Στα αβαθή η ναυτιλία – 60% κάτω οι δανειοδοτήσεις


Στον άσσο μένουν οι εφοπλιστές οι οποίοι βλέπουν τις τράπεζες να κλείνουν τις κάνουλες δανειοδότησης της ναυτιλίας.

Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι άκρως αποθαρρυντικά και δείχνουν μείωση της τάξεως του 60% από πέρυσι οδηγώντας έτσι σε χαμηλό 5ετίας.


Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο όγκος δανειοδοτήσεων ήταν περίπου 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι ακόμη μικρότερος από τον αντίστοιχο τριμηνιαίο όγκο ακριβώς μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου ακόμη και τότε κυμαινότανε μεταξύ 6 - 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανάγκη χρηματοδότησης των ναυτιλιακών εταιρειών είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς τα έσοδα τους είναι μειωμένα λόγω των χαμηλών ναύλων και της υπερπροσφοράς πλοίων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αναλυτές λόγω έλλειψης «δολαριακής» ρευστότητας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανταλλάσσουν χρυσό για δολάρια ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα για διάστημα λίγων εβδομάδων. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι μόνο οι εταιρίες με κεφαλαιακά πλεονάσματα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της χαμηλής αγοράς.

Οι δανειακές υποχρεώσεις των Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών υπερβαίνουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 15 δισ. αφορούν ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αυξήθηκε το 2011 από 66,2 δισεκατομμύρια στα 67,694 ποσοστό 2,2%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Petrofin Bank Research oι 10 κορυφαίες ελληνικές τράπεζες είχαν το 59,29% του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου το 2011 έναντι 63,10% το 2010. Τα εκταμιευμένα δάνεια έφθασαν τα 60,58 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 57, 08 δισεκατομμυρίων το 2010 ποσοστό αύξησης 6,13%.

Το χαρτοφυλάκιο διεθνών τραπεζών με παρουσία στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,65% στα 35,29 δισεκατομμύρια από 35,8 το 2010.

Oι διεθνείς τράπεζες- μη ελληνικές- χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, δηλαδή χωρίς υποκαταστήματα αύξησαν το χαρτοφυλάκιό τους κατά 4,8% στα 15,176 δισεκατομμύρια. Αν υπολογίσουμε και τις 16 πρωτοεμφανιζόμενες στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας τράπεζες τότε το ποσοστό αύξησης εκτινάσσεται στο 23,62% και φθάνει τα 17,88 δισεκατομμύρια από 14,1 δισεκατομμύρια το 2010.




ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.