«Παγώνει» εκ νέου η συμμετοχή της Cosco στον διαγωνισμό Θριασίου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και η συμμετοχή ή όχι του κινεζικού κολοσσού Cosco. Ενώ αρχικώς η κινεζική πλευρά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, στη συνέχεια, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών και της έλλειψης σταθερής θέσης, η Cosco ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ομως αμέσως μετά το ταξίδι του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη στην Κίνα, έγινε γνωστό από τον ίδιο, χωρίς να διαψευσθεί και από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, ότι η Cosco επανεξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, τελικώς, στον διαγωνισμό για το Θριάσιο... Εξέλιξη που προκάλεσε και πάλι χαμόγελα τόσο στην κυβερνητική πλευρά όσο και στην πλευρά των χρηστών του εμπορικού λιμένα, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμμετοχή των Κινέζων εγγυάται την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου, την εύρυθμη λειτουργία του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Ωστόσο, τα όποια χαμόγελα αποδείχθηκαν πρόωρα. Ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιανφού, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο περιοδικό GK και στον απεσταλμένο στο Πεκίνο Γιώργο Τσίρο –η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή 3 Απριλίου– σημειώνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει στο μυαλό του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Θριάσιο! Ειδικότερα, ο κάπτεν Γουέι Τζιανφού αναφέρει: «Η Cosco τώρα επικεντρώνεται στο έργο της ΣΕΠ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του προβλήτα ΙΙ. Ας επιτύχουμε τον στόχο μας. Επίσης προχωρούμε στη σύσταση επιχείρησης logistics με τοπικό εταίρο μας, μέσα στο λιμάνι. Για το Θριάσιο, έχουμε ήδη ζητήσει από άλλη κινεζική εταιρεία να κάνει σχετική έρευνα. Πάντως, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχω στο μυαλό μου την πρόθεση να συμμετάσχουμε. Ελπίζω ότι ο στόχος μας να επιτευχθεί, έτσι ώστε στο μέλλον να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς».

Aυτό σημαίνει ότι η κινεζική πλευρά, παρά τις αναφορές του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, δεν σκέφτεται να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, όποτε κι αν γίνει.

Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της κινεζικής εταιρείας Cosco από τον Ιούλιο του 2010 σε επιστολή τους έθεταν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τον διαγωνισμό στο Θριάσιο, σημειώνοντας ότι η μη επίλυσή τους απομακρύνει από τον διαγωνισμό την εταιρεία.

Η κινεζική πλευρά ζητούσε να προβλέπεται στον διαγωνισμό η δυνατότητα δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, να επιτρέπεται η μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και να μη συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% στον διαγωνισμό η ΓΑΙΑΟΣΕ.




ΑΠΟ-marinews.gr Του Νίκου Μπαρδούνια για την Καθημερινή

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.