Τρεις υπουργοί «πονοκεφαλιάζουν» για τις άγονες γραμμές


Ενόψει και της τουριστικής σεζόν που πλησιάζει καλπάζοντας, τρεις υπουργοί πονοκεφαλιάζουν για να βρουν λύση στο πρόβλημα των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας.

Προς τούτο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομιών Φίλιππος Σαχινίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να λύσουν το ζήτημα της σύντμησης του χρονικού διαστήματος καταβολής στις ακτοπλοϊκές εταιρείες των οφειλομένων μισθωμάτων, ώστε και αυτές με την σειρά τους να είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς το προσωπικό τους.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα θέματα που ανέδειξε η πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ ήταν και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.

Το «έλλειμμα» αυτό επικαλούνται, και δικαίως έως ένα βαθμό (η έλλειψη ρευστότητας συνδέεται και με τη μείωση της επιβατικής κίνησης αλλά και με την αύξηση του κόστους καυσίμων), οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη μη καταβολή των μισθών στα πληρώματα και τους υπαλλήλους γραφείων.

Η υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα «πίεζε» για επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής των οφειλών από πλευράς Δημοσίου.

Πηγές από το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη αναφέρουν ότι για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 15 εκατ. ευρώ έχουν λυθεί τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και σύντομα τα χρήματα θα καταβληθούν στις εταιρείες.

Ωστόσο, το θέμα της καθυστέρησης καταβολής των μισθωμάτων παραμένει και όπως εκτιμά η κ. Διαμαντοπούλου, απαιτούνται μία σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.

Αναφέρεται για παράδειγμα ότι, με βάση το ισχύον πλαίσιο, το Δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει το μίσθωμα στην εταιρεία που εκτελεί άγονες γραμμές εάν αυτή πριν δεν καταβάλει από την πλευρά της το ΦΠΑ.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης, οι εταιρείες δεν είναι σε θέση μόνο από τα εισιτήρια να καταβάλλουν τον ΦΠΑ στην «ώρα» τους, αφού παράλληλα θα πρέπει να εφοδιάζουν το πλοίο με καύσιμα και να πληρώνουν τους ναυτικούς. Εμπλέκονται έτσι σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός για το μέλλον της επιχείρησης από ενδεχόμενη απεργία ή επίσχεση εργασίας του προσωπικού της.

Κύκλοι προσκείμενοι στην κα Διαμαντοπούλου σχολίαζαν χθες ότι ο κίνδυνος να «σκάσει» το αμέσως επόμενο διάστημα κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία προέρχεται κυρίως από τυχόν επισχέσεις εργασίας των πληρωμάτων των πλοίων. Ως εκ τούτου, η σύσκεψη της επόμενης Τρίτης μεταξύ των τριών υπουργών κρίνεται ως καθοριστική για τον κλάδο.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι τα χρήματα για τις άγονες γραμμές υπάρχουν και είναι κρίμα να μη φθάνουν στον προορισμό τους από γραφειοκρατικά εμπόδια. Πολύ περισσότερο, να διακινδυνεύεται η επιβίωση κάποιας ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Τα προβλήματα καθυστερήσεων στις καταβολές των μισθωμάτων εμφανίσθηκαν μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομιών, Γιώργου Αλογοσκούφη, να καταργήσει τον ειδικό λογαριασμό ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η απόφαση που ελήφθη τότε σε συνδυασμό και με το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης από τις τράπεζες λόγω της οικονομικής και πιστωτικής κρίσης ενδέχεται να βάλει «ταφόπλακα» κυρίως σε μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν κατέθεταν στις τράπεζες της συμβάσεις αγόνων γραμμών και εξασφάλιζαν κεφάλαια κίνησης.

Η κα Διαμαντοπούλου ζητά ουσιαστικά από τους συναρμόδιους υπουργούς με υπουργικές αποφάσεις να επιτρέπουν την άμεση καταβολή ενός μέρους των μισθωμάτων και σίγουρα μέχρι το ύψος του μισθολογίου της εταιρείας, εφόσον επιβεβαιώνεται ότι η υπηρεσία έχει παρασχεθεί.

Από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους διατυπώνεται η άποψη ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει με νόμο, ωστόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι αρκεί υπουργική απόφαση.




ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.