Προβληματισμός για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Στην ανασκόπηση της 3 Αυγούστου, 2011 είχαμε επισημάνει ότι τα συστατικά της συνταγής για την αποφυγή σοβαρής παγκόσμιας επιβράδυνσης και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο ορθολογισμός της δημοσιονομικής πολιτικής, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της «πραγματικής» οικονομίας σε επίπεδο καταναλωτή, της οποίας όμως αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι και η ισχυρή πολιτική βούληση. 
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται και από τους γενικότερους αλλά και από τους ειδικότερους οικονομικούς δείκτες που συνεχώς υποβαθμίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς, τα συστατικά που αναφέραμε δείχνουν να έχουν έλλειψη προς το παρόν.

Μετά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του NΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το σχόλιο της γενικής διευθύντριας του _ΝΤ, Christin Lagarde ήτανε:

«Απηύθυνα προειδοποίηση για τη νέα επικίνδυνη φάση την οποία πλέον αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και ζήτησα τολμηρές συλλογικές ενέργειες», την ίδια στιγμή που ο Roubini δήλωνε «Έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στη λιτότητα, και είναι σημαντικό αυτό, αλλά πρέπει πρώτα να επαναφέρεις την ανάπτυξη».

Επίσης, ανέφερε ότι «οι πολιτικοί της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν επιτέλους δράση και να σταματήσουν την κακοφωνία».
Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελεί ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης έπεσε σε χαμηλό 25 μηνών τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 48,5 μονάδες από τις 49 τον Αύγουστο με τους μεταποιητές να αναφέρουν πως πρόκειται για τις χειρότερες συνθήκες για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών καθώς υστερούν τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και οι εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης άγγιξε το 3%, σημαντικά υψηλότερος του 2,5% που εκτιμούσαν οι αναλυτές και η
ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 10%.

Εδώ απλά να αναφέρουμε την ανακοίνωση της Fitch, ότι
ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ισχυρή διακυβέρνηση, στερεή δημοσιονομική κατάσταση και οι
τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση, τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών των χωρών αυτών είναι
τα υψηλότερα του κόσμου και η μείωση της ζήτησης από την Ευρωζώνη που απορροφά το 1/3 των εξαγωγών των χωρών αυτών αποτελεί τεράστιο κίνδυνο στις μικρές και ανοιχτές οικονομίες τους.

Στις ΗΠΑ, η FED μέσω του Bernanke δήλωσε ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας αποτελεί «Εθνική Κρίση». Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι κοντά στο 10% για αρκετά χρόνια ενώ το 45% εξ αυτών είναι χωρίς εργασίαγια 6 μήνες η περισσότερο.

Παράλληλα, υπήρξε πτώση στο προσωπικό εισόδημα για πρώτη φορά από το 2009, ανησυχητικό σημάδι για την αμερικανική οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley, η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή στον κόσμο αποτιμάται στην αγορά των CDS ως λιγότερο αξιόπιστη από τις περισσότερες αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές τράπεζες και εξίσου επικίνδυνη με τους μεγαλύτερους Ιταλικούς οίκους.

Αντίστοιχα, το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, η Citi, που πρόσφατα υποβαθμίστηκε, έχει υποχωρήσει 45% φέτος στο χρηματιστήριο, εν μέσω ανησυχιών ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες όπως η
Ελλάδα, θα χρεοκοπήσουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Citigroup, έχει έκθεση $ 31,7 δισ. στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία στην Ισπανία και στην Ιρλανδία.

Στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στην Κίνα, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στο 49.9, στο ίδιο επίπεδο με τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένδειξη του PMI ενισχύει την άποψη ότι η προβλεπόμενη επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας πιθανότητα θα είναι σταδιακή και δεν θα οδηγήσει σε απότομη προσγείωση.

Γεγονός όμως είναι ότι η έστω και σταδιακή επιβράδυνση της Κίνας σε συνδυασμό με την έλλειψη των συστατικών, όπως επισημάναμε στην αρχή της ανασκόπησης, στην Ευρώπη και Αμερική εντείνει τον προβληματισμό για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για κάτι τέτοιο.






ΑΠΟ-marinews.gr
Ανάλυση
G.Moundreas S.A.

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.