Αγγελική Φράγκου: Η Χιώτισσα καπετάνισσα της παγκόσμιας ναυτιλίας

«Αγοράζει και πουλάει με χαρακτηριστική ευκολία,  αρκεί να έχει απολύτως ερευνήσει την κίνησή της. Αποφασίζει και προχωράει. Ξέρει καλύτερα από όλους τους ανταγωνιστές της την ψυχολογία της αγοράς» λένε όσοι την ξέρουν. Και πώς όχι, αφού συνδυάζει την εμπειρία του πατέρα της στη θάλασσα
με τις δικές της γνώσεις που σμιλεύτηκαν σε ένα περιβάλλον καθαρά ανδροκρατούμενο και ανταγωνιστικό. Το μεγάλο ταξίδι της Αγγελικής Φράγκου από τη Χίο στις ΗΠΑ και στη Navios Maritime Holdings του ΝYSE

Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «καπετάνισσα της παγκόσμιας ναυτιλίας». Εκείνη προτιμάει να κρατάει χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας, όσο το δυνατόν, τα φώτα της δημοσιότητας και προπάντων τις σελίδας των life style εντύπων.

Η Αγγελική Νικολάου Φράγκου ήρθε για να μείνει στον (ακραία ανταγωνιστικό) κόσμο της ανδροκρατούμενης ναυτιλιακής βιομηχανίας παίζοντας στο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» και όχι μόνο  σε τοπικό επίπεδο.

Μέσα στον τυφώνα της οικονομικής κρίσης η Ελληνίδα «καπετάνισσα» τα κατάφερε να σταθεί όρθια οδηγώντας με συνεχείς κινήσεις τις δύο εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείες της, τη  Navios Maritime Holdings και τη Navios Maritime Partners σε πιο ήρεμες θάλασσες, γεγονός που έστρεψε  τα φώτα της παγκόσμιας επιχειρηματικής δημοσιότητας επάνω της.

Κόρη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή, του καπετάν Νίκου Φράγκου, η Αγγελική δεν αρκέστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά «άνοιξε τα φτερά της» πριν από έξι περίπου χρόνια, έχοντας ήδη μια ενδιαφέρουσα προϋπηρεσία στο ενεργητικό της.

Το 2004 ρωτούσαν «ποια είναι αυτή που μπήκε στο Nasdaq »…

 Ήταν το 2004 όταν για πρώτη φορά ακούστηκε έντονα το όνομά της στους επιχειρηματικούς κύκλους. Όλοι, εκτός ναυτιλίας,  έψαχναν να μάθουν ποια είναι η Αγγελική Φράγκου.  Και αυτό επειδή έγινε  η πρώτη Ελληνίδα  επικεφαλής ναυτιλιακής  εταιρείας επενδύσεων που έμπαινε στο Χρηματιστήριο  Nasdaq  μέσω  της International Shipping Enterprises (ISE), αντλώντας από τη δύσκολη και απαιτητική  χρηματιστηριακή αγορά  των ΗΠΑ 196 εκατομμύρια δολάρια.

Λίγους μήνες αργότερα,  στα τέλη Αυγούστου του 2005, προχώρησε  σε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία, αφού  εξαγόρασε την  ναυτιλιακή εταιρεία  Navios  την οποία ήλεγχε  κατά  66%  η οικογένεια Δαυίδ, ένα μεγάλο όνομα στην ελληνική βιομηχανία  που κατέχει την Coca-Cola Hellenic Bottling   και τον  όμιλο Frigoglass.

Από τότε είναι πρόεδρος και  διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings.

«Ξέρει την ψυχολογία της επενδυτικής αγοράς»

«Η Αγγελική Φράγκου είναι γυναίκα της ναυτιλίας που γνωρίζει καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές της τις ναυτιλιακές επενδύσεις και τον τρόπο που αυτές γίνονται αποδεκτές από τις χρηματιστηριακές αγορές. Παντρεύει με τον πιο επιτυχημένο τρόπο τις παραδοσιακές γνώσεις του πατέρα της για τη ναυτιλία με αυτές που η ίδια απέκτησε τόσο στις σπουδές της αλλά και από τη μεγάλη πλέον εμπειρία της. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της είναι το «ψάξιμο» της κάθε επένδυσης προτού αυτή πραγματοποιηθεί αλλά και η αποφασιστικότητα που την διακρίνει για να επιτύχει αυτή η επένδυση όταν θα αρχίσει.

