WISTA Hellas-“S.S. Hellas Liberty”

Μία εξαιρετική ημέρα, μία θαυμάσια πρωτοβουλία μελών της Wista Hellas με τους συνεργάτες και μέλη των οικογενειών τους να επισκεφθούν το πλωτό μουσείο “S.S. Hellas Liberty” Ο πλοίαρχος κ. Βαγγέλης Κούζιλος και το πλήρωμα του πλοίου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στις γυναίκες που ασχολούνται ενεργά στην ναυτιλία και η ζωή τους είναι αφιερωμένη στα πλοία, με πολλαπλές αρμοδιότητες όπως την διαχείριση,
ναύλωση, χρηματοδότηση, ασφάλιση, επισκευές εφοδιασμό και εν γένει ότι χρειάζεται ένα εμπορικό πλοίο πλοίο για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του. Η πρώτη ένωση που οργάνωσε μία επίσκεψη που πρέπει να πραγματοποιήσουν όλοι όσοι έχουν αντικείμενο το Ελληνικό εμπορικό πλοίο και το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ο κ. Κούζιλος στην έξοχη εξιστόρηση της εποχής και των γεγονότων που σηματοδότησαν την αναγέννηση της Ελληνικής ναυτιλίας συνεπήρε το ακροατήριο του με τις ιστορικές αφηγήσεις που δεν είναι όσο θα έπρεπε γνωστές στις νεώτερες γενιές. Η δήλωση του ότι πρωτάρχισε την ναυτική του σταδιοδρομία σαν δόκιμος σε “Liberty”, όπου σήμερα το έφεραν οι περιστάσεις να διοικεί ως Μουσείο, εξηγεί την συγκίνηση και το πάθος του γύρω από το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του “ζωντανού” μνημείου που έχει ανατεθεί στην ‘Ένωση Πλοιάρχων της οποίας ήταν ο προηγούμενος Πρόεδρος.

Τα πλοία “Liberty” αποτελούν την ζωντανή ιστορία της αναγέννησης της Ελληνικής ναυτιλίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι ‘Έλληνες ναυτικοί και τα ελληνικά πλοία ανέπτυξαν σημαντική δράση μεταφέροντας στρατεύματα και εφόδια κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις μάχες του Ατλαντικού. Το κόστος της δράσης αυτής ήταν η απώλεια μεγάλου αριθμού Ελλήνων ναυτικών και σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού εμπορικού στόλου. Κατά την παρουσίαση προβλήθηκε και ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με πολεμικές σκηνές και Liberties να ταξιδεύουν σε convoy για να προστατευθούν, κατά το δυνατόν, από τις επιθέσεις των Γερμανικών πολεμικών αεροπλάνων.

Τα 2751 πλοία τύπου “Liberty” ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 1941 και 1945, σε γραμμή παραγωγής για τις ανάγκες του πολέμου. ‘Όταν η Αμερική μπήκε στον πόλεμο τα ναυπηγεία προσέλαβαν γυναίκες για να αντικαταστήσουν τους άνδρες που είχαν καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις. Τα εναπομείναντα περίπου 2400 επωλήθησαν με ευνοϊκούς όρους, μετά το τέλος του πολέμου στους συμμάχους μεταξύ των οποίων και οι ‘Έλληνες . Κατά το 1946/47 δόθηκε η δυνατότητα στους ‘Έλληνες να αγοράσουν 100 πλοία έναντι $650.000 το ένα, με προκαταβολή 25% της τιμής και το υπόλοιπο με έντοκη πίστωση για 17 χρόνια με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό σήμανε την εντυπωσιακή μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το πλοίο θρύλος και σύμβολο για την Ελληνική ναυτιλία παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μετά από μακρόχρονες προσπάθειες ομάδας πλοιοκτητών με πρωτεργάτες τον Σπύρο Πολέμη και τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο ο οποίος και επωμίσθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του μεγάλου κόστους των επισκευών. Οι Ελληνο-Aμερικανοί γερουσιαστές Λεωνίδας Ραπτάκης και Δημήτρης Γιάνναρος όπως και άλλες προσωπικότητες και οργανισμοί στήριξαν τις προσπάθειες που ευοδώθηκαν το έτος 2008 με την ρυμούλκηση του πλοίου από το Νόρφολκ στην νέα του πατρίδα, την Ελλάδα.


















ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.