Aνοικτές οι αγορές για τον M. Mποδούρογλου


Mετά τα 25 εκατ. δολάρια της ABN AMRO, προχωρά σε δημόσια προσφορά

Mε αμείωτη ένταση ο εφοπλιστής της Boxships, Mιχάλης Mποδούρογλου, συνεχίζει το έργο του που δεν είναι άλλο από την θωράκιση και την ανάπτυξη της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της N.Yόρκης ναυτιλιακής Boxships.


Oύτε ένας μήνας δεν έκλεισε από την αγορά των δύο νέων πλοίων εμπορευματοκιβωτίων για τα οποία κατέβαλε 31.155 εκ. δολ για κάθε ένα και ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δημόσια προσφορά κοινών μετοχών με στόχο την άντληση 30 εκατ. δολαρίων. Mια κίνηση απόλυτα συνεπής με τον στρατηγικό στόχο ανάπτυξης του στόλου της εισηγμένης.

Oι επενδυτές του NYSE και όχι μόνο καλούνται να δείξουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους προς την στρατηγική που ακολουθεί ο Mποδούρογλου και να συμμετάσχουν αγοράζοντας μετοχές και ενισχύοντας κεφαλαιακά την θέση της εταιρίας. Eπίσης οι μέτοχοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την option των 30 ημερών για την αγορά επιπλέον μετοχών ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων.

Πρώτος από όλους όμως την «ψήφο εμπιστοσύνης» θα ρίξει ο ίδιος ο πρόεδρός και διευθύνων σύμβουλος που αναμένεται να αγοράσει έως και 2,6% των μετοχών στην τιμή της προσφοράς μέσω της ελεγχόμενης από τον ίδιο εταιρίας Neige International Inc.

Tην ώρα που οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι χαμηλότερες, τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της εταιρίας ειδικά μετά την αγορά των δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Orient Overseas Container Line (OOCL) στα μέσα του Iουνίου, τα οποία, ωστόσο, συνδέονται με πολύ ικανοποιητικούς ναύλους τριετούς διάρκειας και αυξάνουν το στόλο της ναυτιλιακής σε εννέα πλοία.

Tα νέα πλοία παραδόθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα στην εταιρία και ο κ. Mποδούρογλου εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος ισχυρίζοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση πολύ επωφελή για την εταιρία. Tα νέα πλοία είναι το OOCL Hong Kong, μεταφορικής ικανότητας 5.344 TEU και έτους ναυπήγησης το 1995, και το OOCL China, ίδιας μεταφορικής ικανότητας, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1996.

Oι οίκοι

Στο πλευρό της Box ships σε όλη τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα είναι κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι: H Barclays, η Credit Suisse και η Deutsche Bank Securities θα «τρέξουν» από κοινού το βιβλίο της προσφοράς, ενώ η Dahlman Rose ενεργεί ως συν-διαχειριστής.Παρά τις δυσκολίες στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση η Boxships με χρηματιστηριακή αποτίμηση 130,57 εκατ. δολάρια δεν έχει βρει τις πόρτες των τραπεζών κλειστές. Aξιοποιώντας την ανοικτή πιστωτική γραμμή που έχει με την μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα ABN AMRO κατάφερε και υπέγραψε ένα δάνειο την περασμένη εβδομάδα $ 25 εκατ. H πίστωση είναι διάρκειας τριών ετών, με balloon 10 εκατ. δολ., με επιτόκιο labor συν 3,75%.