«Αγοράζει και πουλάει με χαρακτηριστική ευκολία,  αρκεί να έχει απολύτως ερευνήσει την κίνησή της. Αποφασίζει και προχωράει» επισημαίνουν στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» άνθρωποι της ναυτιλίας οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την Ελληνίδα καραβοκύρισσα:

«Γνώστης της ψυχολογίας της επενδυτικής αγοράς αλλά και σκληρός διαπραγματευτής, κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο με διευρυμένους στόχους ανάμεσα στις επιμέρους ναυτιλιακές αγορές. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αποδεδειγμένα ορθή επιλογή των συνεργατών της, τους οποίους στηρίζει απόλυτα αλλά και την εκπροσωπούν άψογα. Αφήνοντας μακριά από αυτή τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με την προσωπική της ζωή, απασχολεί όλες τις οικονομικές εφημερίδες  του κόσμου με τα καμώματά της μόνο στον χώρο των business. «Εκεί τής είναι αδύνατον να κρυφτεί επειδή απλά είναι μοναδική» επισημαίνουν και προσθέτουν:

Η απλότητα της Καρδαμυλίτισσας

«Οι βραβεύσεις της από όλα τα μεγάλα διεθνή περιοδικά και ναυτιλιακές εφημερίδες (Greek Shipping Awards, International Lloyd’s List Awards, κλπ) ανταποκρίνονται απόλυτα στις επιτυχείς δραστηριότητες του ομίλου εταιρειών της.  Ως χαρακτήρας η Αγγελική είναι ένας προσιτός άνθρωπός που θα σου δώσει πάντα χρόνο και θα σου τον πολλαπλασιάσει όταν θα την κεντρίσουν αυτά που θα έχεις να της πεις. Δεν χαλαλίζει τον χρόνο της σε άσκοπες συζητήσεις και δραστηριότητες και χαίρεται ξεκάθαρα πρώτα  με τον μόχθο για την δουλειά της και μετά με το αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο  είναι το γεγονός ότι όταν είναι η σειρά της να μιλήσει στα διεθνή συνέδρια οι αίθουσες γεμίζουν επειδή δεν ανακοινώνει απλώς ή δεν «πουλάει» κάτι στο κοινό της αλλά μιλάει απλά και  δείχνει πόσο απλά κανείς μπορεί να σκεφτεί για πετύχει κάτι πολύ μεγάλο. Η απλότητα της Καρδαμυλίτισσας στη διεθνή οικονομική σκηνή και την ανταγωνιστική ναυτιλία».
 Ο πατέρας της εφοπλιστής, η μητέρα της φιλόλογος

Το αυστηρό της ύφος και επιλογή της να βρίσκεται μακριά από τα ΜΜΕ δίνει προς τα έξω την εικόνα της απόμακρης. Όμως όποιος τη γνωρίσει από κοντά συναντάει έναν άνθρωπο ευγενικό και κοινωνικό. Απλώς κάνει τις επιλογές της. 

Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της  Χίου και  διανύει   τα δεύτερα ...άντα της. Ανήκει σε μία οικογένεια με πολύχρονη  πορεία στη θάλασσα. Από μικρή είχε παραστάσεις από τον κόσμο της ναυτιλίας αφού ο πατέρας της  Νικόλαος Φράγκος μαζί με τον  Νίκο Μουνδρέα έχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια μία από  τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, την «Good Faith».
Για πρώτη φορά τη συναντήσαμε στο σπίτι της στα Καρδάμυλα της Χίου στο πλαίσιο εκδήλωσης που ακολούθησε τα εγκαίνια  της σχολικής πτέρυγας «ΣΤΕΛΛΑ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ» στο σχολείο των Καρδαμύλων στη μνήμη της μητέρας της , που ήταν διακεκριμένη φιλόλογος. Το κόστος κατασκευής του κτηρίου  υπολογίζεται ότι έφθασε το ένα εκατομμύριο ευρώ και ήταν δωρεά όλης της οικογένειας.

«Θα φτιάξεις πρώτα σπίτι στο νησί και μετά όπου αλλού»!

«Αγαπάμε τον τόπο μας, την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Σκεφτείτε ότι ο πατέρας μου,  μού ξεκαθάρισε από την αρχή ότι  πρώτα θα φτιάξω σπίτι στο νησί και μετά οπουδήποτε αλλού θελήσω» μας αφηγήθηκε χαμογελώντας εκείνη τη φθινοπωρινή βραδιά.

Η Αγγελική Φράγκου  είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος  μηχανικός με master από το Columbia University. Μέχρι τις αρχές του 2000 ζούσε αρκετό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.  Έχει δύο αδέλφια: τη Μαρία και τον Γιάννη, ο οποίος είναι επικεφαλής  δικής του ναυτιλιακής εταιρείας. Πάνω του  είχαν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας λόγω του  το πολύκροτου διαζυγίου  με την Κλέλια Χατζηιωάννου.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον Μάρτιο  του 2004,   έκανε  δυναμική εμφάνιση στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα. Σύμφωνα με όσα ακούγονται,  η οικογένεια Φράγκου φέρεται να είχε ισχυρά ερείσματα στο οικονομικό επιτελείο της τότε κυβέρνησης.

Μία ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Δ.Σ. της Εμπορικής

Από τον Απρίλιο του 2004 έως και  τον Ιούλιο του 2005 ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Εμπορικής Τράπεζας.

