Επενδύσεις: Στα ναυπηγεία τρεις μεγάλοι «παίκτες»


Νέες παραγγελίες από Αγγελικούση, Βαφειά, Λογοθέτη

Εκμεταλλευόμενοι τις ελκυστικές τιμές, οι Ελληνες εφοπλιστές ανανεώνουν τους στόλους τους.

Αυξημένη κινητικότητα στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων από Ελληνες εφοπλιστές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς τρεις από τους μεγαλύτερους ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακούς ομίλους, ο όμιλος Αγγελικούση, ο όμιλος Βαφειά και ο Ομιλος Λογοθέτη, πέρασαν και πάλι τις πύλες των ναυπηγείων, συμφωνώντας νέες παραγγελίες πλοίων, καθώς οι τιμές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Ειδικότερα, δύο ακόμη πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παρήγγειλε στα ναυπηγεία Daewoo της Κορέας η Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, πρόκειται για άσκηση οψιόν που περιλαμβανόταν σε παλαιότερη παραγγελία. Η νέα παραγγελία αφορά σε δύο LNG Carriers, μεταφορικής ικανότητας 159.800 κ.μ., αξίας 200 εκατ. δολ. το ένα.
Ο όμιλος Αγγλικούση έχει υπό ναυπήγηση συνολικά 11 πλοία μεταφοράς LNG, εκ των οποίων επτά στα ναυπηγεία της Daewoo και τέσσερα στην Hyundai Heavy Industries. Επίσης, εν λειτουργία έχει πέντε πλοία μεταφοράς LNG.
Συνολικά, ο όμιλος Αγγελικούση ελέγχει ένα στόλο από 113 πλοία ξηρού φορτίου, δεξαμενοπλοίων και LNG Carriers.
Από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στο υγραέριο (LPG) άρχισε να επενδύει ο Ομιλος Βαφειά. Αναλυτικότερα, ο όμιλος προχώρησε στην παραγγελία νέων πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG) στα ναυπηγεία STX της Κορέας, μέσω της Brave Maritime. Πρόκειται για τέσσερα πλοία μεταφοράς LPG.
Τα δύο είναι μεταφορικής ικανότητας 5.000 κ.μ. και τα άλλα δυο 6.500 κ.μ. Η συνολική αξία κατασκευής και για τα τέσσερα πλοία φθάνει τα 100 εκατ. δολ.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει οψιόν για άλλα τέσσερα (δυο για τα πλοία 5.000 κ.μ. και δύο για τα 6.500 κ.μ.), η οποία, αν ασκηθεί, θα φθάσει τη συνολική παραγγελία στα 200 εκατ. δολ. Τα πλοία πρόκειται να παραδοθούν στο διάστημα μεταξύ του 2014 και 2015. Η Brave Maritime έχει στο στόλο της δύο πλοία ξηρού φορτίου, ενώ ασκεί και την τεχνική διαχείριση σε τέσσερα πλοία μεταφοράς LPG που ανήκουν στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία του ομίλου Βαφειά, τη StealthGas, όπως αναφέρει το Tradewinds.
Ο όμιλος Βαφειά ελέγχει ένα στόλο 70 πλοία (μεταφοράς υγραερίου, δεξαμενόπλοια και ξηρού φορτίου).
Δυναμική επιστροφή στα ναυπηγεία πραγματοποιεί η ναυτιλιακή εταιρεία Lomar της Οικογένειας Λογοθέτη, η οποία ανακοίνωσε μία νέα παραγγελία κατασκευής έξι πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τα ναυπηγεία Guangzhou Wenchong της Νότιας Κίνας. Η συμφωνία αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας ακόμη που υπεγράφη το Φεβρουάριο με τα ναυπηγεία της Cosco για έξι πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.
Με τις νέες αυτές παραγγελίες, ο στόλος της Lomar φθάνει τα 50 πλοία. Σε ό,τι αφορά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είναι μεταφορικής ικανότητας 2.190 TEU και η παράδοσή τους αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2014. Εχουν σχεδιασθεί από το κινεζικό Ινστιτούτου SDARI (Shanghai Merchant Ship Design and Research Institute) και πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης καυσίμου και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση, θα ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα του στόλου της Lomar, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, δήλωσε ο Achim Boehme, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παράλληλα, κατέταξε τα ναυπηγεία Wenchong μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, για τα πλοία του συγκεκριμένου τύπου.
Επισημαίνεται ότι, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η Lomar υπέγραψε με τα ναυπηγεία του Ομίλου COSCO συμφωνία για τη ναυπήγηση έξι πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, τύπου «Ultramax», μεταφορικής ικανότητας 64.000 dwt. Τα πλοία αυτά έχουν σχεδιαστεί επίσης από το SDARI και μεταφέρουν μέχρι και 11% περισσότερο φορτίο από τα συμβατικά Supramaxes, ενώ καταναλώνουν περίπου 13% λιγότερο καύσιμο.
Η επιστροφή της οικογένειας Λογοθέτη στη ναυτιλία επισημοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2009, με την εξαγορά του στόλου της ναυτιλιακής εταιρείας Allocean, αποτελούμενου από 26 πλοία έναντι 325 εκατ. δολαρίων. Επίσης, στη διάρκεια του 2010 απέκτησε άλλα δέκα πλοία.




ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
 - lkar@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr 

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.