Ι. Πλακιωτάκης: Διαλύεται το ΚΕΕΠ

Για μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τους υπουργούς προστασίας Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή και Μ. Χρυσοχοϊδη αντίστοιχα, ο  Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Πλακιωτάκης.

Στην ερώτηση του ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει τα ακόλουθα:


“Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα σχεδόν μήνα, όπου καταγγέλλουμε τη μεθοδευμένη διάλυση του ΚΕΕΠ, του οποίου η επιτυχημένη πορεία έχει αναγνωρισθεί  από το 1999, όταν ξεκίνησε και η εφαρμογή του Π.Δ. 242 / 1999.  

Μέχρι πρότινος, δεν επιχειρήθηκε καμία απολύτως αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του παράλληλα και από το φόβο  των συνεπειών μιας τέτοιας πράξης.

Η προσπάθεια που, όμως, τώρα καταβάλλεται ουσιαστικά για τη διάλυση του πιο νευραλγικού τομέα της Ναυτιλίας, δηλαδή του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, κινείται στο πλαίσιο δημιουργίας νέων τμημάτων και διευθύνσεων με αρμοδιότητες που, ωστόσο, έχουν με απόλυτη επιτυχία απορροφηθεί από το σημερινό σχήμα λειτουργίας του, ενώ αλλού στοχεύει στη σύμπτυξη υφισταμένων και εξαιρετικά μεγάλης σπουδαιότητας τμημάτων, ο διαχωρισμός των οποίων, υφίσταται σήμερα αφού έχει προσαρμοσθεί και πλήρως εναρμονισθεί με τη υπερδύναμη η οποία ονομάζεται «Ελληνική Ναυτιλία».

Η επιχειρούμενη σύμπτυξη των δύο μεγαλυτέρων Διευθύνσεων του κλάδου, και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μελετών & Κατασκευών και της Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων Εμπορικών Πλοίων, αποσκοπεί και προσβλέπει στη διάλυση του συγκροτημένου αυτού συστήματος, δημιουργώντας στην ουσία ουσιαστικά ένα γίγαντα με γυάλινα πόδια.

Είναι, λοιπόν, θέμα χρόνου η κατάρρευση του ΚΕΕΠ, αφού δε θα δύναται πια να ανταποκρίνεται  στο τεράστιο συγκεντρωτικό  βάρος που του επωμίζεται  με την επιχειρούμενη σύμπτυξη, με απρόβλεπτες για τη ναυτιλία συνέπειες. Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι η αποσύνθεση, ήδη, ξεκίνησε.

Οι έλεγχοι των υπό ελληνική σημαία πλοίων από επιθεωρητές του ΚΕΕΠ δεν πραγματοποιούνται, επειδή ο αντίστοιχος κωδικός των οικονομικών υπηρεσιών για τα έξοδα των σχετικών μετακινήσεων, δεν έχει πιστωθεί ένα ποσό ύψους 15.000 (ή και πολύ λιγότερα) Ευρώ, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω ποσό δεν αποτελεί κρατική δαπάνη, εφόσον καλύπτεται από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες μέσω ΔΟΥ.

Άλλωστε, και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν μια εταιρεία θελήσει να καταθέσει το ορισθέν ποσό για τον έλεγχο πλοίου της, λαμβάνει την αποστομωτική απάντηση ότι δεν υφίσταται –αυτή τη στιγμή- τέτοιος κωδικός.

Πλέον, λοιπόν, πραγματικά διερωτόμαστε αν το σημερινό αλαλούμ, το οποίο πλήττει την Ελληνική σημαία και τη βιωσιμότητα πλοιοκτητριών εταιρειών, οφείλεται σε ανικανότητα ή μεμονωμένα συμφέροντα.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Γιατί κάτι που δεν τολμήθηκε υπό το βάρος των συνεπειών να διαφοροποιήσει τον ΚΕΕΠ τα δύο (2) τελευταία χρόνια, έχει επιδοθεί ένα μεταβατικό σύστημα διακυβέρνησης σε πραγματικό αγώνα δρόμου για να  τον διαλύσει;

2) Δεν εξετάστηκαν και δε βρέθηκαν άλλες εναλλακτικές λύσεις λειτουργικών μειώσεων του Κράτους – αν τελικά αυτή είναι η πρόφαση- στο σύνολο της λειτουργίας του Υ.Π.Α.Α.Ν;

3) Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο πέντε της ΚΥΑ υπ’ αρ. 2/16523/0022 (ΦΕΚ 648 β’ 14-4-2008), με την οποία δίνεται λύση, απλοποιώντας τη διαδικασία, στο θέμα των μετακινήσεων των επιθεωρητών; Αν δεν ισχύει, με ποια μεταγενέστερη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας έχει καταργηθεί;”.








ΠΗΓΗ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.