G. Moundreas: Τι προβλέπει για Παγκόσμια Οικονομία και Ναυτιλία

Με μία αποθετική και μία αρνητική εξέλιξη στο οικονομικό περιβάλλον κατά το περασμένο επταήμερο, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι, γίνεται κατανοητό γιατί η ναυλαγορά υποδηλώνει επί πολλές ημέρες, “σημειώσατε Χ ”. 
Η αποθετική εξέλιξη είναι η αποφυγή κατά τις επικρατούσες εκτιμήσεις του χειρότερου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima. 


Τυχόν πυρηνική καταστροφή μαζί με την αρνητική εξέλιξη της πολεμικής υποτροπής στην κρίση της Λιβύης που τροφοδοτεί τις ψηλές τιμές του πετρελαίου, θα έφερναν πράγματι την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της δεύτερης ύφεσης.

Με μόνη την αρνητική επιρροή από την Λιβυκή κρίση και τις ψηλές τιμές πετρελαίου μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση, αλλά η αισιοδοξία επενδυτικών τραπεζών που ακόμα και προχθές πρόβλεψαν επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εφέτος, μάλλον θα μείνει ευσεβής πόθος.

Οι υπόλοιποι παράγοντες δεν φαίνεται από τα στοιχεία να μεταβάλλονται σημαντικά ώστε να μπορούν να πυροδοτήσουν στο ορατό μέλλον σημαντική αύξηση του εμπορίου, των μεταφορών και της ναυλαγοράς και μάλιστα υπό τις γνωστές συνθήκες συνεχούς αύξησης του τονάζ.

Στις ΗΠΑ, οι ήπια θετικές ενδείξεις για την βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, την εταιρική κερδοφορία και τις εξαγορές –συγχωνεύσεις, αρκούν ίσως να δικαιολογήσουν την δήλωση Bernanke ότι δεν είναι πιθανό να χρειασθεί νέο πακέτο αναθέρμανσης, για το οποίο η Dallas Fed δήλωσε ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περιθώριο.

Οι τιμές όμως παραγωγού που κινήθηκαν τον Φεβρουάριο με ταχύτητα υπέρβασης του περυσινού ετήσιου άλματος 5,6%, ο τομέας ακινήτων από όπου ξεκίνησε η κρίση αλλά ακόμα καταρρίπτει αρνητικά ρεκόρ και το δημόσιο χρέος για το οποίο στελέχη της Fed θεωρούν ότι έφθασε στα άκρα, δείχνουν ότι η τροχοπέδη στην ταχύτητα ανάκαμψης καλά κρατεί.

Αλλά και η κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης, οι Γερμανικές εξαγωγές απειλούνται από τον πληθωρισμό παραγωγού που κινήθηκε τον Φεβρουάριο με ρυθμό 6,4%. Άλλωστε από τον Ιανουάριο είχε διευρυνθεί το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης σε ρεκόρ 12ετίας €14,8 δις.

Έτσι, οι αυξήσεις επιτοκίων που σχεδόν αναγγέλθηκαν έχουν μεν θέση στην διαχείριση της κρίσης αλλά όχι και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, άλλο ένα σύνηθες Ευρωπαϊκό ημίμετρο ελήφθη για την επίλυση του προβλήματος του περιφερειακού χρέους, με συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό χρηματο-οικονομικής σταθερότητας, χωρίς να εισακουσθεί ο Trichet και έτσι δεν θα αγοράζει το νέο κεφάλαιο ESM κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.

Σε μια Ιαπωνία χωρίς πυρηνική κρίση , η συναλλαγματική αλληλεγγύη των G7 για να κρατηθεί το γιεν χαμηλά ώστε οι εξαγωγές να αντισταθμίσουν την εσωτερική καθίζηση από τις φυσικές καταστροφές, και οι εκατοντάδες δις δολαρίων που θα παρέχει είτε ο έκτακτος προϋπολογισμός είτε η Κεντρική Τράπεζα για την ανοικοδόμηση της βόρειο-ανατολικής χώρας, θα δώσουν περισσότερα φορτία από όσα θα αφαιρέσει η επιβράδυνση της ανάπτυξης εφέτος λόγω καταστροφών. Αυτό όμως θα γίνει από το γ΄ τρίμηνο.

Τέλος, σταθερός στο ύψος του παραμένει ο παράγοντας Κίνα, διαψεύδοντας για άλλη μία φορά τους ανησυχούντες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τώρα ότι τα μέτρα αποθέρμανσης της αγοράς ακινήτων δεν θα επιβραδύνουν σοβαρά την ανάπτυξη. Σχετικά, ο μικτός δείκτης Conference Board εξαμήνου προοπτικής, επανήλθε σε άνοδο τον Ιανουάριο, και μάλιστα με μεγάλη ανάκαμψη των κατασκευών.

Συμπερασματικά, υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων, τα πρόσθετα φορτία των αναπτυσσόμενων, τα λιγοστά πρόσθετα φορτία της επίμονα αναιμικής ανάκαμψης των ανεπτυγμένων , τα πρόσθετα φορτία της Ιαπωνικής ανοικοδόμησης στο β΄ εξάμηνο και ο συνεχιζόμενος ικανοποιητικός αλλά όχι αρκετά ταχύς ρυθμός διαλύσεων, έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ίσως ενισχυτικά στην τρέχουσα ναυλαγορά και τις αξίες, αλλά οι περυσινοί μέσοι όροι φαίνονται περισσότερο δυσπρόσιτοι από ότι στην αρχή του έτους.

Όσο προχωρά το παραπάνω ξεκαθάρισμα του τοπίου για τις δυνατότητες της αγοράς, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι άρχισαν να προσγειώνονται και να συγκλίνουν οι απόψεις αγοραστών και πωλητών με αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικές αγοραπωλησίες μοντέρνου τονάζ μετά από αρκετές εβδομάδες.






ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.