Επίσης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Proton Bank από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2008.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη όταν για δύο χρόνια, από το 1987 έως το 1989, εργάστηκε ως αναλύτρια  στην Republic National Bank of New York.

Την επόμενη χρονιά αποφασίζει να κάνει την είσοδό της στη ναυτιλία. Το 1990 αναλαμβάνει τη θέση της chief executive officer στη εταιρεία Franser Shipping S.A που είχε έδρα της τον Πειραιά και διαχειριζόταν στόλο ο οποίος αποτελείτο από φορτηγά πλοία.

Στη θέση αυτή έμεινε έως  τον  Οκτώβριο του 2001.

Σήμερα, εκτός από τη Navios, είναι πρόεδρος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ΑΙΜ,  IRF European Finance Investments Ltd.

Το βραβείο της Lloyd’s

Πριν από περίπου έναν μήνα η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Navios Maritime Holdings βραβεύτηκε από τη Lloyd’s ως Εταιρεία Μεταφοράς Ξηρού Φορτίου για το 2009 Dry Cargo Company of the Year.

Και αυτό γιατί  το 2009, η  Navios  έγινε το κέντρο της προσοχής με την απόκτηση επτά πλοίων νέας κατασκευής για μεταφορά χύδην φορτίου, χρησιμοποιώντας μετρητά και μετοχές για τη διεύρυνση, σε μία περίοδο χαμηλών τιμών.

Το βραβείο παρέλαβε η Αγγελική Φράγκου η οποία επεσήμανε: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι δουλεύουμε  ως παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια. Είχαμε μία δύσκολη οικονομική χρονιά μέσα στην οποία η Navios αμύνθηκε. Θα είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν  το 2010».

«Η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται. Περιμένουμε ανάπτυξη»

Όσο αφορά τη φιλοσοφία της για τη ναυτιλία και τις εταιρείες της  εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Αγγελική Φράγκου είναι ξεκάθαρη:

«Η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται και αναμένεται να έχει θετική ανάπτυξη. Εμείς, ως εταιρεία, σε μία δύσκολη περίοδο καταφέραμε να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε τα κέρδη μας. Παράλληλα, καταφέραμε την επιτυχή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για άντληση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε το στόλο μας. Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν την ικανότητά μας για διαρκή ανάπτυξη της εταιρείας και τη δέσμευσή μας για αύξηση κεφαλαίων σε μια φιλική προς τους μετόχους προσέγγιση. Οσον αφορά γενικότερα τη ναυτιλία, οι αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να αποδίδουν καλύτερα από τις ανεπτυγμένες χώρες και η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη σταθερότερη παγκόσμια ζήτηση για ξηρό φορτίο, ενώ συμμετέχει παράλληλα στην εξισορρόπηση του παγκόσμιου στόλου».

Η Navios Maritime Holdings Inc.

Η Navios έχει εμπειρία 55 ετών στη ναυτιλία. Η  Αγγελική Φράγκου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας από το 2005, έτος κατά το οποίο η εταιρεία εισήχθη στο NASDAQ.

Τον Φεβρουάριο του 2007 η Navios Maritime Holdings Inc βγήκε από το χρηματιστήριο του Nasdaq και εισήχθηκε στο NYSE με την αγορά της εταιρείας Kleimar η οποία ήταν εισηγμένη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 η εταιρεία έχει αντλήσει γύρω στο 1 δισ. δολάρια  σε κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων των δανείων). Συγκεκριμένα, τα άντλησε με:

  •  Έκδοση 400 εκατ. δολαρίων high yield notes
  • Έκδοση υποχρεωτικώς μετατρεψίμων ομολόγων 218 εκατ. δολαρίων
  • Άντληση 130 εκατ. δολαρίων από τη θυγατρική Navios Partners
  • Νέο δάνειο 240 εκατ. δολαρίων

Η Navios Maritime Holdings Inc συμμετέχει στις ακόλουθες εταιρείες:
  • Navios Maritime Partners με 35%
  • Navios South American Logistics Inc με 65,5%. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία έχει ένα στόλο από 240 φορτηγίδες και πλοία. Δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική στον τομέα μεταφορών μέσω ποταμών και στη λιμενική βιομηχανία.
  • Navios Maritime Acquisition Corp. me 19%

Οι εταιρείες Navios Maritime Holdings και Navios Maritime Partners διαχειρίζονται 70 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,2 εκατ. dwt.

Κέρδη $55,44 εκατ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Navios Maritime Holdings για το 9μηνο του 2009:
•    Έσοδα $449,9 εκατ. έναντι $1,031 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Μείωση της τάξης του 56,4%
•    EBITDA 151,6 εκατ.δολ. έναντι 141,1 εκατ.δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (αύξηση 7,4%).
•    Καθαρά κέρδη 55,44 εκατ. δολαρίων έναντι 124,08 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (μείωση 55,3%).
Απο το - http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=59437

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.