ.

Αν όμως η τιμή αντικατόπτριζε την πραγματική ισοτιμία της αγοράς τότε το αυτοκίνητο θα κόστιζε μόνο περίπου 80.000 γιουάν.

Μία προσαρμογή της ισοτιμίας κατά 28,5% υποστήριξε ο Robert Scott του αριστερού Economic Policy Institute θα έριχνε την αξία ενός Boeing 737 αξίας 57 εκατ. δολ απο 363,7 εκατ. γιουάν στα 259,3 εκατ. γιουάν.

Η προσαρμογή της ισοτιμίας κατά 28,5% θα δημιουργούσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποστηρίζουν οι θιασώτες του σχεδίου νόμου.

Οι αντίπαλοι του όμως εκτιμούν ότι δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα και σε αμερικάνικες εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα για λογαριασμό Αμερικανών καταναλωτών.

Η Wal-Mart έχει επενδύσει στη Κίνα αναφέρει ο Doug Guthrie, του George Washington University School of Business, και δεν είναι εύκολο να σταματήσει να αγοράζει προϊόντα από κινεζικά εργοστάσια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι προϊόντα με υψηλότερες τιμές για τους Αμερικάνους καταναλωτές.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ακόμη ότι η ψήφιση μπορεί να προκαλέσει αντίποινα από πλευράς της Κίνας με ενίσχυση των δασμών σε αμερικάνικα προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας ότι η προτεινόμενη νομοθεσία "μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία της μεταρρύθμισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κίνας και ενδέχεται να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, τον οποίο δεν θέλουμε να δούμε.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει επιλέξει μία πολιτική διαλόγου με το Πεκίνο, δεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο.






ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.