Oι εταιρίες που θα κατέλθουν στο διαγωνισμό της εξόρυξης
Πιάνουν ξανά δουλειά τα γεωτρύπανα στην Ελλάδα για την εξόρυξη μαύρου χρυσού, αφού μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης. Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν με βάση την πληροφόρηση που διαθέτουν ότι σημαντικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θα δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό. Οι τρεις περιοχές που περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. Βαρελιών θα προσελκύσουν σίγουρα τρείς νορβηγικές εταιρίες μελετών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πλέον εξειδικευμένες στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη και με τις οποίες παράγοντες του ΥΠΕΚΑ είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα επαφές αλλά και εταιρίες -γίγαντες όπως η ρωσική Gazprom, η γαλλική Chevron και η αμερικανική Exxon Mobil που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. και τους ενδιαφέρει πολύ και η Ελλάδα.Παράλληλα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι προσφορά εκμετάλλευσης θα καταθέσει η Noble η επονομαζόμενη και «Σταχτοπούτα της Ανατολικής Μεσογείου» μετά τις επιτυχίες στην Κύπρο που θα αλλάξουν τον περιφερειακό ενεργειακό -και ενδεχομένως, γεωπολιτικό- χάρτη.
Η εταιρία ξεκίνησε το 1932 με επιτυχείς γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού και εξαπλώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Αφρική και κυρίως στη Μεσόγειο Στο γειτονικό Ισραήλ, οι γεωτρήσεις της Noble για φυσικό αέριο ξεκίνησαν στο οικόπεδο Mari-B το 2000 και έκτοτε, το φυσικό αέριο από τα εν λόγω κοιτάσματα παρέχει το 20% της ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα.Τα τελευταία χρόνια η Noble ανακάλυψε άλλα δύο κοιτάσματα, το Tamar και το Leviathan.
Oι νορβηγικές
Οι νορβηγικές που θα συμμετάσχουν είναι εταιρίες σεισμικών ερευνών: PGS, η εταιρία έχει την τεχνογνωσία για τη υλοποίησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ανατολική Αφρική. TGS η εταιρία παρέχει γεωλογικά δεδομένα και υπηρεσίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, τα νησιά Φερόε, τον κόλπο του Μεξικού, τη Δυτική Αφρική κλπ και η Spectrum που προσφέρει σεισμικές απεικονίσεις έχοντας παρουσία σε τέσσερις ηπείρους.
Μεταξύ άλλων η Spectrum έχει συνεργαστεί με την PGS στις έρευνες που έγιναν στη λεκάνη του Λεβαντινίου, δηλαδή τη λεκάνη που εκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο όπου και εντοπίστηκε το περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν για λογαριασμό του Ισραήλ και της Κύπρου. Από τις τρεις παραπάνω περιοχές (Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα,Κατάκολο) πιο εύκολη θεωρείται του Κατάκολου, η οποία, ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι αποτελεί προορισμό για κρουαζιέρες. Άρα, όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη, θα υπάρχει και χερσαίο τμήμα από το οποίο θα ξεκινά η γεώτρηση και η οποία θα φτάνει οριζόντια στο υποθαλάσσιο κοίτασμα. Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές.
Πριν από μερικά χρόνια, στη Δυτική Eλλάδα (Hλεία, Hπειρο, Eπτάνησα) διενεργήθηκαν έρευνες από δύο ξένες κοινοπραξίες, την αγγλική «Enterprise» και την αμερικανική «Triton», στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που είχε οργανώσει η ΔEΠ-EKY για λογαριασμό του υπουργείου Aνάπτυξης στο πλαίσιο του N. 2289/95. Tα στοιχεία που προέκυψαν από τις εν λόγω έρευνες στις περιοχές πέριξ των Iωαννίνων (Zαγόρια), της Hγουμενίτσας (Πρέβεζα), στην Aιτωλοακαρνανία (Aιτωλικό, Aστακός, Nεοχώρι) και στη BΔ Πελοπόννησο κρίθηκαν ι ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων.
Oι ξένες εταιρίες στο διάστημα 1997-2001 πραγματοποίησαν έρευνες σε χερσαίες περιοχές 10.000 τετρ. χλμ. συνολικά και έξι ερευνητικές γεωτρήσεις επενδύοντας γύρω στα 60 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με γεωλόγους, γνώστες της ευρύτερης περιοχής στη Δυτική Eλλάδα, το θέμα γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών δεν έχει κλείσει, αφού η γεωλογική δομή της περιοχής είναι συνέχεια αυτής της Nότιας Iταλίας και της Aλβανίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Eκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρελαίου μπορεί να είναι «παγιδευμένα» στην περιοχή.
O ανεκμετάλλευτος πλούτος μας H χώρα μας παραμένει μία από τις πλέον ανεξερεύνητες χώρες της Mεσογείου. Παράγοντες, όπως βαθιά νερά και δύσκολο γεωλογικό υπόβαθρο, αποθάρρυναν στο παρελθόν μεγάλης κλίμακας έρευνες. Oι στόχοι περιορίζονται σε μικρά σχετικά βάθη της τάξης των 2.500-3.000, ενώ κάτω από τα 3.000 μέτρα η Eλλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη.
Τα στοιχεία από τις παλαιότερες έρευνες στην ελληνική επικράτεια, «δείχνουν» 8 έως 10 περιοχές με πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών συστημάτων – σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία – της τάξης του 30 έως 40%. Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, δεδομένη είναι η ύπαρξη μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο, ενώ περιοχές με σημαντικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζονται ο Πατραϊκός Κόλπος, ο Μεσσηνιακός Κόλπος, το Β. Ιόνιο, η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, καθώς ήδη στην Ανατολική που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου. Οι έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1903 από την Ζάκυνθο, στο έλος Κερί της Ζακύνθου, όπου αναβλύζει η πετρελαιοφόρος πηγή Ηροδότου ( 480 πχ). Σύντομα οι έρευνες διακόπηκαν και ξανάρχισαν το 1938-39 στην ΒΔ Πελοπόννησο και στην Θράκη.
Όλα σταμάτησαν με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οδηγός των πρώτων σκαπανέων της έρευνας ήταν οι επιφανειακές ενδείξεις πετρελαίου και αερίου. Τα μέσα και μέθοδοι ήταν η γεωλογική γνώση και τα γεωτρύπανα της τότε εποχής. Οι κρατικές εταιρίες ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ/ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκτέλεσαν 74 ερευνητικές γεωτρήσεις και 53.550 χλμ σεισμικών 2D, κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Τα σεισμικά δεδομένα ήταν χρήσιμα για την εποχή τους, θεωρούνται όμως πεπαλαιωμένα για την σημερινή εποχή (παλαιάς τεχνολογίας και πιστότητας). Αποτελέσματα των ερευνών ήταν η ανακάλυψη οριακού κοιτάσματος πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου. Από το 2000 έως το 2010 παρατηρείται παντελής στασιμότητα εργασιών, εκτός από τις περιοχές Πρίνου – Νότιας Καβάλας.
ΑΠΟ-dealnews.gr