Κοινός στόχος η αύξηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων, καθώς η ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Τάση ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, χαιρέτισε με δήλωσή του την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας. «Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, διότι η ναυτιλία παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εποχή που τα πάντα καταρρέουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.
Αναφερόμενος αμέσως μετά στο ελληνικό νηολόγιο, υπογράμμισε ότι «εμείς θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φέρουμε όσο περισσότερα πλοία μπορούμε κάτω από την ελληνική σημαία». Επίσης ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι «ενημερώσαμε τον υπουργό για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η πειρατεία, ο IMO, όλα τα διεθνή θέματα».
Ο κ. Μουσουρούλης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ενημερωτική και γνωριμίας» με όλο το προεδρείο. Συζητήσαμε, πρόσθεσε ο υπουργός, σε βάθος ορισμένα ζητήματα που έχουν ενδιαφέρον και για το υπουργείο και για την Ενωση. Συζητήσαμε και για τη ναυτική εκπαίδευση και συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αρχών, και από εκεί και πέρα η Ενωση με το υπουργείο, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο, συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, στη συνάντηση ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ενός σταθερού και σύγχρονου ναυτιλιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σεβασμό στο ναυτεργατικό δυναμικό. Επίσης προέχει η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ως επένδυση για την απασχόληση σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα.
Το υπουργείο προτίθεται ακόμη να καταστήσει πιο ελκυστική την ελληνική σημαία και να αναβαθμίσει την ελληνική ναυτιλιακή διπλωματία, ενώ επιδιώκει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επισκευαστικού έργου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Επαφές με ΕΤΕπ
Νωρίτερα ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε στο υπουργείο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχο Σακελλάρη, και τους συνεργάτες του. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕπ στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και γενικότερα στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συμμετοχής της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών της χώρας, με έμφαση στις υποδομές κρουαζιέρας, αλλά και η τεχνική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕπ.
Ο κ. Μουσουρούλης εμφανίζεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει όσο μπορεί περισσότερα κοινοτικά κονδύλια αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. Επισημαίνεται ότι επί υπουργίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, από το 2006, είχε υπογραφεί χρηματοδοτικό πρωτόκολλο με την ΕΤΕπ, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο αξιοποιήθηκε ελάχιστα τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι ο κ. Μουσουρούλης έχει αναφερθεί στην ανάγκη να δημιουργηθεί στο υπουργείο η κατάλληλη οργάνωση για τη συνολική παρακολούθηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων αρμοδιότητας του ΥΕΝΑ.
Επίσης είναι αναγκαία η κατάλληλη οργάνωση για το σχεδιασμό του προγραμματισμού νέων έργων και τη χρηματοδότηση αυτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και του Στόχου 3 (διακρατικές πρωτοβουλίες) της παρούσας αλλά και της επόμενης περιόδου, 2014-2020, του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και ιδιωτικών πόρων που είναι εφικτό να προσελκυστούν.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr