Μετά το 2014 οι πρώτες έρευνες για ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ.
O θαλάσσιος κόλπος της Καβάλας, ανοιχτά της Θάσου, θα παραμένει -εφόσον υπάρχει βέβαια πετρέλαιο- η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που θα γίνεται εξόρυξη καθώς με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς δεν πρόκειται να διεξαχθεί παραγωγική γεώτρηση σε άλλο σημείο της χώρας πριν το 2020.

Αυτό υποστήριξε ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Καβάλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα: «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» .

«Σε δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Γρηγορίου, «θα γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις περιοχών -οικοπέδων- προς έρευνα. Όσο εντοπίζονται περιοχές με ενδιαφέρον θα εστιάζεται σε εκείνα τα σημεία η σεισμική έρευνα και εφόσον υπάρχει ισχυρή πεποίθηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, θ’ αρχίσουν στη συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Αν δεν φτάσουμε στο τεστ καύσης και την οριοθέτηση της περιοχής δεν μπορούμε να μιλάμε για κοίτασμα αλλά απλά για πόρους».

Αναφερόμενος στο κόστος του παραπάνω εγχειρήματος, ο κ. Γρηγορίου είπε πως για κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Θα είμαστε ευτυχείς», υπογράμμισε, «αν εντοπίσουμε στο Ιόνιο, σε δέκα χρόνια από σήμερα, πέντε με έξι Πρίνους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε με έμφαση ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών ώστε να διαθέσουν χρόνο και χρήμα για έρευνα στη χώρα μας «πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί να βαυκαλίζονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ και να πάνε στο Λονδίνο και στο Χιούστον που είναι οι έδρες των εταιριών για να τις πείσουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

«Αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο», συμπλήρωσε, «υπάρχουν 124 περιοχές που ερευνώνται αλλά μεταξύ αυτών δεν υπάρχει ούτε μια ελληνική. Η Ελλάδα είναι η μαύρη τρύπα στην έρευνα του πετρελαίου, είμαστε μια ανυπόληπτη χώρα στο τομέα της έρευνας», για να προσθέσει αμέσως μετά πως «υπάρχουν πολλά περιθώρια έρευνας στην Ελλάδα αλλά αν δεν ξεκινήσουν οι έρευνες θα ακούμε μόνο για γεωλογικές θεωρίες οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην χώρα είναι ότι υπάρχουν πολλά τεχνολογικά κενά στην υποστήριξη της έρευνας, χρονική υστέρηση στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με συνέπεια να υπάρχουν ασάφειες που αποτρέπουν τους επενδυτές.





Πηγή:protothema.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.