Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Αυξημένο ενδιαφέρον για «μεταχειρισμένα» πλοία

Η πτώση των τιμών αναμένεται να αυξήσει το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον στην αγορά πλοίων από δεύτερο χέρι, εκτιμά ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal.

Σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο οι υποψήφιοι αγοραστές αυξάνουν μέρα με την ημέρα, καθώς οι τιμές των μεταχειρισμένων φαίνονται αρκετά ρεαλιστικές, ενώ υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών

Οι ναυπηγήσεις
Ανάλογη εικόνα πτώσης των αξιών παρατηρείται και στις ναυπηγήσεις, όπου η αγορά είναι ακόμη υποτονική. Ωστόσο, ο ναυλομεσιτικός οίκος εκτιμά ότι όσοι έχουν μετρητά αναμένεται να ξεκινήσουν να τοποθετούν παραγγελίες στα ναυπηγεία αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των χαμηλών τιμών για καινοτόμα σχέδια νέων πλοίων πιο φιλικών προς το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την αγορά των διαλύσεων, η εικόνα είναι ενθαρρυντική, καθώς μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2012 οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια περί τα 11 εκατ. τόνοι όταν όλο το 2011 οι διαλύσεις πλοίων ξηρού φορτίου έφθασαν τους 24,3 εκατ. τόνους, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι φέτος θα δημιουργηθεί ένα νέο υψηλότερο ρεκόρ.
Η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία (μείωση της ζήτησης) θεωρεί ότι η υπερπροσφορά χωρητικότητας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την αύξηση των διαλύσεων σε συνδυασμό με ακυρώσεις στην παράδοση νέων πλοίων για το 2012 και ενδεχομένως και για το 2013.
Η αγορά διαλύσεων
Πάντως, σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο G. Moundreas, στην αγορά των διαλύσεων παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μία καθοδική τάση στις τιμές, σαν αποτέλεσμα ιδιαίτερων προβλημάτων που χαρακτηρίζουν μεγάλες εθνικές αγορές. Η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει τις πτωτικές τιμές του σιδήρου, η Ινδία συνεχίζει να έχει προβλήματα με το νόμισμά της και το Πακιστάν παρουσιάζει πλεόνασμα τονάζ, καθώς οι βασικοί τελικοί αγοραστές (End Buyers) έχουν γεμίσει τα διαλυτήρια με μεγάλο αριθμό πλοίων τα οποία αγοράστηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Η μόνη αγορά που εκμεταλλεύθηκε την έλλειψη ανταγωνισμού, αλλά μετά από μία μεγάλη περίοδο αποχής, ήτανε το Μπαγκλαντές γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τιμές που προσφέρει, καθώς αυτή τη στιγμή είναι οι υψηλότερες στον κλάδο, αφού και λόγω των επερχόμενων μουσώνων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μεσοδιάστημα κλείνοντας όσα περισσότερα πλοία μπορεί.


Πηγή: naftemporiki
ΑΠΟ: newsbomb.gr

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση
ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ - ΑΜΕΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΚΙΑΘΟΥ 60 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.: 210 2114229 - ΤΗΛ.: 215 5405367 - ΚΙΝ.:697 7209637