Νέο καθεστώς πιστοποίησης στα τουριστικά ημερόπλοια

Να καταργηθεί η απαίτηση για πιστοποίηση από νηογνώμονες των πλοίων χωρητικότητας μέχρι 500 κοχ, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών.

Στην επιστολή της προς το ΥΠΑΑΝ, η ΠΕΝΕΤΗΣ επισημαίνει ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του Π.Δ. 103/99 (Κανόνες και πρότυπα ασφάλειας για τα επιβατηγά πλοία σύμφωνα με την οδηγία 98/18 του Συμβουλίου της 17/3/98) μπορεί να μην απαιτείται για τα πλοία αυτά η ένταξή τους σε κλάση κάποιου αναγνωρισμένου Οργανισμού.

Η ΠΕΝΕΤΗΣ επισημαίνει ότι μπορούν κάλλιστα να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα και να αναλάβει ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων το συγκριμένο έργο. Στο πλευρό τους έχουν και τους διπλωματούχους ναυπηγούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εκτός από τον ΚΕΕΠ και οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιούν την μεταλλική κατασκευή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό πλοίων μέχρι 1.500 κοχ.

Η επιστολή

Η ΠΕΝΕΤΗΣ στην επιστολή της τονίζει ότι: «Παρότι από τις 9 Νοεμβρίου 2010 σας έχουμε εκθέσει εγγράφως μετά των απαραίτητων στοιχειοθετημένων επιχειρημάτων για το θέμα, εντούτοις μέχρι σήμερα και ενώ έχουν προηγηθεί πάρα πολλές συζητήσεις και συσκέψεις επ΄ αυτού, δεν έχετε ευαισθητοποιηθεί όπως άλλωστε εκ του νόμου είσαστε υποχρεωμένοι, να μας απαντήσετε εγγράφως, προκειμένου εν συνεχεία να ενημερώσουμε τα μέλη μας και να δρομολογήσουμε τις δέουσες περαιτέρω κινήσεις».

Μετά τις εξελίξεις με το Ρώσικο Νηογνώμονα και τα πιστοποιητικά που θεωρούνται μη έγκυρα, με αποτέλεσμα να «δέσουν» πολλές δεκάδες ημερόπλοιων, η ΠΕΝΕΤΗΣ θεωρεί ότι «είναι απορίας άξιο και δημιουργείται έντονος προβληματισμός γιατί μέχρι σήμερα, ενώ θα μπορούσε το πρόβλημα να έχει ήδη λυθεί, μέσω της υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων από το Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων εντούτοις δεν προχωράτε στη λύση αυτή που εξυπηρετεί με ελάχιστο κόστος».

Αμεση απάντηση

Καταλήγοντας η ΠΕΝΕΤΗΣ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δείξει πλέον καμία ανοχή σχετικά με το ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα στο ΥΠΑΑΝ.

«Απαιτούμε από την πλευρά σας την άμεση έγγραφη τοποθέτησή σας, όπως άλλωστε η σχετική νομοθεσία το επιβάλλει, για το εάν το υπουργείο σας προβεί στην κατάργηση της κλάσης για πλοία έως 500 κοχ όπως προβλέπεται σε σχετική διάταξη του ΠΔ 32/97 που αποτελεί και το πρωτεύον αίτημά μας, ή θα προβεί σε θέσπιση ισοδύναμων μέτρων όπως έχει διεξοδικά μέχρι σήμερα παρουσιασθεί από την Ένωσή μας», υπογραμμίζει.

Οι ναυπηγοί

Με το αίτημα της ΠΕΝΕΤΗΣ συμπλέει και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος. Όπως επισημαίνει με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Ναυτιλίας του ΥΠΑΑΝ, Νίκο Λίτινα, έχουν ήδη ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε διπλωματούχους ναυπηγούς μηχανικούς οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, στο πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων, να επιθεωρούν και να πιστοποιούν τη μεταλλική κατασκευή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό πλοίων χωρητικότητας μικρότερης των 1.500 κόρων, σύμφωνα με τους κανονισμούς αναγνωρισμένου νηογνώμονα.

Η ίδια δυνατότητα θα μπορούσε να δοθεί και στον ΚΕΕΠ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι τυχόν εκκρεμότητες τεχνικών φακέλων των πλοίων (σχέδια μελέτες πιστοποιητικά) σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νηογνωμόνων.







ΑΠΟ-marinews.gr
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.