Μειωμένα τα επενδυτικά κεφάλαια


Ελαφρά μειωμένος είναι ο ρυθμός αγοραπωλησιών πλοίων στο πρώτο τετράμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ λόγω της πτώσης της αξίας των πλοίων μειωμένα καταγράφονται και τα επενδυμένα κεφάλαια.

Ειδικότερα, παγκοσμίως το πρώτο τετράμηνο του 2012 άλλαξαν χέρια 312 πλοία συνολικής αξίας 3,67 δισ. δολ. έναντι 353 πλοίων συνολικής αξίας 6,33 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Allied Shipbroking.

Τα ελληνικά συμφέροντα, πρωταγωνίστησαν για μία ακόμη φορά, διατηρώντας την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη. Επένδυσαν 1,08 δισ. δολ. και απέκτησαν 56 πλοία, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν επενδύσει 1,17 δισ. δολ. για την αγορά 49 πλοίων.

Από τα 56 πλοία τα 28 ήταν πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, τα 17 δεξαμενόπλοια και τα 11 containerships, ενώ πέρυσι είχαν αποκτήσει 19 πλοία ξηρού φορτίου, 12 δεξαμενόπλοια και 18 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στο μεταξύ, έντονη δραστηριότητα παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον τομέα των νέων παραγγελιών και κυρίως στα δεξαμενόπλοια medium range (MR).

Ειδικότερα σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Golden Destiny την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν διεθνώς περί τις 40 νέες παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 67% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν. Η συνολική χωρητικότητα των υπό παραγγελία πλοίων έφθασε τους 841.740 dwt και η αξία της επένδυσης τους ξεπέρασε τα 1,14 δισ. δολ.

Οι περισσότερες παραγγελίες, 13 τον αριθμό, δόθηκαν για δεξαμενόπλοια και κυρίως για πλοία τύπου MR όπου παρατηρείται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης ενδιαφέρον υπήρξε και για πλοία μεταφοράς αερίου.

Τα ελληνικά συμφέροντα πάντως εξακολουθούν να "απέχουν" από μαζικές παραγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα, ελληνικά συμφέροντα προχώρησαν στην παραγγελία ενός πλοίου ξηρού φορτίου, ενώ μία άλλη παραγγελία που αποδίδεται, από ναυλομεσιτικούς οίκους, στην Avin International είναι παλαιότερη.



ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση
ΑΠΟ: marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.