Εξι πλοία απέκτησε η Laskaridis Shipping

Στην αγορά έξι πλοίων ψυγείων προχώρησε η Laskaridis Shipping, ενισχύοντας την παρουσία της στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ παράλληλα επεκτείνεται τόσο στον κλάδο ξηρού φορτίου όσο και τα δεξαμενόπλοια.
Ο Όμιλος Λασκαρίδη, μέσω της Laskaridis Shipping, διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πλοίων ψυγείων με 45 πλοία, ενώ ολοκληρώνει σύντομα μία συμφωνία για την αγορά έξι πλοίων από τη ναυτιλιακή εταιρεία Atlantic Wind Shipping, με έδρα στη νέα Υόρκη.


Η εν λόγω εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο κλάδο και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον ελληνικό όμιλο να αποκτήσει έξι πλοία σε μία τιμή μεταξύ 24-24,5 εκατ. δολ.

Διαφοροποίηση

Ο στόλος των πλοίων ψυγείων εμφανίζει μείωση την τελευταία δεκαετία καθώς διαφοροποιείται συνολικά το εμπόριο ευπαθώς προϊόντων και αλιευμάτων, με την εισαγωγή των ψυγείων-containers τα οποία αξιοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά από λιμάνι σε λιμάνι.

Ο όμιλος διατηρεί και αυξάνει την παρουσία του στα πλοία ψυγεία, καθώς πρόκειται για μία κερδοφόρα αγορά, ανεξάρτητα από τους «κύκλους» που βιώνει όπως και η υπόλοιπη ναυτιλία. Τα container ψυγεία είναι τελείως διαφορετικός τομέας δραστηριότητας και δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Δεδομένων όμως των αλλαγών που συντελούνται και στο συγκεκριμένο κλάδο, ο όμιλος Λασκαρίδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ έχει κάνει ένα άνοιγμα και στα δεξαμενόπλοια και ειδικότερα στα chemical tankers, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης της στρατηγικής του.

Η στροφή ξεκίνησε το 2007 και σήμερα ο όμιλος ελέγχει ένα στόλο από δέκα πλοία ξηρού φορτίου εκ των οποίων πέντε είναι τύπου panamax 75.000 dwt, τέσσερα είναι post panamax μεταφορικής ικανότητας 93.000 dwt και ένα τύπου kamsarmax 82.000 dwt.

Όπως ανέφερε στη «Ν» ο εκπρόσωπος του Ομίλου, Γιάννης Λαγαρίας, μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί από τα ναυπηγεία τα τέσσερα post panamax και το ένα από τα πέντε panamax, ενώ από τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 θα παραληφθούν τα υπόλοιπα πέντε πλοία.

Ο όμιλος θα αναπτυχθεί έτσι και στην αγορά ξηρού φορτίου η οποία -σύμφωνα με τον κ. Λαγαρία- θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και τον επόμενο χρόνο. Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζει και ο κλάδος των ψυγείων λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Οι παραγγελίες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική παραγγελία του Ομίλου Λασκαρίδη στον τομέα των panamax ήταν για επτά πλοία. Ωστόσο, στην πορεία ακυρώθηκε η παραγγελία των δύο καθώς τα ναυπηγεία αντιμετώπισαν πρόβλημα και δεν ήταν συνεπή με το χρόνο παράδοσης.

Επίσης, ανάλογο πρόβλημα παρουσιάσθηκε με την παραγγελία τριών bulkers μεταφορικής ικανότητας 34.000 dwt στα κορεάτικα ναυπηγεία «21st Century». Τα ναυπηγεία καθυστέρησαν την παραλαβή τους με αποτέλεσμα ο όμιλος να προχωρήσει σε ακύρωση της παραγγελίας.

Τέλος, ο όμιλος έχει παρουσία και στην αγορά δεξαμενόπλοιων, με δυο chemical tankers 17.500 dwt το ένα τα οποία είναι νεότευκτα, καθώς παρελήφθησαν στην αρχή του τρέχοντος έτους.





ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.