Τουρκική πρόκληση: Άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ

Τη χορήγηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών ακόμη και εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η νέα πρόκληση της Άγκυρας αφορά σε δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές.

Ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι εντός της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Οι «αποφάσεις», που δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο ελήφθησαν στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο στις 16 Μαρτίου 2012.
Και η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.
«Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκία, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
«Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για το θέμα.


ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.