Η «καμπάνα» 62,7 εκατ. απειλεί με... ναυάγιο τον Πανούση

Η «ήττα» στη διαιτησία από το Δημόσιο για τον Αγ. Κοσμά και η νομική αντεπίθεση
«Απειλή» για... ναυάγιο στον Άγιο Κοσμά αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η «Σείριος ΑΕΒΕ», θυγατρική του ομίλου Παρνασσός συμφερόντων Πανούση, καλείται να καταβάλει το ποσό των 62,7 εκατ. στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».


Το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία την αγωγή της Σείριος, με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της μεταξύ τους σύμβασης και πλέον, όπως υποστηρίζουν στελέχη της εταιρίας, θα ξεκινήσει ένας νέος νομικός αγώνας, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η εις βάρος της Σείριος, απόφαση, η οποία μπορεί να αποβεί «μοιραία» για την λειτουργία του ομίλου και την επιχειρηματική δραστηριότητα του Πάνου Πανούση συνολικά.

Ο άλλοτε κραταιός κατασκευαστής, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την ΑΤΤΙΚΑΤ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανομβρίας κατασκευαστικών έργων και οφειλών της εταιρίας προς το Δημόσιο, κινδυνεύει να... χάσει και την μοναδική, ουσιαστική πηγή εσόδων που έχει απομείνει στον όμιλο, την εκμετάλλευση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, την οποία έχει κερδίσει σε σχετικό διαγωνισμό από το 2005.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2012 ο όμιλος Παρνασσός είχε έσοδα της τάξεως των 3,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την διαχείριση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Η άλλη πηγή εσόδων της θυγατρικής Σείριος, οι φερώνυμοι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών -ΣΕΑ- στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση καθώς τα έσοδα βαίνουν διαρκώς μειούμενα λόγω της περιορισμένης κίνησης στους οδικούς άξονες.

Με λίγα λόγια δηλ. η μαρίνα του Αγίου Κοσμά στηρίζει μέχρι τώρα την εταιρία και με την επιδίκαση του ποσού των 62,7 εκατ. ευρώ κατά της Σείριος, στην ουσία, όπως τονίζουν πηγές από την εταιρία, θα της δοθεί η «χαριστική βολή», αφού ζητούν από τον όμιλο να καταβάλει ποσά τα οποία δεν διαθέτει.

Κόντρα διάρκειας

Η διαμάχη του Παναγιώτη Πανούση με το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια τριετία τουλάχιστον και συγκεκριμένα από το 2010. Ο επιχειρηματίας, όταν κέρδισε τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, κατέβαλε στο ελληνικό κράτος 29 εκατ. ευρώ σε μισθώματα προκειμένου να αναλάβει την διαχείριση της μαρίνας στον Άγιο Κοσμά και της γύρω περιοχής, ενώ επιπλέον έχει δαπαντήσει και άλλα περίπου 7 εκατ. ευρώ για σχετικες επενδύσεις.

Η Παρνασσός δηλ. αποσκοπούσε αφενός στην είσπραξη ενοικίων για τον ελλιμενισμό σκαφών στη μαρίνα, κυρίως όμως σε μια σειρά επενδύσεων στον περιβάλλοντα χώρο, από τις οποίες προσδοκούσε να εισπράττει μετάλα εισοδήματα κάθε χρόνο. Οι επενδύσεις αυτές θα άγγιζαν τα 150 εκατ. ευρώ συνολικά και μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν εμπορικό κέντρο, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο, αθλητικό πάρκο, κ.ά.

Η πλευρά Πανούση κατηγορεί το ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους που προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου και σε νομικές προσφυγές κατά των επενδύσεων που θα αξιοποιούσαν τον περιβάλλοντα χώρο. Μάλιστα, οι νομικές προσφυγές που κατατέθηκαν από το 2007, δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί (!) με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει αν και πότε θα τελεσιδικήσουν. Το ελληνικό Δημόσιο, από την άλλη, υποστηρίζει ότι ο Παναγιώτης Πανούσης επιχείρησε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στον Άγιο Κοσμά και όταν δεν τα κατάφερε, μπλόκαρε τις επενδύσεις. Από το 2007 ακόμη, πάντως, πριν η κρίση οδηγήσει σε «μαρασμό» την ΑΤΤΙΚΑΤ και τον επιχειρηματία, εκείνος επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους πως αν δεν κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, τότε η όλη επένδυση δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμη.

Γι' αυτό και επέμενε πως πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης. Η Πολιτεία όχι μόνο δεν το δέχθηκε, αλλά τελικά ενέταξε με νομοσχέδιο τα 426 στρέμματα του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά και τα 529 στρέμματα του Κέντρου Ιστιοπλοΐας (μαρίνα) του Αγίου Κοσμά στην έκταση του Ελληνικού, που προσφέρεται προς αξιοποίηση από την Ελληνικό ΑΕ. Έτσι, κατήγγειλε και την σύμβαση παραχώρησης που είχε συνάψει με την εταιρία του Παναγιώτη Πανούση, και η οποία έχει διάρκεια 45 έτη.

Στον όμιλο Παρνασσό θεωρούν ότι οι επενδύσεις δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας της «μη νόμιμης και μη συμβατικής παράδοσης της χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου και την εκ τούτου αδυναμία εκμετάλλευσής του, κατά τους όρους της συμβάσεως». Θέση που γίνεται αντιληπτή και από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της εταιρίας. Οι κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό -

Δεν πλήρωνε ενοίκια από το 2010

Η πολυτελής κόντρα Πανούση - Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος Παρνασσός να σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το 2010 (τα ενοίκια που δεν είχαν καταβληθεί για την διετία 2010-2011 ανέρχονταν στα 17 εκατ. ευρώ). Από τον Ιούλιο του 2011 δε, που η διαιτησία ήταν σε εξέλιξη, το Δημόσιο δεν προχωρούσε στον καταλογισμό των μισθωμάτων. Το γεγονός της μη καταβολής μισθώματος έδινε την δυνατότητα στην Σείριος να προσφέρει χαμηλές χρεώσεις στους πελάτες της που επέλεγαν τη μαρίνα του Αγ. Κοσμά για τον ελλιμενισμό των σκαφών τους, προχωρώντας σε εκπτώσεις που έφταναν μέχρι και το 50%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίζει πελάτες, «αποσπώντας» τους από άλλες, γειτονικές μαρίνες, όπως η μαρίνα Φλοίσβου που ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση και την τουρκική Dogus. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, βλέποντας την «διαρροή» πελατών προς τον Άγιο Κοσμά, αλλά και εσόδων, είχε κάνει λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από την εταιρία του Πανούση καθώς το ότι δεν πληρώνει τα ενοίκια, του δίνει την ευχέρεια να προχωρά σε γενναιόδωρες εκπτώσεις.



Πηγή:.dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.