Επιστολή ΣΕΕΝ προς Παπανδρέου για ενιαίο φορέα στη Ναυτιλία

“Η εφοπλιστική κοινότητα θεωρεί ότι με την κατάργηση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως την απογύμνωσή του από το Λιμενικό Σώμα, υπονομεύεται ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Ελληνική Ναυτιλία, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στις προθέσεις σας είναι πράγματι η στήριξη της εμπορικής ναυτιλίας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι, ο φορέας της ναυτιλίας δεν ζητάει ανταποδοτικότητα και είναι μεγάλο λάθος σε όποιον πιστεύει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής ζητάει κάτι. 

Η ελληνική ναυτιλία είναι γνωστό ότι μόνο προσφέρει και το μόνο που ζητάει είναι να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας που θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα σε 24ωρη βάση χωρίς διακοπή, όπως συνέβαινε παλαιότερα”.


Τούτο αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή της με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την οποία και κοινοποιεί στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά ο ΣΕΕΝ επισημαίνει την αναγκαιότητα επαναφοράς του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο που  θα χειρίζεται τα θέματα της Ναυτιλίας ώστε να ανασυσταθεί ο ενιαίος φορέας και να απαληφθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Στο έγγραφο του ΣΕΕΝ, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Φόρος, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναφερόμενοι στο θέμα της περίληψης θα θέλαμε, ως εκπρόσωποι του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας, να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Ο κλάδος μας είναι από τους πλέον σημαντικούς της ναυτιλίας, εξυπηρετώντας  εκατομμύρια διακινουμένων επιβατών – τουριστών, όχι μόνο προς το νησιωτικό τμήμα της χώρας, αλλά και προς το εξωτερικό  με τις δρομολογιακές γραμμές  προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως της Ιταλίας, ακόμη και στη κρουαζιέρα,  με τα γνωστά οφέλη στην εθνική οικονομία και την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων στα πλοία και τη μεγάλη αλυσίδα  στις χερσαίες δραστηριότητες.

Ως εκ της φύσεως του αντικειμένου  του κλάδου αυτού της ναυτιλίας που προαναφέρεται, υπάρχει ανάγκη καθημερινής επικοινωνίας με όλες τις υπηρεσίες της διοίκησης και αυτό  εξυπηρετείται μόνο εφόσον υπάγονται σε έναν φορέα, όπως συνέβαινε  πριν την κατάργηση του ΥΕΝ. 

Η Κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει Σχέδιο για την ανάπτυξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο και όπως είναι φυσικό θα ζητηθεί συνδρομή του ελληνικού εφοπλισμού.

Η εφοπλιστική κοινότητα θεωρεί ότι με την κατάργηση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως την απογύμνωσή του από το Λιμενικό Σώμα, υπονομεύεται ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Ελληνική Ναυτιλία, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στις προθέσεις σας είναι πράγματι η στήριξη της εμπορικής ναυτιλίας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι, ο φορέας της ναυτιλίας δεν ζητάει ανταποδοτικότητα και είναι μεγάλο λάθος σε όποιον πιστεύει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής ζητάει κάτι. 

Η ελληνική ναυτιλία είναι γνωστό ότι μόνο προσφέρει και το μόνο που ζητάει είναι να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας που θα μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα σε 24ωρη βάση χωρίς διακοπή, όπως συνέβαινε παλαιότερα. 

Η δυνατότητα ενός διοικητικού φορέα αντιμετώπισης – διαχείρισης συνολικού εύρους των θεμάτων της ναυτιλίας (ναυτικός – πλοίο – ναυτιλιακή βιομηχανία – ναυτιλιακή νομοθεσία – διεθνής εκπροσώπηση), αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο διοικητικό πρότυπο. 

Έχει επίσης σε βαθμό χρόνου καταξιωθεί από τους φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ναυτεργασίας, της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και αποτελεί κατά κοινή παραδοχή φορέα της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος κινείται σε ποιοτικά αναβαθμισμένα πρότυπα από την υπόλοιπη ελληνική δημόσια διοίκηση.

Κύριε Πρόεδρε,

Αναφορικά με το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είχε αναλάβει τη διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας πριν από τη σύσταση του πρώτου Υπουργείου, δεν ήταν τυχαίο και αυτό το απέδειξαν τα ενενήντα και πλέον χρόνια της ιστορίας του χάριν της πειθαρχίας, αφοσίωσης και χωρίς όριο στο χρόνο εργασίας των στελεχών του, όχι μόνο στις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας αλλά και τις αργίες, χωρίς φυσικά καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνική εμπειρία και υπηρεσιακή τεχνογνωσία, ενώ συνδυάζουν τα ακαδημαϊκά προσόντα με τη στρατιωτική πειθαρχία, οργάνωση και λειτουργία, συστατικά τα οποία στην πράξη έχουν αποδειχθεί επαρκή αλλά και κατάλληλα για τη στελέχωση και διοίκηση του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, ενώ παράλληλα έχουν αναγνωριστεί από τους ίδιους τους φορείς και εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τόσο του εφοπλισμού όσο και της ναυτεργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με δεδομένο το γεγονός, ότι η διαμόρφωση της τεχνικής ναυτιλιακής νομοθεσίας και των εξειδικευμένων δράσεων, οι οποίες εξετάζονται και υιοθετούνται σε διεθνές και κοινοτικό επίπεδο, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα μιας ενιαίας προσέγγισης για το σύνολο των επιμέρους τομέων της ναυτιλιακής δραστηριότητας (ασφάλεια ναυσιπλοΐας – προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος – αστυνόμευση θαλασσίου χώρου και προστασία θαλασσίων συνόρων – επιθεώρηση εμπορικών πλοίων – τεχνικά χαρακτηριστικά πλοίων – ναυτική ασφάλεια – security – έλεγχος ναυτικής πιστοποίησης και ναυτικής εργασίας), σύμφωνα με το ανάλογο οργανωτικό μοντέλο, το οποίο ακολουθείται από τις ΗΠΑ (US Coast Guard).

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως επανεξεταστεί άμεσα η σκοπιμότητα επανασύστασης του ΥΕΝ, ενέργεια η οποία να είστε βέβαιος ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει, τα οποία τη σημερινή ιδιαίτερα περίοδο είναι τόσο χρήσιμα και αναγκαία.
























ΑΠΟ-theseanation.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.