H ναυτιλιακή εταιρεία GasLog του Πήτερ Λιβανού στον δρόμο προς τη Wall Street


«Ρότα» προς τα αμερικανικό χρηματιστήριο έχει χαράξει η εταιρεία GasLog του Πίτερ Λιβανού, η οποία προχωράει σε δημόσια εγγραφή καταθέτοντας σχετικό αίτημα στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο, θα επιδιώξει να αντλήσει περί τα 350 εκατ. δολάρια, τα οποία θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση του ναυπηγικού της προγράμματος για το οποίο έχει εξασφαλίσει δάνεια ύψους 1,13 δισ. δολαρίων. Τη δημόσια εγγραφή θα αναλάβουν ως ανάδοχοι οι τράπεζες Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan και UBS Investment Bank. Επίσης ο κ. Λιβανός δεσμεύεται ότι το ποσοστό του στην εταιρεία GasLog δεν θα πέσει κάτω από 20% και ότι δεν θα επενδύσει σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ναυπηγεί οκτώ πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) στα ναυπηγεία της Samsung συνολικού κόστους 1,44 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία στην παρούσα χρονική στιγμή διαχειρίζεται ένα στόλο από 10 δικά της πλοία, δύο εν ενεργεία και οκτώ υπό κατασκευή, ενώ διαχειρίζεται και πλοία της εταιρείας BG.

Σύμφωνα με την εταιρεία Golden Destiny, τις τελευταίες ημέρες πέρασαν σε ελληνικά χέρια τέσσερα φορτηγά πλοία. Πρόκειται για τα υπό ναυπήγηση panamax «Torm Kamma» και «Torm Kamina», χωρητικότητας 82.500 dwt έκαστο, με παράδοση το 2012 και 2013. Τα δύο πλοία, σύμφωνα με τον οίκο Clarksons, αγοράστηκαν προς 32 και 33 εκατ. δολ. αντιστοίχως από την εταιρεία Efnav. Τα άλλα δύο φορτηγά είναι τα handysize «Lavieen Rose», χωρητικότητας 31.824 dwt και έτος κατασκευής το 2000, το οποίο αγοράστηκε προς 15,7 εκατ. δολάρια και το «Southern Fighter» χωρητικότητας 29.478 dwt και έτος κατασκευής το 1998 που αγοράστηκε προς 12 εκατ. δολ.

Μείωση χαρτοφυλακίου

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που διέρρευσε, προχωράει σε σημαντική μείωση του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου. Σε αυτό παρέχονται σαφείς οδηγίες να περιοριστούν τα χαρτοφυλάκια σε δολάρια, όχι μόνο στη ναυτιλία αλλά και σε αερομεταφορές και real estate. Tο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας εκτιμάται στα 5 δισ. δολ., αλλά η μείωσή του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές μολονότι προβλέπεται να πουληθεί με έκπτωση έως και 30%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων τους προχωρούν η Lloyd’s TSB, η οποία προσπαθεί να βρει αγοραστή τους τελευταίους 18 μήνες χωρίς επιτυχία, η Satander και η Bank of Ireland, ενώ κατά την εκτίμηση τραπεζικών κύκλων δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακατατάξεις και στην τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS).




Του
Νίκου Μπαρδούνια
για την Καθημερινή



ΠΗΓΗ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.