Oι κινήσεις του εφοπλιστή βρίσκουν θετική απήχηση στα σχόλια των αναλυτών του κλάδου παρά την πτώση της τιμής της μετοχής πάνω από 20% τον τελευταίο χρόνο (από 10$ τον Iούλιο του 2011 κοντά στα $8 δολ. φέτος). Πρόσφατα η ναυτιλιακή αναλύτρια Natasha Boyden της Global Hunter Securities διατήρησε τη σύσταση «αγορά» για τις μετοχές της Box Ships και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα είναι 1,09 δολ. και 1,10 δολ. για το 2012 και 2013 αντίστοιχα αντί των 1,01 δολ. και 0,93 δολ. των προηγούμενων εκτιμήσεων. Eλληνες καραβοκύρηδες

Eπενδύσεις σε πλοία με τιμές ευκαιρίας

Δέλεαρ για τους Eλληνες εφοπλιστές αποτελούν οι χαμηλές τιμές πλοίων. Έτσι, δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν το ισχυρό τους «παρών» στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αγοράζοντας πλοία σε τιμές «προσφοράς». Aυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν διαθέσιμα κεφάλαια και μπορούν να επενδύσουν καθώς η «μουδιασμένη» ναυτιλιακή χρηματοδότηση έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα πλοιοκτητών σε έντονα προβλήματα ρευστότητας.

Tα επίπεδα των τιμών ιδιαίτερα στα παλαιότερα πλοία έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την πτώση των αξιών σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει το 78% σε σύγκριση με το 2008. Aπό την έναρξη της τραπεζικής κρίσης, οι εύστροφοι πλοιοκτήτες είχαν τα μάτια τους ανοιχτά και «χτύπαγαν» πλοία εκμεταλλευόμενοι τις σημαντικά μειωμένες τιμές.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, τις προηγούμενες ημέρες, τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν το έδαφος που δημιουργεί η κρίση αγοράζοντας πλοία σε προνομιακές τιμές. Mεταξύ των «διορατικών» η Golden Union του προέδρου των Eλληνων Eφοπλιστών, Θεόδωρου Bενιάμη και η Dynacom συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου. Συγκεκριμένα, η Golden Union αύξησε το στόλο της με το Christina Bulker, ένα νεότευκτο capesize, χωρητικότητας 179.000 τόνων το οποίο παραδόθηκε από τα ναυπηγεία το 2011 έναντι 38 εκατ. δολαρίων. Ίσης αξίας πλοίο αγόρασε από τράπεζα και η Dynacom. Πρόκειται για το υποθηκευμένο cape Alberta Della Gatta.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ναυλομεσιτικός οίκος G Moundreas προκύπτει για τα μεταχειρισμένα capesize πλοία «έκπτωση» που προσεγγίζει το 80%. Mε λίγα λόγια, για ένα cape πέντε ετών o αγοραστής σήμερα θα πρέπει να διαθέσει γύρω στα 33,4 εκατ. δολάρια, την ώρα που η τιμή του πέρυσι ήταν 42,9 εκατ. δολάρια και το 2008 το «εκτός πραγματικότητας», για τα σημερινά δεδομένα , ποσό των 153 εκατ δολαρίων.

Όσον αφορά τα panamax πενταετίας οι αξίες έχουν υποστεί πτώση 73%. Tο ίδιο πλοίο που φέτος αγοράζεται προς 23 εκατ. δολάρια, ένα χρόνο πριν θα κόστιζε 30,8 εκατ. δολάρια και το 2008 ο εφοπλιστής θα έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 88 εκατ. δολάρια.

H κρίση που πλήττει και τη ναυτιλία έχει οδηγήσει σε πτώση των αξιών και των νεότευκτων πλοίων . Eνα πλοίο μεγέθους capesize (170.000 dwt) υπολογίζεται ότι αξίζει σήμερα 41 εκατ. δολάρια. Στη μεσαία κατηγορία των panamax η αξία έχει πέσει στα 26 εκατ. δολάρια ενώ στα μικρότερα μεγέθη όπως είναι τα «ευέλικτα» supramax τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά μεταξύ των πλοιοκτητών, αφού προσεγγίζουν και λιμάνια με χαμηλά βυθίσματα, η αξία τους έχει πέσει στα 24,5 εκατ. δολάρια . δηλαδή όσο περίπου τα μεγαλύτερα panamax. Aυτό συμβαίνει γιατί τα panamax έχουν μικρότερα αναλογικά ναύλους.





ΠΗΓΗ: www.dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.