Οι εφοπλιστές στρέφονται σε πλοία από «δεύτερο χέρι»

Το εννεάμηνο του 2012 οι Ελληνες εφοπλιστές υπέγραψαν συμφωνίες για την παραγγελία μόλις 97 πλοίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 7.084.440 dwt και αξίας 3,81 δισ. δολ.
Τα ναυπηγεία δεν έχουν την τιμητική τους τη φετινή χρονιά και αυτό είναι φανερό από τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες του εννεάμηνου του 2012 που δημοσιοποίησε ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny.

Σύμφωνα με αυτά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 παραγγέλθηκαν παγκοσμίως 1.051 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 44.305.861 Dwt και αξία μεγαλύτερης των 69 δισ. δολ. χωρίς όμως να περιλαμβάνονται όλες οι συμφωνίες, καθώς σε ορισμένες δεν έγινε γνωστό το ύψος του κόστους κατασκευής.
Το 2011
Το αντίστοιχο διάστημα του 2011 η κατάσταση για τα ναυπηγεία ήταν κάπως καλύτερη αφού τότε είχαν δοθεί παραγγελίες για 1.318 πλοία μεταφορικής ικανότητας 79.930.727 dwt και αξίας υψηλότερης των 79,8 δισ. δολ. χωρίς πάλι να περιλαμβάνονται όλες οι συμφωνίες.
Το εννεάμηνο του 2012 οι Ελληνες εφοπλιστές υπέγραψαν συμφωνίες για την παραγγελία μόλις 97 πλοίων (λιγότερο από το 10% του συνόλου), συνολικής μεταφορικής ικανότητας 7.084.440 dwt και αξίας 3,81 δισ. δολ. ποσό που θα είναι ελαφρώς υψηλότερο εάν συμπεριληφθούν και οι συμφωνίες για τις οποίες δεν έγινε γνωστό το τίμημα κατασκευής.
Το εννεάμηνο του 2011 οι Ελληνες ήταν πιο δραστήριοι και είχαν υπογράψει παραγγελίες για τη ναυπήγηση 142 πλοίων (περισσότερο από το 10% του συνόλου) μεταφορικής ικανότητας 12.033.068 Dwt και αξίας άνω των 8 δισ. δολ. Πάντως σε όρους χωρητικότητας το ποσοστό των Ελλήνων στις νέες παραγγελίες παραμένει και το 2012 στο επίπεδο του 15% του συνόλου όπως και το 2011.
Το εμπόριο διά θαλάσσης δεν έχει δώσει ακόμη σημάδια υγιούς ανάκαμψης και τα επίπεδα τιμών των second hand πλοίων προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών από τις νέες ναυπηγήσεις, σημειώνει η αναλύτρια της Golden Destiny, Μαρία Μπερτζελέτου.
Για τις νέες ναυπηγήσεις πλοίων το ενδιαφέρον των εφοπλιστών φαίνεται να επικεντρώνεται στα νέου τύπου πλοία πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα λεγόμενα eco ships.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ευκαιρία οι χαμηλές τιμές ναυπήγησης για να προχωρήσουν τώρα σε παραγγελία αυτού του τύπου των πλοίων, έτσι ώστε στο μέλλον όταν τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα είναι ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα να αποκτούν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, άλλοι θεωρούν ότι τα eco ships δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιχνίδι marketing από τα ναυπηγεία για να ενισχύσουν τις ναυπηγήσεις οι οποίες έχουν καταρρεύσει, λόγω της υπερπροσφοράς χωρητικότητας.
Σύνεση
Πρόσφατα ο Σταμάτης Μόλαρης διευθύνων σύμβουλος της Alma Maritimes ζήτησε από τους πλοιοκτήτες να μην παρασύρονται από την διαφημιστική εκστρατεία των «eco ships» προσθέτοντας ότι οι κερδοσκοπικές παραγγελίες τύπου «eco» θα είναι επιζήμιες για τη ναυτιλία.
Μειωμένη δραστηριότητα
Σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες τα κινεζικά εφοπλιστικά συμφέροντα προχώρησαν σε παραγγελίες 125 πλοίων το πρώτο εννεάμηνο του 2012 συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,6 εκατ. dwt και αξίας 3,64 δισ. δολ. έναντι 244 πλοίων το αντίστοιχο διάστημα του 2011 συνολικής μεταφορικής ικανότητας 15,8 εκατ. dwt και αξίας 5,26 δισ. δολ. Παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ναυπηγικής δραστηριότητας από το κινεζικό κράτος, και οι Κινέζοι εφοπλιστές προτίμησαν να μειώσουν τον αριθμό νέων παραγγελιών.
Στα πλοία που εστίασαν το ενδιαφέρον τους ήταν ξηρού φορτίου και containerships ωστόσο ειδικά το 2012 αυξήθηκε και ο αριθμός των υπό ναυπήγηση δεξαμενοπλοίων, καθώς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας προχώρησαν σε παραγγελίες VLCC με στόχο να αποκτήσουν ιδιόκτητο στόλο μεταφοράς πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην αγορά πλοίων second hand είναι και αυτή μειωμένη το 2012 σε σύγκριση με το 2011. Οι Κινέζοι απέκτησαν το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 74 πλοία από «δεύτερο χέρι» επενδύοντας 0,599 δισ. δολ. έναντι 102 πλοίων, αξίας 1,07 δις. δολ., το αντίστοιχο διάστημα του τα πλοία που προτιμούν είναι bulk carriers και containerships.
Αυξημένο ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα
Αύξηση συναλλαγών καταγράφεται το 2012 στην αγορά second hand σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις νέες παραγγελίες.
Στη αγορά πλοίων από δεύτερο χέρι οι συναλλαγές αυξήθηκαν το 2012 σε σύγκριση με το 2011 και οι Ελληνες εφοπλιστές φαίνεται να είναι το ίδιο δραστήριοι όσο και τον προηγούμενο χρόνο.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Golden Destiny, στη διάρκεια του εννεάμηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 παγκοσμίως άλλαξαν χέρια 893 πλοία αξίας 10,1 δισ. δολ. έναντι 836 πλοίων αξίας 14,4 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Τα ελληνικά συμφέροντα απέκτησαν από δεύτερο χέρι 129 πλοία επενδύοντας πάνω από 2,56 δισ. δολ. έναντι 131 πλοίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα συνολικής αξίας άνω των 3,28 δισ. δολ.
Επέκταση και σε άλλους κλάδους
Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν διευρύνει σημαντικά το ενδιαφέρον τους και έχουν επεκταθεί σε όλους τους κλάδους, σε ό,τι αφορά τις ναυπηγήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, από άποψη αριθμών, τα πλοία ξηρού χύδην φορτίου κρατούν τη μερίδα του λέοντος σε νέες παραγγελίες. Ομως αυξημένο είναι το ενδιαφέρον στα containerships, οι παραγγελίες για τα οποία έφθασαν στα 20 πλοία όσο και στα δεξαμενόπλοια, ενώ επίσης σημειώθηκαν επτά παραγγελίες για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και οκτώ παραγγελίες για πλοία μεταφοράς υγραερίου. Η παράθεση των στοιχείων είναι αποκαλυπτική της διεύρυνσης του ενδιαφέροντος του ελληνικού εφοπλισμού για κάθε τύπο πλοίου και ειδικότερα για νέους τομείς δραστηριότητας όπως είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.