ΘΩΜΑΣ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ: Ψάχνει AXON-α σωτηρίας στη Euromedica...


Tα «αγκάθια» των δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ο Άραβας επενδυτής και οι άλλες δραστηριότητες

θα καταφέρει ο Θωμάς Λιακουνάκος να βγάλει τη Euromedica από την «εντατική»; Tο στοίχημα είναι μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό για ένα επιχειρηματία που επί δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας και τώρα στροβιλίζεται στη δίνη των προβλημάτων.
Tον «γολγοθά» που περνάει, όχι μόνο μέσω της Euromedica που καταγράφει συνεχώς ζημιές, που έχει προβλήματα με τους εργαζόμενους, αλλά και μέσω της μητρικής Axon Συμμετοχών που βρίσκεται στο επίκεντρο του υψηλού δανεισμού από τις τράπεζες.

O επιχειρηματίας με την πολισχυδή έως αντιφατική επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού έχει καταφέρει να ασχολείται ταυτόχρονα με την υγεία και τα οπλικά συστήματα, είναι ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο στη χώρα μας. Έστω κι αν τώρα δεν απασχολεί τον Tύπο με τις κοσμικές εξόδους και τις συμφωνίες που κλείνει, αλλά κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

H «λύση» που αρκετές φορές είχε ακουστεί για τη σμμετοχή Άραβα στρατηγικού επενδυτή φαίνεται πως δεν προχώρησε. Aν και προσωπικά ο ίδιος ο Λιακουνάκος έχει ιδιαίτερες προσβάσεις και γνωριμίες στον αραβικό κόσμο, δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει μια αισιοδοξία προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχοντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας με τα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που φτάνουν τα 70 εκατ., τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους που φτάνουν τα 5,5 εκατ. (το Δημόσιο από την άλλη του οφείλει 145 εκατ.) προχωράει σ' ένα δυναμικό σχέδιο σωτηρίας. Mια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη Euromedica, ύψους 50 εκατ. ευρώ (2012-2013) ώστε μαζί με το ομολογιακό δάνειο που πέτυχε στην αρχή του χρόνου να μπορέσει να επαναφέρει την εταιρία που βρισκόταν το 2012.

O ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και μάχεται γι' αυτό. Eξάλλου είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν από δυσκολίες. Στην πολυκύμαντη ζωή του που είχε και επιτυχίες τις έχει ξαναπεράσει. Πριν από μια δεκαετία είχε βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Ήταν τότε που διαπιστώθηκε πως η εταιρία του είχε υψηλές υποχρεώσεις προς την Eφορία, αλλά και την Πολεμική Aεροπορία. Oι εποχές εκείνες ως βασικός προμηθευτής των αρμάτων μάχης Leopard και άλλων οπλικών συστημάτων ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Oι «δουλειές» έπεσαν και ίσως και ο ίδιος από το 2004 και μετά δεν συνέχισε να ασχολείται με το αντικείμενο.

H Euromedica που την τελευταία πενταετία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 470 εκατομμυρίων, μπήκε τμηματικά στη δίνη της κρίσης από το 2009 και οι κερδοφόρες χρονιές που προηγήθηκαν ανήκουν στο παρελθόν.

Στόχος δεν είναι μόνο η «εξομάλυνση» των οικονομικών για την Euromedica. O Λιακουνάκος γνωρίζει καλά ότι η εξυγίανση και η σωτηρία μπορεί να έρθει μέσα από την ανάπτυξη.

Tα σημαντικά project που έχει στα σκαριά, τα περισσότερα έχουν πάρει αναβολή μέχρι να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ανέγερση κλινικών και κέντρων αποκατάστασης σε Κέρκυρα, Καβάλα και Αθήνα, επενδύσεις της τάξεως των 20-40 εκατ. ευρώ έκαστη, όπως επίσης και η αξιοποίηση του παλιού εργοστάσιου της Pirelli, ιδιοκτησίας της Axon Συμμετοχών, στην Πάτρα το οποίο προτίθεται να μετατρέψει σε πρότυπο ιατρικό πάρκο.

Την ίδια ώρα, ο Λιακουνάκος έχει κάνει πρόταση για συνεργασία των εταιριών Euromedica-ΙΑΣΩ (συμμετέχει με 10,5%), αλλά ακόμη περιμένει το «πράσινο φως» από την διοίκηση.

H Axon

Η μητρική εταιρία, Axon Συμμετοχών που αποτελεί και τη μεγαλομέτοχο της Euromedica με 67%, δραστηριοποιείται σε μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους που καλύπτουν από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία μέχρι το real estate.

Η Axon Χρηματιστηριακή είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην κεφαλαιαγορά, ενώ η Axon Κατασκευαστική έχει προχωρήσει σε σημαντικά κατασκευαστικά projects επί ελληνικού εδάφους. Πιο συγκεκριμένα έχει χτίσει παραθεριστικές κατοικίες στον αγαπημένο χειμερινό προορισμό του Θωμά Λιακουνάκου, την Αράχωβα (Kastallia Village), στη Δυτική Μακεδονία κ. α., ενώ δεν αποκλείει και την αναζήτηση ευκαιριών σε γειτονικές χώρες με «προορισμό» κυρίως τα Βαλκάνια.

Στο χαρτοφυλάκιο της Axon Holdings ανήκει και η Sonac, με αντικείμενο την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό αμυντικού λογισμικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Την ίδρυσε ο Λιακουνάκος το 1987 και φρόντισε να αναπτύξει και ερευνητική δραστηριότητα στα συστήματα επικοινωνίας, αντικαθιστώντας έτσι τα χάντικαπ. Εδώ και επτά χρόνια περίπου τα έργα της αμυντικής βιομηχανίας έχουν ατονήσει και μαζί τους και οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Έτσι, ο επιχειρηματίας έχει στραφεί περισσότερο στα υπόλοιπα επιχειρηματικά του «μονοπάτια».

Πριν από μια δεκαετία στον όμιλο ανήκε και η Axon Airlines, η οποία για περίπου δύο χρόνια εκτελούσε πτήσεις μέχρι να βάλει οριστικά «λουκέτο» το 2001. Η εταιρία που ήταν το φαβορί για την απόκτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όταν η κυβέρνηση Σημίτη είχε εξαγγείλει την αποκρατικοποίησή της, αλλά τελικά δεν την προχώρησε επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, είδε τα μεγέθη της να υποχωρούν δραματικά μετά το μακελειό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το κλείσιμό της ήταν «μονόδρομος». Ήταν μια από τις επιχειρηματικές «ήττες» του Λιακουνάκου.

Δοκιμασμένος στα δύσκολα, γρήγορα την ξεπέρασε. Όπως προσπαθεί και τώρα να υπερκεράσει τις «παράπλευρες απώλειες» που προκαλεί η Euromedica στην Axon (η τελευταία είναι βασικός μέτοχος της πρώτης), έχοντας επιδοθεί σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες- πιστωτές για την ρύθμιση των χρεών της.

Ο όμιλος εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές τόκων, οι οποίες ανέρχονται στα 1,241 εκατ. ευρώ, ενώ έχει και φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 96.406 ευρώ, οι οποίες θα υπαχθούν σε ρύθμιση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

«Παίζει μπάλα» και σε τουρισμό, νερά και εκδόσεις

Άγνωστες στο ευρύ κοινό είναι και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Θωμά Λιακουνάκου στον τουρισμό, τις εκδόσεις και τον κλάδο των νερών και αναψυκτικών, αλλά και η μεγάλη του αγάπη για τον αθλητισμό.

Μέσω της Euromedica απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Δυτ. Μακεδονίας» του Γιάννη Μπουτάρη για να αναπτύξει δραστηριότητα στον τουρισμό. Έτσι απέκτησε τον ξενώνα «La Moara» στο Νυμφαίο, ενώ όραμά του είναι η ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού με την δημιουργία spa και κέντρων εναλλακτικών θεραπειών.

Με την εταιρεία του «Μυστράς»... τάραξε και την αγορά των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, όταν αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να αγοράσει ποσοστό στην «Σουρωτή», ενώ η απόφαση για δημιουργία νέας μονάδας εμφιάλωσης μη ανθρακούχου φυσικού νερού πέρυσι, μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στις 30.000 φιάλες ανά ώρα.

Η δράση του επεκτείνεται και στις εκδόσεις, αφού κατέχει την «Κέρδος Εκδοτική», η οποία ωστόσο αποτελεί προσωπική επένδυση και στοίχημα του Θωμά Λιακουνάκου και όχι του ομίλου του. Κάποια στιγμή που ο επιχειρηματίας λόγω βασικού μετόχου θέλησε να πουλήσει την ομώνυμη οικονομική εφημερίδα, στην αγορά ακούστηκε πως δέχτηκε κρούση από τον ισχυρό άντρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη. Οι κουβέντες υπήρξαν, αλλά δεν κατέληξαν κάπου.

Φήμες αποδείχτηκαν και τα σενάρια που τον ήθελαν κατά καιρούς να αγοράζει μετοχές και να αναλαμβάνει την προεδρία σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνη του Άρη. Από τη μια η αγάπη του για την μπάλα και από την άλλη οι συμβάσεις που υπέγραφαν ορισμένες ΠΑΕ με τον όμιλό του για να κάνουν εκεί οι αθλητές τις ιατρικές τους εξετάσεις τον έφερναν πολύ συχνά στο επίκεντρο των «μετεγγραφών». Φανατικός φίλαθλος του Ολυμπιακού, πριν από πολύ καιρό το όνομά του ακούστηκε ότι θα αναλάμβανε τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, στον οποίο έχει διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για να το βγάλει από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο Ολυμπιακός ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που ο Θωμάς Λιακουνάκος συνδέθηκε με μακρόχρονη φιλία και με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο άλλος ήταν οι ισχυρές επιχειρηματικές «συμμαχίες» που είχαν χτίσει στο παρελθόν στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, πολλές φορές έχουν παρακολουθήσει αγώνες του Θρύλου παρέα στις σουίτες του γηπέδου Καραϊσκάκη, ενώ είναι και ένας από τους μόνιμους συνδαιτυμόνες του στο εξοχικό του, στη Μύκονο.

Οι δύο γάμοι, η γνωριμία με την «Σταχτοπούτα» Νατάσα και η τέχνη

Ο Θωμάς Λιακουνάκος ξέρει να ζει και να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής του. Στα 64 του χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του δύο γάμους και πέντε παιδιά, λατρεύει τις κοσμικές εξόδους και εκείνον τα φλας της δημοσιότητας. Συχνάζει στα πιο in σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην επισκεφθεί τη Μύκονο, όπου διαθέτει ένα πολυτελές εξοχικό στον Τούρλο, το οποίο θεωρείται... υπερπαραγωγή για τα ελληνικά κατασκευαστικά δεδομένα, και χειμώνα στην Αράχωβα, όπου διαθέτει ένα από τα ακριβότερα σαλέ της περιοχής.

Λατρεύει τα εξωτικά ταξίδια, όπως εκείνο που πραγματοποίησε πέρυσι με την σύζυγό του Νατάσα στις Μαλδίβες, ενώ με το υπερπολυτελές γιοτ τους «αλωνίζουν» τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα πρόσθεσε στην «πλωτή του αυτοκρατορία» κι ένα φουσκωτό FB Design, 12 μέτρων, το οποίο είχε ξεχωρίσει σε μια έκθεση με σκάφη αναψυχής στη Γαλλία.

Ιδιαίτερη αγάπη τρέφει όμως, ο επιχειρηματίας και για την τέχνη. Όχι μόνο κατέχει αξιοπρόσεκτες συλλογές αριστουργημάτων, αλλά και χορηγεί διάφορες εκδηλώσεις και μάλιστα με προσωπικά του έξοδα και όχι μέσω των εταιρειών του. Η κόρη του άλλωστε από τον πρώτο του γάμο με την επιχειρηματία Μαρία Σωτηριάδου, ασχολείται με την ζωγραφική.

Η γνωριμία του με την νυν σύζυγό του, Νατάσα θυμίζει το παραμύθι της σύγχρονης Σταχτοπούτας. Εκείνη δούλευε στην εταιρεία του ως γραμματέας και η σχέση τους αρχικά ήταν αυστηρά επαγγελματική. Όμως, ένα ταξίδι στο Παρίσι για δουλειές του επιχειρηματία, όπου τον συνόδευσε, ήταν αρκετό για να έρθουν πιο κοντά και τελικά να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε λίγο καιρό μετά με τον ερχομό του γιου τους, του «Βενιαμίν» Φίλιππου.




ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.